Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Strip i ilustracije

Spomen dom Bogdanovci - spoj povijesti i raznih grana umjetnosti

Objava 08. studenoga 2016. 0 komentara 500 prikaza
bogdanovci final napad malo
bogdanovci final napad malo
bogdanovci final napad malo

Dana 10.11.2016. godine, u Bogdanovcima je otvorenje Spomen doma Bogdanovci u sklopu obilježavanja tužne 25-te obljetnice okupacije Bogdanovaca 10.11.1991. godine, sjećanja na teška stradanja civila i branitelja Bogdanovaca, kao i dan poginulih branitelja Albanaca u Domovinskom ratu. Kronološki slijed događaja ili protokol slijedi: 09,30 h – okupljanje u Općinskoj vijećnici, 10,00 sati – sveta misa u crkvi, 11,00 sati – polaganje vijenaca, 11,15 sati – otvaranje Spomen doma, 12,00 sati domjenak……

Spomen dom Bogdanovci zamisao je i projekt Sportskog moto kluba „Golubica“ Vukovar, koji provode na neobičan način zajedno sa članovima Općinskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bogdanovci. Sportski moto klub „Golubica“ Vukovar, koji je inače poznat kao moto klub humanitarnog djelovanja, nakon razrađivanja kompletne ideje, zamolio je za pomoć branitelje bikere iz hrvatskih i inozemnih moto klubova da svojim donacijama od srca pomognu realizaciju, obzirom da jedna takva zamisao nije imala šanse proći na natječajima, niti je bilo vremena i mogućnosti. Naime, projekt je zamišljen i odmah se krenulo u realizaciju u ožujku ove godine, sa rokom dovršenja radova do 09.11.2016. godine, dan prije otvorenja!!! ….i sa namjerom da izgradnja ne košta milione….. Malo po malo, na razne načine - moto klubovi i bikeri, pojedinci, prijatelji SMK „Golubica“ Vukovar i pojedine firme pomogli su ovaj projekt, koji se i dalje radi sa nezavršenom financijskom konstrukcijom, nadajući se da će po završetku svih radova isplatiti sve radove. U rad sa bikerima uključili su se i članovi Općinskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bogdanovci. Obzirom da je ovaj moto klub stekao i nije iznevjerio ukazano povjerenje javnosti humanitarnim djelovanjem na visokoj razini i sa puno ostvarenih rezultata (5000+ potpisa za osnivanje Centra za autizam Slavonije i Baranje, Vukovarski motomrazovi za sve udruge za osobe sa posebnim potrebama u Vukovaru, razne akcije, razne edukacije iz sigurnosti u prometu na cestama itd.), cure i dečki iz kluba odvažili su se na ovaj projekt.

Svi oni koji žele pomoći ovaj trud to još stignu uraditi, podaci za uplatu donaciju nalaze se na web stranici Sportskog moto kluba „Golubica“ Vukovar, gdje je detaljno opisan i sam projekt što vam svakako preporučujem proučiti. Svi koji pomognu izgradnju Spomen doma Bogdanovci u ovom kratkom roku, ali i tijekom iduće godine u planu uređenja okoliša Doma, dobivaju svoje mjesto na Zlatnoj ploči donatora, te prikladne i originalne zahvalnice.

Zašto u blogu posvećenom stripu pozornost obraćam na bikere i Spomen dom? Nisam samo strip crtač, već uz crtanje imam i puno drugih hobija i interesa. Jedan od njih je bikerski način života, a ujedno sam i predsjednik Sportskog moto kluba „Golubica“ Vukovar.

Poveznica između stripa i ilustracije u Domovinskom ratu postoji odavno, a Spomen dom je zamišljen kao mjesto koje povezuje Domovinski rat i umjetnost. U sklopu doma se nalaze kiparski radovi mladog polaznika Umjetničke akademije u Splitu Dina Vejnovića i zapovjednika Bogdanovaca Ivana Matkovića-Laste (jedan je rađen po predlošku Nenada Barinića), te paneli na kojima se nalaze ilustracije i strip nizovi istog autora. Jedan od više zahtjevnih panela je kadar iz stripa, sa balončićima sa tekstom, a zanimljiv je jer je autor koristeći se tlocrtom sela Bogdanovci nacrtao kompletno selo sa svim ulicama, svakom kućom i poljem u blizini kako bi prikazao svu silinu finalnog osvajačkog napada srpskih paravojnih postrojbi na dan 10.11.1991. godine. Ulazna vrata u Spomen dom Bogdanovci su umjetnička instalacija Nenada Barinića….. Zanimljivo je da Bogdanovci iz tlocrta tvore izgled TAU, koji se u Domu pojavljuje na više načina. Općenito je kroz projekt vidljivo da strip i ilustracija tvore koncept Doma.

