Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Strip i ilustracije

Priča o Hašu ili Strip revija specijal: Domovinski rat

Objava 16. kolovoza 2014. 0 komentara 1200 prikaza
Mladen Čupić - osobna arhiva
Mladen Čupić - osobna arhiva
Mladen Čupić Haš
Bila jednom neka ljepša vremena, u zadnjoj četvrtini prošlog stoljeća.....Tada počinje priča o Hašu, koja je ispričana kroz jedan od mojih najnovijih stripova. Mladen Čupić, odnosno Haš (nadimak po kojem su ga svi poznavali), rođen je 19.05.1967. g. i živio je u Vinkovcima, gdje sam živio i ja do 1999. godine. Bio je moj najbolji prijatelj, zajedno smo vozili motore i družili se, trljali đonom zid nekadašnje Gradske knjižnice u Vinkovcima na korzu (ista izgorila u ratnim djelovanjima na Vinkovce). Ratnim događanjima svaki je krenuo po svom rasporedu, podijeljeni po mjesnim zajednicama.

Haševa karikatura koju sam nacrtao 1990.

Dio prijeratne ekipe na vinkovačkom korzu, uz zid Gradske knjižnice koja je u napadima srpskog agresora spaljena do temelja. Haš - drugi sa desna.

Haš i ja na jednom od tuluma.

Haš i ja i ostatak ekipe u Pazinim svatovima.

Mladena više nema i ne zna se ni njegova sudbina, kao ni mjesto gdje je njegovo tijelo. Po spisku se vodi kao jedna od žrtava na Ovčari, međutim njegovi posmrtni ostaci još nisu nigdje pronađeni ni identificirani. 

To su svi podaci koji su se znali, kojima se baratalo, ali činjenica je bila da Haša više nema... Više prijatelja je pokušalo je saznati nešto više kroz neke kontakte, ali godine koje su išle, brzo su prekrile kao magla te napore. Rijetki preživjeli suborci i prijatelji rado ga se sjećaju sa sjetom, ali jako malo znaju. Majka Anica ugasila se tiho, ne saznavši sudbinu jedinog sina. Kao njegov prijatelj tragao sam godinama za njim, uporno i sistematski, kada se konačno saznalo nešto više, sve osim lokacije njegovog tijela. Dana 15.09.1991. g. iz Vinkovaca došao je u Vukovar sa drugim vinkovačkim dragovoljcima, pripojen je kao ispomoć na nekoliko položaja, a po spisku 204. GB - 2. bojnoj 204. vukovarske brigade na Mitnici. Ranjen je 02.11.1991. godine i hospitaliziran je u vukovarskoj bolnici, odakle mu se gubi svaki trag okupacijom Vukovara 19.11.1991. godine. Većina suboraca ubijena je na Ovčari i drugim mjestima.

Foto: suborci Mladen Čupić-Haš i Josip Perković na odmoru za vrijeme borbi (Perković je žrtva sa Ovčare).

Foto: Haš, gornji red, drugi s lijeva (s pilotskom kacigom) - fotografija sa položaja u Vukovaru, negativi izneseni u rani na nozi suborca.

Moja fotografija iz tih vremena, motor MZ ETZ 250 koji sam otkupio od Haša.

Moja fotografija, položaji oko Vinkovaca, 1991.

Sve podatke koje sam prikupljao, uz dozvolu sestre da koristim njegove potpune podatke i lik, odlučio sam svrstati u strip nazvan jednostavno "Haš", koji je nažalost bio limitiran prostorom od maksimalnih 16 tabli natječajem za strip o Domovinskom ratu koji je raspisao Stripforum, tako da obiluje tekstom koji guši crteže, ali bez kojega kompletna priča ne funkcionira. U priču sam ubačen i ja kao sporedni lik pripovjedača - svjedoka. Za neke buduće projekte, ovaj strip će biti proširen na više stranica kako bi crtež došao više do izražaja. U samom stripu, nakon izrade stripa došlo se do naknadnih saznanja tako da nije ispravan podatak da je Haš ranjen u borbama na Lušcu 02.11.1991. godine, već kod supermarketa na Supoderici istog dana, kada je sa suborcima pružio jak otpor i naneo znatne gubitke neprijatelju. Međutim, radi funkcioniranja priče, u stripu je ostao prethodni podatak, kao i podatak da je ranjen u suprotnu stranu lica. Sve ostalo, uključujući način smrtnog stradavanja, po saznanjima dostupnim u trenutku nastanka stripa, istinito je i uvršteno u strip. Većina likova počinitelja su portreti, isti se i danas kreću Vukovarom i okolicom.

Ovaj strip, kao što sam pisao u prethodnim postovima, promoviran je u izdanju knjige stripa "Domovinski rat u stripu", kao zajedničkog projekta Večernjeg lista i Udruge Stripforum, dana 26. lipnja 2014. godine u Mimari.

Od 05.08.2014. godine možete kupiti na kioscima Tiska za samo 9,90 kn Specijalno izdanje Strip revije Večernjeg lista "Domovinski rat" posvećenom Danu pobjede i domovinske zahvalnosti i Danu hrvatskih branitelja, u kojem se nalazi reprint stripa "Haš". Priča o Hašu, ispričana kroz strip, obilježila je lik i sudbinu jednog hrvatskog branitelja i dragog prijatelja, koji na taj način nikada neće biti zaboravljen. Haš, ne zaboravljamo te i tražimo te i dalje, dok ne nađemo mjesto na kojem ćemo zapaliti svijeću.

 

A za kraj, stihovi....

Maglene planine, moj novi su dom
A sanjam doline, gdje bjeh svoj na svom
Gdje vratit ću se znam, kad prođe ovaj rat
Do tad bit ćeš moj, ti u oružju brat

U polju uništenja, vatrene krstitke
I grudi me bole, dok zovem usred bitke
Kad prokrvarim, u strahu ću znat
Izvući ćeš me ti, moj u oružju brat

Ima raznih svijetova, pod raznim suncima
Mi jedan branimo, za njega živimo

Sunce odnosi vrag, mjesec svijetli kroz mrak
Zbogom prijatelju drag, umrijet' mora svak
Al piše nam u zvijezdama, iz dlana ćeš pročitat
Da ostaješ moj, ti u oružju brat

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.