Blogosfera Strip i ilustracije

Škola stripa 12: Pribor za rad – gumice

Objava 02. veljače 2009. 0 komentara 1100 prikaza
Foto: Nenad Barinić
Foto: Nenad Barinić
Nenad Barinić

U prošloj lekciji predstavio sam “nekoliko” modela olovki s kojima se lijepo može crtati strip, odnosno nacrta se osnovni smještaj likova i pozadina, balončići itd., nakon čega se precizno iscrtava tušem preko olovke. Problem nastaje nakon tuširanja preko crteža napravljenih olovkom. Sve izgleda nekako “muljavo”, jer postoje osnovne linije olovkom u više razina pritiska, i čista i jaka linija izvučena tušem koju remeti upravo “dvojnik” u sivoj nijansi. Nakon brisanja olovke, crtež ostaje kristalno čist i jasan, crnilo dolazi do punog izražaja i tada je rad u potpunosti spreman za skeniranje ili snimanje za tisak.

Brisanje olovke u pravilu se izvodi sukladno odabiru papira za crtanje. Ako je papir grublji tj. upija tuš u sebe, brisanje linija olovke se može izvesti jakim i brzim brisanjem preko tuša, a ukoliko se radi o glatkom papiru koji slabije upija tuš tj. tuš se suši na samoj glatkoj površini, brisanje tragova olovke vrši se oprezno, polako i uz liniju tuša. Nepreciznim brisanjem se može čak obrisati i trag tuša, odnosno, može se upropastiti crtež.

U te svrhe koriste se razni modeli gumica. Ne mislim na razne oblike gumica, jer ih u ponudi po trgovinama ima stvarno veliki izbor, od gumica za domaćinstvo, preko higijenskih gumica pa do gumica za brisanje olovke. Nama trebaju ove zadnje. Ovisno o papiru i mekoći olovke sa kojom crtamo, izabiremo gumice raznih svojstava. Za grublji papir (hamer) po meni najbolje su se pokazale tvrde i elastične (plastic rubber) gumice u nekoliko razina tvrdoće, a za glatki papir tipa npr. “Bristol” i “Kunstdruck” koje trenutno koristim, bolje su mekše gumice, ali jednako dobro uspijem izbrisati tragove olovke i sa tvrdim gumicama. Ovdje na fotkama pokazujem neke od onih koje osobno koristim i na koje sam navikao, a među njima za neupućene ističem onu meku zelenu koja se formira kao plastelin u oblik koji je potreban za precizno brisanje, meke gumice u sticku smještene u plastični držač (sveukupnog izgleda nalik na tehničku olovku) koje se oštre šiljilom, te tvrde gumice u drvenoj ovojnici koje se ošte šiljilom a namijenjene su preciznom brisanju sitnih detalja…Iako kažu da je najvažnija da gumica bude čista da ne mrlja na papiru, od pranja pod toplom vodom i sapunom sam odustao, jer se voda zavuče u mikropore ili pukotine i na najkvalitetnijim gumicama. A svi znamo što se desi kada pukne gumica:-). U ovom slučaju mrljanje olovke sa vodom, koje uzrokuje trajno oštećenje crteža. Moj savjet kako očistiti gumicu prilikom upotrebe je tipično školski – istrljati je preko hlača, najboje traperica! Tada gumica bude najčistija…. Zadnji savjet što se tiče ove teme: prilikom rada na stripu, nemojte štediti na gumicama. Jeftine su i lako se nabavljaju, a kada naviknete na pojedine modele, sve je lakše!

Do čitanja….

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.