Iako je realizacija zamišljena u relativno kratkom roku, pripreme materijala za Dom sa moje strane i strane Ivana Matkovića-Laste, Damira Radnića i Franje Čanakija rezultat su višegodišnjih ili višemjesečnih prikupljanja materijala i radu na njima – od podataka i fotografija žrtava iz 2. Svjetskog rata i Domovinskog rata, vojnih analiza, proučavanja knjiga i interneta i analiza više raznih izvora i rezimiranja, prikupljanja ratnih fotografija od autora i sudionika, uzimanja izjava od sudionika i utvrđivanja istinitih podataka za sadržaje panela, skeniranja, grafičke obrade, crtanja, fotografiranja, itd,itd……

Svakako preporučujem posjetiti Spomen dom i pogledati spoj hrvatske povijesti i strip umjetnosti, ako ne na dan otvorenja, a ono svakako u idućem periodu obzirom da su tužne obljetnice iz hrvatske povijesti već počele i ne prestaju skoro do kraja studenog.

Također opet preporučujem pročitati na linku što se sve dogodilo u Bogdanovcima te zašto je to bio povod da napravimo Spomen dom. Na fotografijama skroz dolje možete pratiti dio radova i napredak, pregledajte ih i pročitajte ispod njih napomene. O aktivnostima možete pročitati ovdje kao prvoj javnoj najavi, povratak otuđenog kulturnog blaga Gradu Vukovaru,  ovdje, ovdje, video, potpisi za Centar za autizam, 5000 + potpisa za peticiju, POTPISANA PETICIJA STIZE MOTORIMAVukovarski motomrazovi, humanitarno djelovanje, počast za humanitarni radodavanje počasti žrtvama Srebrenice u ime MK i Grada Vukovara, edukativne akcije , humanitarno opet.....itd,itd,itd.....

Spomen dom će članovi Sportskog moto kluba "Golubica" Vukovar zajedno sa članovima Općinskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bogdanovci predati Općini Bogdanovci u sklopu protokola.

 

Projekt „Spomen dom Bogdanovci“ Sportskog moto kluba „Golubica“ Vukovar do sada su podržali i time neki zaslužili zahvalnice, a drugi i zahvalnice i svoje mjesto na „Zlatnoj ploči“ u Domu, hvala Vam:

Moto klubovi:

MOTO KLUB 4. GARDIJSKA, Split

MOTO KLUB VUKOVAR

SPORTSKI MOTO KLUB GOLUBICA, Vukovar

MOTO KLUB HRVATSKI VUK, Piškorevci

MOTO KLUB GLADIJATORI, Vinkovci

MOTO KLUB VETERANI SLAVONIJE I BARANJE, Osijek

UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA MOTORISTA ISTOČNA SLAVONIJA, Vinkovci

MOTO KLUB ALKA, Špišić Bukovica

UDRUGA BAJKERA ROKOVCI- ANDRIJAŠEVCI

MOTO KLUB BROD, Slavonski Brod

BIKER RADIO

 

Pravne osobe:

GRAD VUKOVAR

OBRT 032 Vukovar

LASER d.o.o. – Osijek

BARAK GRADNJA d.o.o. - Paruževina

KONTOAR d.o.o. – Požega

BOŽO REKLAMA- Vinkovci

ELEMENT NEON- Vinkovci

OPĆINA ANDRIJAŠEVCI

o.o. UHDDR BOGDANOVCI

OPĆINA BOGDANOVCI

KOMUNALAC d.o.o. Vukovar

GRADAR d.o.o. Vukovar

UDHOS

PU Vukovarsko - srijemska

3. Gardijska brigada

 

 

Prijatelji SMK „Golubica“, bikeri, umjetnici i fizičke osobe:

