Blogosfera Strip i ilustracije

PETAR PUNK - nema crtanja bez glazbene podrške

Glazba je jedan od važnih čimbenika radne atmosfere crtača stripa. Stvarati i crtati ilustracije ili strip u potpunoj tišini može utjecati na kreativnost i učinak. Koliko glazba može pomoći? Razlog pisanja ovog posta je nastao spontano, u vrijeme kratke pauze između tuširanja 2 strip kvadrata, u trenutku biranja glazbe kod one grupe koja zna izvesti svaku pjesmu koju poželiš - zove se YouTube. 
Objava 21. travnja 2018. 0 komentara 414 prikaza
art by Nenad Barinić
art by Nenad Barinić
Crtež za Ramones tribute band Petar Punk.

Razlog pisanja ovog posta je nastao spontano, u vrijeme kratke pauze između tuširanja dvije strip table, u trenutku biranja glazbe kod one grupe koja zna izvesti svaku pjesmu koju poželiš - zove se YouTube. I tako....uz završne stihove pjesme "Brothers in arms", upisujem u tražilici YT-a druge izvođače i pjesme, dok drugom rukom vršljam po stolu, tražim rizle, filterčić i pokušavam savladati vječno neposlušni "poklopac" originalnog pakovanja duhana. Ispade filterčić iz suhih prstiju na pod, dok se saginjem po njega ovako "mršav" predjelom bubrega zakačim za kosu tablu crtačkog stola sa koje nonšalatno na pod klizne tabla stripa "Vukovar - HAŠ" koji trenutno radim. Pokupim tablu stripa, udarim glavom u donji dio radne plohe stola za računalo i zaboravim podići filter. Ionako ih ispod ima makar 5-6.

Pogledam "leteću" tablu stripa. Tabla stripa kao tabla stripa, bijeli tvrdi crtaći papir formata malo manjeg od A3, iškrabana plavom Print Non Blue olovkom i običnom grafitnom, sa donekle izvučenim linijama kvadrata i oblačića. Vidim da po običaju ne radim strip tablu koja ide po redu principom 23-24-25; već onako što želim raditi taj dan obzirom kako se osjećam u stripu, redoslijedom 25-14-16-17-42... Gledam kadrove na toj strip tabli - ima tu i motora i Ramonesa i druženja. To je zapravo jedna od tabli u prvom dijelu stripa koja slijedi nakon prologa, a opisuje kako je dio protagonista ovog stripa provodio svoje vrijeme u prijeratnom periodu.

©Nenad Nenoos Barinić, 9 tabla stripa "Vukovar: HAŠ" .

 

Obzirom da je tabla stripa koju sam završio prije ove bila po broju stranice daleko iza ove i obuhvaćala je radnju stripa u ratnom vremenu, shvatim da sam za vrijeme dok sam crtao tu "ratnu" tablu slušao uglavnom neke domoljubne pjesme, rock odabir za Vijetnam. Kako je fizički ali i psihički umor zbog teške ratne tematike rastao, slušao sam blues ali i klape, Gibonnija, Balaševića, Škoru, Massima.

Baš zbog te teške ratne tematike koja se provlači kroz 70% ovoga stripa, odmor psihe dok crtam tražim u crtanju kadrova stripa koji podsjećaju na neka dobra stara vremena i ljude. Ova i idućih par tabli sadržavaju jakne rokerice, motore, provode i uspomene. YouTube, ta grupa koja sve zna, dok nastavljam izvlačiti linije tušem, samo za mene i za ta vremena i te ljude izvodi stvari od "Ramonesa" na kojima sam odrastao. Crtam amortizere na motociklu u stripu i nesvjesno sam sebe zateknem kako pjevušim pojedine riječi njihovih pjesama. Vrijeme ide, a opus Ramonesa brzo prolazi - kratke i brze pjesme brzo se izmjenjuju. I odjednom - stade sve, sve je prošlo. Vrijeme je za novu turu glazbenih brojeva namijenjenih tjeranju na crtačku samodisciplinu.

Dok razmišljam o tome hoću li narediti tome "Jutjubetu" da mi mi otpraši The Cult: "Electric" ili "London Calling" u izvođenju Joe Strummera, Shane McGovana i Dublinersa, istovremeno sa tim mislima prisjetim se likova iz stripa - neki od njih su bili isti od 0-24 sata, a drugi su mogli biti ono što su htjeli samo nakon posla - voziti motore, svirati i pjevati, slušati Ramonese i Sex Pistolse, nositi majice sa čudnim slikama i natpisima.... Dok ih Domovinski rat nije svrstao pod jedno - civilno i braniteljsko topovsko meso, mrtve heroje i stradalnike ili.... Sjetim se da pripadam tim "Naftalinos" generacijama kako sam ih sam jednom nazvao. Moji školski i drugi prijatelji danas su poznati kao tv i radijski voditelji, glazbenici, umjetnici, odvjetnici... Likovi iz stripa - neki su se školovali, neki su prijepodne bili  trgovci a nakon posla i rokeri, drugi su radili na željeznici pa nakon posla bili rokeri... Količina informacija koju moj skršeni mozak obrađuje unosi mi pomutnju u rutinu, pokušavam se usredotočiti na ovo zadnje o čemu sam razmišljao. I pade mi na pamet Buby.

