Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Strip i ilustracije

Škola stripa 4

Objava 16. rujna 2008. 0 komentara 662 prikaza
Foto: Nenad Barinić
Foto: Nenad Barinić
Nenad Barinić

jebacina.jpg

Karikatura rađena 1999. godine za “Športski ribolov”, kao ilustracija uz tekst. Ovo je potpuno čist crtež koji je za tisak dopunjem nijansama sive boje.

Nastavljam sa Školom stripa, budući da sam je izostavio radi svoga teksta o nepušenju. Htio sam sve ovo podijeliti u dvije cjeline, ali mislio sam da to ne bi bilo smisleno, pa sam ostavio sve zajedno. Dakle…. A zašto je sve to stvarno bilo loše za mene? Nisam imao nikoga da me usmjeri. Ja sam, kako sam to prije naveo, stripove uz puno vlastitog rada i zalaganja, učio crtati i uz pomoć literature.

moji-prvi-crtezi-4.jpg

Jedan od mojih crteža iz osnovne škole. Već na prvi pogled vidi se kako sam brijao na Texa i ekipu iz Lunova Magnus stripa i Zlatne serije!

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća kupio sam jedno izvanredno izdanje „Stripoteke“ – strip magazin za mlade „SPUNK“. Unutra sam zatekao nešto što me uputilo u tajne crtanja stripa, što me formiralo, kao i mnoge današnje crtače – Marvelovu školu stripa. Mislim da je dosta generacija puno naučilo o crtanju stripa iz tog teksta. Crtanje figura, anatomija, perspektiva…. Neke korisne detalje sam saznao i iz izdanja „PROFESIONALNE TAJNE STRIPA“. Sve to mi nije bilo dovoljno. Uključio sam se u rad grupe likovnjaka „Atelje 90“ koju je vodio sada pokojni akademski slikar Božidar Kopić. Taj čovjek me je tjerao da učim anatomiju, prepoznavanje detalja i slično, nudio mi da idem pod njegovim mentorstvom na Likovnu akademiju. Ne znam ni sam koliko sam i u koliko položaja nacrtao ljudskih šaka, prstiju, tijela….. Povodio sam se za raznim uzorima, upijao kao spužva.

krash-gordon-1988.jpg

Crtež iz mog stripa Crash Gordon iz 1988. godine, gdje se vidi očit utjecaj Sergia Aragonesa i njegova lika Groo The Wanderer.

A onda sam jednom prilikom, prolaskom kraj Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ u Vinkovcima gdje sam prije živio, vidio kako u potkrovlje ulazi netko tko je sa sobom vukao neki crtež, popeo sam se uz stepenice i došao u atelje akademskog slikara Ivana Lončara – Žana. On je tada radio u kazalištu kao scenograf i dizajner. Tada više nije radio stripove, ali kada sam mu pokazao svoje crteže i stripove i zatražio njegovo mišljenje o tim radovima, rekao mi je ono što nisam znao – da je i on crtao stripove i da inače stripove u mojoj blizini, dakle u krugu od 15-ak kilometara, crtaju i Adam Čurdinjaković iz Ivankova, Dubravko Mataković i Krešimir Zimonić te karikaturist Antun Smajić iz Vinkovaca….

skola-ribolova-004.jpg

Prvih 10 godina suradnje sa “Športskim ribolovom”…. Ovo je kadar iz novoga, trećeg strip-serijala za Športski ribolov, 2008. Strip serijal o ribolovu “Idemo na Dunav!”objavljivan je tempom jedne stranice mjesečno od 1998. do 2002. godine, strip serijal o ribolovu “Tri panja na otoku sreće” objavljivan je od 2002. godine do rujna 2008. godine istim tempom. Od sada je urednik obećao tempo od dvije stranice mjesečno!

Pokazao mi je neke svoje stripove o Prijevozničkom poduzeću „Polet“ koje je radio, ogromne table i pasice – vinjete sa kadrovima, skice u olovci, kistove i pera sa kojima je crtao. Tada sam prvi put vidio originalnu strip tablu koju je netko drugi nacrtao. Iznenadila me veličina papira – stranica stripa koja je bila sastavljena od 4 ili 5 vinjeta bila je približne veličine 40X50 cm, te mi je Žan objasnio prvu tajnu – STRIP SE CRTA NA VEĆEM FORMATU PAPIRA OD ONOG NA KOJEM SE OBJAVLJUJE!!!

bandera.jpg

Strip “Bandera” iz 1986. godine jedan je od prvih mojih stripova rađenih na hamer papiru A3 formata. Sve je nekako ukrivo – tko će se stalno baktati sa trokutima da bi to sve ispalo ravno! Tada jako važno, danas – apsolutno nevažno. Međutim, osnovno što sam htio reći vezano za ovaj strip…. Vidi se kako su margine nestale – to je učinak neostavljanja dovoljno praznine van margina, tj. crtao sam od kraja do kraja papira!

PRVA TAJNA: Od tada sam počeo crtati najmanje na duplom formatu od onoga na kojem se stripovi kod nas objavljuju, odnosno na formatu A3. Neke stvari sam nacrtao i na spojenim hamerima formata da bi dobio tablu stripa formata A2 (40X50 cm). Dobro je ako se potrefi objavljivanje stripa koji je crtan na A3 formatu u dnevnim novinama koje su formata A3 ili u nekom časopisu formata A4 (proporcionalno umanjeno!). Međutim, srž tajne ovim saznanjem nije iscrpljena. Problem nastaje ako se strip treba objaviti u nekom časopisu ili strip reviji B formata (nešto širi format od A formata, a kraći). Format table stripa zapravo se određuje proporcionalnom uvećanju časopisa ili stripa za koji je strip naručen ili se radi sa namjerom objavljivanja u određenoj publikaciji. Širina margina na tabli je sa strane proizvoljna, ali treba ostaviti sa svake strane slobodno makar po 1 cm! Crtanje na većem formatu ispravlja greške na način da se iste smanjivanjem na veličinu časopisa, tj. sa A3 na A4 format, ublaže ili uopće ne vide.

blam-1986.jpg

Strip “Blam” nacrtan je 1986. godine na hamer papiru A3 formata, vremenski nekako iza “Bandere”. Vidi se da sam ostavio margine. Čovjek uči čitav život.

Da se početnici ne muče, evo primjera kako se utvrđuje format papira na kojem se planira crtati strip:

1. na hamerpapiru formata A3 običnom olovkom izvuku se dvije dijagonale;

2. na papir se unutar dijagonala maksimalno proporcionalno postavi časopis za koji se strip crta, tako da ćoškovi časopisa diraju liniju dijagonala;

3. olovkom opcrtati časopis;

4. od linija koje označavaju krajeve časopisa, uz pomoć dva trokuta izvući proširenja okomito i vodoravno ISTE ŠIRINE (npr. po 5 cm sa svake strane).

format.jpg

Na crtežu je vanjska margina obojana plavom bojom, a bijelom je obojana i debelom crnom linijom opcrtana granična margina, unutar koje se crta strip. U originalu je ovaj strip-magazin „Spunk“ („SPUNK“ – izdanje: FORUM MARKETPRINT, Novi Sad, 1982?) klasičnog, odnosno A4 formata, ali ja sam ga ovdje za primjer malo sasjekao sa gornje i donje strane da bih dobio neki B format za primjer. Na crtežu je sada vidljivo kako na vrhu i dnu strip table, nakon što se odrede proporcije table, ostaje više praznog prostora nego sa strana.

4500

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.