ZVONKO GRBAVAC – Zenica

ILIJA ZIRDUM – Vinkovci

DINO VEJNOVIĆ – Trogir

MARKO I LUKA ŠKARO – Trogir

IVAN MATKOVIĆ – LASTA – Bogdanovci

NENAD BARINIĆ – NENOOS – Vukovar

IVANA, MIHAEL i TOMISLAV LOVRIĆ – Bogdanovci

MLADEŽ GRADA RAVNA GORA

NEVENKO ŠIMUNIĆ – Koprivnica

DALIBOR BAKAČ – Našice

TONI ŽAGAR

STJEPAN NEMET, Melbourne, Australia

IVAN MATIĆ, Bogdanovci

BRANIMIR RENDULIĆ, Bogdanovci

DUŠAN OLJAČA, Henningsvær, Norway

DAMIR RADNIĆ, Pula

FRANJO ČANAKI, Vinkovci

IVICA JURČAN, Bogdanovci

KRUNOSLAV TURDA, Vinkovci

 

 ....ono što treba istaknuti,a dopuniti ću svakako....da,mi pokrenuli,trenutno to radimo,a svi vi koji ste sa strane, bikeri, branitelji, simpatizeri, dobri ljudi..... Vi ste nesebično dali svoj doprinos, Vi ste to omogućili...i svi mi zajedno smo napravili nesto prelijepo za budućnost. Svima nama, dragi Bog nas čuvao, mirna nam i sretna cesta bila, služila nas naša 2 točka, postigli smo nesto lijepo i trajno, a za nama će ostati taj trag ovdje, u ovom Domu. Ovo je odraz onoga, zašto nam djeca mašu dok tutnjimo našim mašinama po cesti....tako su nam mahali i 1991., a bili smo tek samo malo stariji od njih. Hvala Vam, ljudi, svima!

 

A ovdje ukratko možete pročitati zašto smo se odlučili napraviti Spomen dom u Bogdanovcima….. Bogdanovci, kao bogato mjesto naseljeno ponosnim hrvatskim stanovništvom koji su njegovali i promicali vjeru i običaje hrvatskog naroda, simbol hrvatskog otpora i vrata Vukovara, kroz borbe i okupacijom mjesta Bogdanovci 1991. godine postalo je stratište za oko 100 žrtava. U II. svjetskom ratu i poraću ubijen je 61 Bogdanovčanin. Do sada još nisu pronađeni posmrtni ostaci više osoba, a većinom se radilo o ranjenicima, starcima i civilima koji su ostali u okruženju. Bogdanovci su jednim dijelom bili nastanjeni albanskim stanovništvom, od kojih su mnogi ostali u Bogdanovcima do mučke smrti, a samim time su Bogdanovci mjesto u kojem je u Domovinskom ratu ranjeno i smrtno stradalo najviše Albanaca na području čitave RH.

U svibnju 1991. godine goloruki mještani svojim jedinstvom i masovnim okupljanjem spriječili su prolaz tenkovima tzv. JNA u pravcu Vukovara, te izvršili postrojavanje dragovoljnih odreda u Bogdanovačkoj doli. Grad Vukovar održao se u 100 dana opsade zahvaljujući postojanju "Kukuruznog puta" (Puta spasa) kao jedinom vezom kojom je u Vukovar dolazila pomoć i logistika. Padom toga puta i slomom obrane mjesta Bogdanovci dana 10. studenog 1991. godine, u narednih tjedan dana slomljen je i zadnji otpor grada Vukovara. Zahvaljujući neprijateljskoj propagandi, Bogdanovci su proglašeni "najvećim ustaškim uporištem u kojem se nalazi najmanje 1000 pripadnika posebno oružjem i oruđem opremljenih te obučenih specijalnih postrojbi, plaćenika iz cijelog svijeta, MUP-ovaca, ZNG (zengi) i HOS-ovaca", dana 10. studenoga 1991. godine mjesto Bogdanovci su u potpunosti opkoljeni, bombardirani i zauzeti. Okruženje i napad je izveden sa nekoliko stotina tenkova, borbenih vozila, kamiona i transportera i više stotina pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, koji su ušli u kolonama u mjesto iz pravca centra Vukovara, pravca četničkog uporišta Petrova gora - Vukovar, iz pravca Petrovaca, iz pravca Marinaca, iz pravca Bršadina i Budžaka - Vukovar, krećući se po prilaznim cestama, poljima, šumom i dolinom rijeke Vuke. Malobrojni branitelji bez streljiva i protuoklopnih sredstava do zadnjeg su pokušavali zadržati Bogdanovci kako bi se stanovništvo evakuiralo, kao i lakši i teški ranjenici iz sanitetskog stacionara. Dio branitelja do kraja je uspjelo povesti lakše ranjenike u proboj u kojem je u poznatoj "HOS-ovoj štafeti smrti" kroz minska polja i zasjede neprijatelja pod artiljerijskom i vatrom iz pješačkog naoružanja, tek manji broj uspio izaći na slobodni dio RH u pravcu Nuštra. Malobrojni civili uspjeli su se uz velike žrtve spasiti probojem kroz minska polja. Svi branitelji, civili, ranjenici, zarobljeni su, zlostavljani, mučeni i pobijeni u samom mjestu, živi popaljeni u kućama, tek mali dio nakon zlostavljanja i mučenja završio je u srpskim logorima. Postoje i podaci o silovanjima. Tijela do sada pronađenih žrtava nađeni su na području Bogdanovaca u masovnim i pojedinačnim grobnicama, ali čak i u grobnicama na Novom groblju u Vukovaru i Šidu. Mjesto Bogdanovci je zatim skroz uništeno: kuća po kuća rušene su direktnim ispaljivanjem tenkovskih projektila iz blizine od strane tzv. JNA, nakon izvršenih ubojstava opljačkane su i paljene. Katolička crkva sravnjena je do tla, bez temelja.

