Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Strip i ilustracije

Škola stripa 1: Kako se postaje crtač stripa

Objava 26. kolovoza 2008. 0 komentara 1100 prikaza
Foto: Marvel
Foto: Marvel
HOW TO DRAW COMICS THE MARVEL WAY

© by Nenad Barinić

ŠKOLA STRIPA

Obećao sam kako ću pisati o načinu nastajanja stripa, uz sve drugo što ću postaviti na ovaj svoj blog. Neću vas iznevjeriti, iako možda nisam prava osoba koja o stripu može puno i kvaitetno pričati, posebno o stripovima novijeg datuma. Vi ili vaše dijete želi postati crtač stripa? Uffffff….. nedoumica. Kako se postaje crtač stripa? Postoji li škola stripa? Neki kažu ne, neki kažu da. Danas je to sve puno, puno lakše. Sve se o tome lako može naći na moćnom Internetu….. evo, prvo što sam zamijetio kada sam ukucao pojam „Škola stripa“, bio je prilog B92 skinut sa Yubitoa:

prilog B92 o “Školi stripa”, skinuto sa YouTube. Ako link ne radi, onda vam preostaje copy paste kod, pa ručno u tražilicu….

https://www.youtube.com/watch?v=EcUR9lbaySw

Sjećam se prijašnjih pokušaja organizacija Škole stripa, kao npr. one 1988. godine u Grožnjanu, mjestu umjetnika, pod patronatom Muzičke omladine? i stručnim vodstvom Igora Kordeja. Škole primijenjene umjetnosti, grafički smjerovi – strip itd. više nisu nedostupne. Kao što sam spomenuo, sam Internet može poslužiti kao jedna velika škola za osobe zainteresirane za zanimanje crtača stripa. Računalni programi uvelike pomažu takvim osobama, a velika je stvar ako se radi o autorima stripa koji zaista znaju crtati!

Je li crtanje stripa zaista jednostavno? Zavisi od konzumenta. Netko o tome uopće ne razmišlja. Uzme strip koji planira čitati, sjedne u fotelju, kuhinjski stol ili wc školjku i pročita ga od kadra do kadra, od početka do kraja, kao dva ukomponirana slijeda informacija – teksta i crteža, koji daju jednu cjelinu. Zapravo, želim reći da pojedinci strip doslovce pročitaju – čitaju tekst iz balončića, a crtež skoro ni gledaju. Drugi pročitaju tekst i prate slike u kadru očekujući u tim slikama ilustrativni prikaz teksta. Treći konzumenti čitaju strip onako kako i treba – čitaju ga i uživaju u crtežu i tekstu, jer makar površno razmišljaju o tome kako je nastao taj strip ili znaju na koji način je strip nastao i koliko zapravo puno rada ima iza jedne stranice (table) stripa. Kako zapravo nastaje strip, odnosno što autori stripa moraju sve uraditi kako bi neki strip ugledao svjetlo dana?

Autor stripa mora biti ilustrator teksta – scenarija, a uspjeh u prikazu naracije zapravo postiže kombinacijom opće kulture i umjetničkog znanja. Smatram pri tome da treba biti potkovan nekim općim znanjem geografije, povijesti, fotografije, video produkcije, anatomije ljudskih i životinjskih tijela, poznavanjem pribora za crtanje i njihovih svojstava, kako bi svojim crtačkim sposobnostima uspješno ispričao neku priču u stripu.

Često se srećem sa mišljenjem kako za isfuravanje određene ideje autor stripa ne mora posjedovati navedena znanja, te se osobno sa istim mišljenjem ne slažem. Granice vrijednosti znanja strip crtača daleko su uznapredovale od zlatnog doba stripa osamdesetih godina. Ono što tada nijedan urednik ne bi ni pogledao, danas se uredno objavljuje, makar u vlastitom fanzinskom izdanju. Postoji strip autora koji danas zapravo uopće ne znaju nacrtati neke crtačke osnovne stvari – što im ne smeta da pod krinkom Undergrounda, karikature ili osobnosti crtaju i objavljivaju stripove! Meni to ne smeta… meni je važno da se strip kao deveta umjetnost ne zapostavi u ovim stresnim vremenima u kojima živimo.

Ovako rade pravi majstori stripa, skinuto sa YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=LfqIErcj4_w

Strip ima svoja pravila. Ja sam ih uz puno vlastitog rada i zalaganja, učio crtati i uz pomoć literature. Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća (kako mi ovaj izraz smiješno zvuči!!!) kupio sam jedno izvanredno izdanje „Stripoteke“ – strip magazin za mlade „SPUNK“. Unutra sam zatekao nešto što me je uputilo u tajne crtanja stripa, što me je formiralo, kao i mnoge današnje crtače – Marvelovu školu stripa.

spunk.jpg

„SPUNK“ – izdanje: FORUM MARKETPRINT, Novi Sad, 1982?

spunk-2.jpg

„SPUNK“ – izdanje: FORUM MARKETPRINT, Novi Sad, 1982?

Te godine su mi bile tako drage, kao i ta škola, da sam si prije desetak godina za svoju dušu nabavio originalnu knjigu „HOW TO DRAW COMICS THE MARVEL WAY“.

how.jpg

HOW TO DRAW COMICS THE MARVEL WAY – c 1978 by Stan Lee and John Buscema, published by Simon&Schuster, Inc.

Neke korisne detalje sam saznao i iz izdanja „PROFESIONALNE TAJNE STRIPA“.

pts.jpg

PROFESIONALNE TAJNE STRIPA, priredio: Ervin Rustemagić, Strip Art Features, 198?

Ne znam da li se ova izdanja još mogu negdje nabaviti, ali, ako nekoga zanima crtanje stripova, preporučujem mu (ili njoj!!!) da se potrudi!

Za danas dosta…..

Tu su i moje uzdanice, obećali su staviti nešto novo na blogove. Ako hoćete, posjetite ih i pogledajte!

Tommy, zahvaljujući Vampiru Tiboru saznali smo da mu je danas izašao objavljeni crtež u “Auto Klubu”. Bravo sine!:
http://tbarinic.blog.hr

Teica – još se formira, radi savršene crteže na svili a piše o Avril:
http://teabarinic.blog.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.