Kao po zapovijedi, odabirem novi album PETAR PUNK-a - Javi kojim vlakom odlaziš. Dok kreće prva pjesma naziva "043", zakrećem se od stola na kojem je računalo prema crtačkom stolu, u rukama mi je već pribor i crtam liniju po liniju u prvom kadru, pojavljuje se lagano crtež motora, likova, boca piva, stolova. A noga udara ispod stola u ritmu pjesme, u sebi ponavljam već neke riječi pjesme koje sam "zapamtio", a "ovaj Buby ih krivo pjeva". 

Tko je pobogu taj Buby i kakve veze ima on sa mojim strip albumom "Vukovar: Haš"? Buby je opasan lik na poslu, ima uniformu, kravatu i košulju i njegove cipele moraju biti uglancane, a ziherice za vrijeme radnog vremena iz ušiju povađene. Snaše koje kontrolira u njemu za vrijeme posla vide budućeg zeta, a ako ga vide nakon posla, požele da im zet ne bude takav..... Šalu na stranu.... Nakon radnog vremena on je punker i inače pjeva k'o slavuj, ali njegov glas se ionako ne čuje od dobre svirke.

 Buby na jednoj Ad Hoc karikaturi. Art&© by: Nenad Barinić.

 

Normalno, Buby je crtež odmah preradio :-).

 

Zoran Budimir - Buby. Autor fotografije: ©Bruno Galjar.

Zoran Budimir - Buby. Foto: ©Kruno Galjar.

 

Buby je frontman (kada mu to ostali priznaju, tj. kada plati pivo) banda PETAR PUNK  iz Bjelovara. PETAR PUNK  je krajem 2016.-te proslavio deset godina rada sa odrađena tri studijska albuma  i jedan EP. Nisu se nakon obilježavanja tih 10 godina ugasili ni umorili, već intezivno radili i na pripremi novog albuma "Javi kojim vlakom odlaziš" koji je izašao prije 20-ak dana i od tada ga preslušavam dok crtam kadrove stripa. Bubyjevi tekstovi su na većini pjesama, dok je jedna pjesma od LET3 a jednu je napisao Marko Dragičević. Sav materijal izdavali su samostalno i nudili ga publici besplatno preko interneta, a tako je gladnim ušima ponuđen i album "Javi kojim vlakom odlaziš". Nije to čisti punk, ima i punk rocka, čak i jedna balada (Tvoja pjesma). Jedan prekrasan prikaz njihovog rada i intervju objavio je Miloš Veliki Ivanović na Rockomotiva.com, možete ga pročitati ovdje

Naslovnica albuma "Javi kojim vlakom odlaziš". Autor je bubnjar Vedran Pavin ©.

 

PUNK FU - Ramones tribute band. Autor: ©Eduard Hrženjak.

Autor znaka: ©Ivica Valjak.

 

Kao što rekoh maloprije gore.... Tko je pobogu taj Buby i kakve veze ima on sa mojim strip albumom "Vukovar: Haš"? Samo to dođe, samo od sebe kako kažu. Slučajno smo stupili u kontakt, za PUNK FU je trebalo nešto nacrtati u Ramones stilu. I tu smo našli zajednički jezik, suradnju. Radio sam crtež po uzoru na karikaturalni crtež Ramonesa autora Gus McDonalda iz 1978. godine, koji je za album "Road To Ruin" redizajnirao John Holmstrom kako bi zamijenio bubnjara. 

Ramones tribute band. Autor: ©Nenad Barinić, po predlošcima ©Gus McDonald i ©John Holmstrom, 1978.

 

Kroz naša dopisivanja, spominjali smo svašta, pa tako i Ramonese. Spomenem ja strip koji radim Bubyju, kažem da u stripu ima citata pjesama Ramonesa, slika....i rodi se ideja. Promocija strip albuma u Bjelovaru u kultnoj birtiji "Zagreb", uz pratnju PETAR PUNK-a sa pjesmama Ramonesa i normalno njihovim pjesmama. Znam i Ramones tribute band na svom području, pa će i tu biti takve promocije.... Strip o onima koji su slušali Ramonese i umirali, a glazbena podloga identična.... Vjerujem da će biti puni užitak održati takve promocije. Zato Buby, zato PETAR PUNK.  Slušajte i guštajte!

Fotografi: Roberto Pavić, Delimir Hrestak, Kruno GaljarFoto: Fotografi: Roberto Pavić, Delimir Hrestak, Kruno Galjar 1 / 10

Foto galerija Petar Punk. Fotografi: ©Roberto Pavić, ©Delimir Hrestak, ©Kruno Galjar.

 

Više o albumu "Javi kojim vlakom odlaziš":

Vokal: Zoran Budimir Buby Gitara: Marko Dragičević Gitara: Perica Margetić Bas: Ante Cikoja Bubnjevi: Vedran Pavin.

Back vokali: Zoran Budimir, Ante Cikoja, Vedran Pavin, Petar Vučetić Gost vokal: Zoran Prodanović Prlja (5).

Muzika: Petar Punk Tekstovi: Zoran Budimir (1,2,3,4,6,7,9,10,11,12), Marko Dragičević (8), Let3 (5).

Snimao, miksao i masterirao: Vedran Pavin. Cover: Vedran Pavin.

Snimano tokom 2017. i 2018. u Bubijevoj ubožnici te miksano u Pavinovom hospiciju (KashMeer lab).

Veliko Hvala: Robert imbrišić aka Seraphim Codex, Zoran Prodanović Prlja (LET3), Miran Milić (Studio Palach), Petar Vučetić, Vox feminae (Josipa Popović, Ana Fistrić Kovačević, Jagoda Ernoić, Viktorija Lučki Vilenica, Ružica Kuštić Melkić). Released: March, 2018. © all rights reserved

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.