Fotografije i prilozi:

Dio članova SMK GV kao pratnja dvoje svojih tadašnjih članova kluba na vjenčanju.

 

Molba svećeniku o preporuci potpisivanja peticije za osnivanje Centra za autizam SiB, prije posvete bikera na otvorenju sezone Vukovarsko-srijemske županije 2015. godine.

Dio prostorije gdje je dograđivan i ravnan zid.

 

U bajkerskoj državi u malom, i predsjednici rade....

 

Ugrađen prozor.....

 

Ovako je izgledao objekt prije ugradnje prozora....

 

Neki dolaze raditi autima, a neki motorima....

 

Moto klub "Hrvatski vuk" iz Piškorevaca prvi je moto klub koji je prepoznao našu ideju i u kratkom druženju u Bogdanovcima predao donaciju za radove na Spomen domu. Taj moto klub je također u svom djelovanju okrenut humanitarnom radu. Kao i svima drugima, puno vam hvala!

 

Članovi Moto kluba 4. Gardijska iz Splita su nas također puno pomogli. Na ovoj fotografiji je dio njihovog kluba sa članovima MK "Golubica" udok smo ih pratili čitav dan po pljusku u njihovoj vrijednoj akciji "25 krunica za 25 godina".

 

Bikeri iz Udruge hrvatskih branitelja motorista Istočna Slavonija (UHBM IS) uz donaciju, donijela je i hrpe knjiga kao donaciju Bogdanovcima.

 

Još nedovršeni kiparski uradak u 13 godina odležanom slavonskom hrastu, Ivana Matkovića-Laste, dužine 515 cm, debljine 10 cm i težine preko 500 kg (podatak: rad ide najboljem ponuđaču) bio je razlog da ovog kipara u miru, a zapovjednika obrane Bogdanovaca u Domovinskom ratu, kao člana O.O UHDDR Bogdanovci, zamolimo da doprinese svojim umjetničkim djelima umjetničkom dojmu Spomen doma Bogdanovci. Dok sam pričao s njim, dao sam si truda i brojao objekte i likove koje je do tada urezao i oblikovao, brojanje je stalo na 97....

 

Nakon što sam nacrtao idejno rješenje, vrijedni Livnjak Ivan našao je prikladan komad drveta i krenuo u realizaciju hrvatskog branitelja koji će u rukama držati Vječni plamen.

 

Za to vrijeme, na inicijativu Luke i Marka Škare iz Žednog kod Trogira, mladi polaznik kiparskog smjera Umjetničke akademije u Splitu Dino Vejnović u kamenu segetski planac krenuo je u izradu državnog grba za Spomen dom. 

 

Još nedovršeni grb koji je izradio vrijedni umjetnik Dino Vejnović krasit će dio zida u Spomen domu.

 

Po projektu MK "Golubica" Vukovar, na jednom dijelu zida točno nasuprot ulaznih vrata moraju biti istaknuti državni grb i raspelo. Kipar Dino Vejnović osmislio je i izrađuje kameno raspelo od segetskog planca, ali da se naznači učešće bikera u tome, vrijedni i maštoviti Dino Isusovo razapeto tijelo ne izrađuje u klasičnom 3D obliku, već kao tribal. Idealno za tattoo..... Bravo, Dino, ovaj tvoj uradak me je stvarno oduševio!

