Blogosfera Strip i ilustracije

Škola stripa 11 – Grafitne olovke i popratni pribor

Objava 12. siječnja 2009. 0 komentara 1600 prikaza
Foto: Nenad Barinić
Foto: Nenad Barinić
Nenad Barinić

Skica za strip “Ovčara – krik u noći”.

Skica za strip “Priče sa patologije” (Mataković&Barinić).

Rada na stripu ne bi bilo da nema grafita. Koriste se puni grafiti sa voštanom ili plastičnom ovojnicom, grafiti smješteni u lipovo ili drugo drvo (obične drvene olovke), te grafitni ulošci raznih debljina (od 0,5 do 2 mm) smješteni u mehaničke držače, popularne „tehničke“ olovke.

Grafiti poredani po grupama – grafiti smješteni u drvo, puni grafiti u voštanoj ovojnici i grafitni ulošci u tehničkim olovkama.


Grafiti smješteni u drvo.


Grafitni ulošci raznih mekoća za tehničke olovke.


Srednja grupa – puni grafit u voštanoj ovojnici ili ovojnici od elastične boje – sa ovim grafitom se stvaraju čuda kada ih se upozna!


Tip tehničke olovke koja koristi grafitne uloške 0,5 i 0,7 mm. Za rad na stripu po meni moguće dobre samo za upisivanje teksta u balončiće.

Grafiti debljine 2 mm i tehničke olovke s kojima se koristi. Krajnje desno je tehnička olovka koja koristi grafite debljine 0,5 mm.

Grafiti debljine 2 mm i tehničke olovke s kojima se koristi. Gornja ima rotiranu ovojnicu sa “prozorima”, koji se namjeste na oznaku mekoće grafita koji je trenutno smješten u tehničku olovku.

Grafiti se razlikuju po svojim svojstvima u smislu tvrdo-mekano („H“ grafiti daju „tvrdi“ osjećaj prilikom povlačenja na papiru, „HB“ su grafiti srednje mekoće i traga, dok „B“ grafiti daju „mekani“ osjećaj), odnosno blijedi – tamni trag („H“ i „B“, te njihova kombinacija označena kao „HB“). Univerzalno su označeni oznakama „H“ i „B“ i brojevima, gdje grafiti oznake npr. „H“1 daju jedva vidljiv a grafiti oznake „H“5 vidljiv blijedi sivi trag. Grafiti „B“1 daju slabo vidljiv tamniji, a grafiti oznake „B“5 jasno vidljiv tamni trag.

Tvrdi grafiti nisu osjetljivi na razmazivanje prstima pri crtanje, dok se meki grafiti lako razmazuju i ostaju na dlanovima ruku na mjestu gdje šaka dodiruje papir, te se lako razmazuje i prlja crtež ako se ne pazi na to. Svaki crtač radi sa onim mekoćama grafita koje mu odgovaraju za ruku svojim svojstvima, sukladno sa vrstom papira na kojem crta. Sukladno svojim tragovima koje ostavljaju, neki grafiti brišu se lakše, a neki teže, koji problemi se rješavaju pravilnim odabirom gumica. Svi ovi grafiti ostavljaju trag od najsvijetlije sive do najtamnije crne boje. U upotrebi su inače i „Non print Blue“ olovke, koje ostavljaju – plavi trag, o kojima ćemo pričati neki drugi put.

Grafiti se moraju oštriti kako bi se njime mogli iscrtavati sitniji detalji. Za grafite u drvenoj ili voštanoj ovojnici koristi se klasično šiljilo, kakvih danas možete nabaviti u svakoj trgovini, a najbolja su šiljila koja ima poklopac radi onemogućavanja ispadanja ostataka od šiljenja. Za grafite za tehničke olovke 0,5 – 1 mm nije potrebno nikakvo šiljilo. Za grafite 2 mm postoji posebno šiljilo, a prije su se takvi grafiti oštrili nožićem, skalpelom ili „Affitoare“-om – brusnim papirom na daščici (ne moram spominjati kako obrušeni prah grafita koji leti posvuda sve isprlja!!!).

Šiljila…

Uz grafite može se koristiti i „dodatna oprema“ radi što boljeg osjećaja u ruci, kao što su npr. držači rukohvata od EVA materijala, ili posebne izvedbe tehničkih olovki na kojima ima patent koji vam pokazuje koji ste grafit stavili unutra itd.

Soft grip.

Ukoliko nekoga zanima, za rad na stripu osobno koristim više vrsta drvenih olovki kada radim na formatima papira većim od A3, te tehničkim olovkama koje koriste grafitne uloške 2 mm kada radim na A3 formatu, s napomenom da koristim takve tri olovke: u jednoj je H grafit, u drugoj HB, a u trećoj B grafit. Za crtanje i sjenčanje velikih površina na radovima koji nisu strip, koristim pune grafite u voštanoj ovojnici.

Skica grafitnom olovkom za strip “Projekt Eugen”.


Skica grafitnom olovkom za strip “Priče sa patologije” (Mataković&Barinić).

Čitamo se….

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.