 

Pod "Svijetle prostorije" je zamišljen u crnoj boji. Pločice su slagane u više smjerova, a centralnim dijelom ove prostorije Doma dominira šahovnica u crno-bijeloj izvedbi. Boje fuga neka budu iznenađenje za posjetitelje Doma.

 

Ulazna vrata za Dom su kao umjetnička instalacija za izradu bila komplicirana i rađena u puno etapa. Zamišljena su od limene kapije izbušene gelerima, a takva koja bi svojim izgledom zadovoljila moju umjetničku zamisao, skoro da su nam ispala nedostižna. Ipak, pronađena su na jednoj lokaciji i članovi moto kluba su nakon skidanja iste, dotadašnjem vlasniku su napravile novu kapiju. Rezali smo ih, ravnali, varili....iz nje smo član kluba Ivica Jurčan i ja istjerali gnijezdo osa za koje nismo znali da su se naselile, jedva živu glavu izvukli....Svojom težinom i snagom član kluba Goran Miha Mihaljević stišće lim da ga možemo zavariti.

 

....pa još dodatno brusili, ravnali.....

 

 

Član MK GV Drago Tunjić je došao čak iz Beča da bi pomogao u radovima.

 

Da izbjegnemo naseljavanje osa u ulazna vrata, uz izbušenu limenu oplatu sa unutarnje strane, postavili smo zaštitnu mrežicu.

 

Mrežicu smo pokrili debelim prozirnim pleksiglasom i uz rešetku koja čini osnovu vrata postavili svijetleće diode, uz angažiranje djelatnika firme Element neon iz Vinkovaca Zorana i Mateja.

 

Nakon što su članovi kluba Drago Tunjić, Ivica Jurčan, Josip Paradžik, Igor Leko, Jasminka Barinić i Slavica Nađ i ja uz veliku pomoć člana O.O. UHDDR Bogdanovci Željka Ergovića postavili limenu unutarnju oplatu sa unutarnje strane, krenulo je bojanje za koje smo zadužili Leku.

 

Za sada smo zadovoljni. Run, Leko, run!!!

 

Vrata sam prvo tretirao kiselinama da bih umjetnim načinom izazvao brzo hrđanje varenih i brušenih mjesta uz svesrdnu savjetodavnu pomoć Igora Lugušića Fat Boy-a, a nakon toga u tri nanosa lakirao Lechler UHS auto lakom.

 

U pomoć oko bojanja štokova došao je i mještanin Bogdanovaca Mato Vukić.

 

Po noći, izvana gledajući, završena umjetnička instalacija izgleda ovako.

 

Vrijedni Darko Zec - Zeko, predsjednik MK Veterani SiB, udarnički je radio na unutarnjem uređenja svih uništenih zidova i plafona.

 

Jedan od najvrijednijih članova kluba, bogdanovčanin, stradalnik DR-a i jedan od HOS-ovaca koji je preživio "HOS-ovu štafetu smrti" Ivica Jurke Jurčan, za nagradu za svoj požrtvovni rad na projektu Spomen doma Bogdanovci od predsjednika MK GV "zaradio" je ovu vrijednu montažu - usporedbu sa Alijom Sirotanovićem. Kada nemamo udarničke značke u klubu...... (ima kaakv sponzor tu :-D?)

 

U "backgroundu" fizičkih radova mene je slijedio veliki rad i trud u prikupljanju materijala iz 2. Svjetskog rata i iz Domovinskog rata, te njihovim obradama, pripremama i finalizacijama za panele - izloške.

 

Dio prikupljenih materijala iz II WW-a. Sve prikupljene materijale koje su mi dali potomci žrtava, skenirao sam i vratio obiteljima uz poklon cd-e.

 

Printscreen moga monitora tijekom usporedbe podataka iz više izvora i slaganju dokumentaristički stopostotno istinitih podataka za izložbene panele.

 

Nakon toga, podatke sam slagao na panele i radio grafičku pripremu za tisak.

 

Grafičke pripreme za sve panele su zatim išle na daljnji rad kod Alena Siladija, u firmu Element neon.

 

Dio odrađenih panela, spremnih za pričvršćivanje na zidove Spomen doma.

 

U prikupljanju podataka i ustupanjem svojih ratnih fotografija iz Bogdanovaca prije pada mjesta potrebnih za izradu panela, jako puno je pomogao ratni zapovjednik HOS-a Bogdanovci, moj prijatelj Damir Radnić (ovdje je prikazan na jednom od mojih crteža kako trči za transporterom tzv. JNA sa kumulativnom granatom u ruci). Damire, nemam dovoljno riječi zahvale kako za tebe, tako i za prijatelja Franju Čanaki koji je skoro 4 mjeseca uspoređivao sve dostupne materijale i dokumente te složio prekrasnna 2 panela sa vojnim prikazom ratnih djelovanja u Bogdanovcima do pada mjesta!

 

Uz donošenja donacija smo se stigli i družiti.

 

Na ovoj fotografiji se družimo takvom prilikom sa mladeži iz mjesta Ravna Gora. Zapravo, svi se druže, a ja pišem potvrdu o donaciji :-).

 

Sa nama su i naši najmlađi članovi.

 

Na podu "Tamne prostorije" projektom sam zamislio tlocrt Bogdanovaca (Tau), koji treba svijetliti. Jasminka Jaca Barinić, blagajnica MK "Golubica" Vukovar, umjesto da vodi računa o novcima kluba kojih baš i nemamo - priređuje i spaja nacrt u mjeri 1:1 za pod.

 

Ivan Matić postavlja pločice. Matej i Zoran iz Element neon-a su također bikeri, a ovdje na podu od posebnih čvrstih profila po nacrtu sastavljaju Tau.

 

Ivan Matić je imao težak zadatak - oko tih i između tih profila iskrojiti i zalijepiti pločice.

 

Dopredsjednik MK GV Josip Paradžik, nakon ispirivanja i čišćenja kanalica, a prije dovršetka stavljanja električne instalacije i rasvjete, kanalice zaštićuje trakama, jer tu se i gleta, boji, brusi, vari, praši....

 

U profile koji čine "Tau" tlocrt Bogdanovaca zatim su složene i spojene kvalitetne svijetleće diode, koje su zatim prekrivene tvrdom pokrivnom plastikom po kojoj se može hodati.

 

Tau" oblik svijetli. Desni krak vodi u pravcu grada Vukovara, a završava u uglu prostoriju u skupljenim dlanovima kipa hrvatskog branitelja gdje će biti "Vječni plamen".

 

Kip koji će držati "Vječni plamen" je gotov. Ivan Matković - Lasta nije završio sav svoj posao ni doprinos Domu.

 

Kako je projektom Spomen doma Bogdanovci obuhvaćeno i postolje za Spomen knjigu, Ivan Matković-Lasta izabrao je drvo i prionuo realizirati svoju zamisao u djelo. Ovo sam fotkao jučer, a znajući koliko je Lasta vrijedan, pretpostavljam da je postolje danas u završnoj fazi rada. Za 4 dana je svakako na ulazu u Spomen dom po otvorenju.....

 

Ovo je tekst koji sam smislio za staklo iznad ulaznih vrata. Za sada se izvodi folijom, a tražimo donatora koji će isti natpis napraviti na svojoj kamenoj ploči, kako bi je mogli pričvrstiti iznad vrata. Inače, na fasadu ide i decentno osmišljeni 3D natpis SPOMEN DOM BOGDANOVCI, sa pozadinskom blagom rasvjetom.

 

Priprema natpisa.

 

Taj natpis je izrezao i nalijepio biker i supporter MK GV, Krunoslav Turda, dizajner i vlasnik firme T-Mark Vinkovci.

 

Ovdje se vidi kako vrijedni članovi MK GV pomažu braći bikerima u poslu. 

 

Laser izrezuje podloge za panel rasvjetu.

 

Moj crtež koji prikazuje finalni napad i pad Bogdanovaca na panelu, a uspio sam nacrtati kompletne Bogdanovce, sve ulice, objekte, prilazne ceste i polja. Vidljiv je prepoznatljivi oblik "Tau" iz tlocrta. Ovo je verzija gdje postoji greška u slaganju teksta. 

 

Jedan od onih koji nas je posjetio prilikom radova.

 

Prašina,prašina...treba to sve usisati i očistiti prije fugiranja.

 

Andreja, Igor i Jole čiste ostatke boje.

 

Uspjeli smo naći retro kvake kakve sam zamislio. 

 

Prilaz je betoniran.

 

Jedan od donatora, Božo reklama, radi jedan dio posla. Na fotografiji sa djelatnikom Zdravkom.

 

Krpanje bojom. Igor i Jaca na djelu.

 

Lijepljenje zaštitne folije sa jednim motivom. Kojim motivom? Tajna za sada....

 

Tajnik MK Damir Maljevac uspješno pere prozor prije toga zahvata, balansirajući nad svježim betonom.

 

Matej i Zoran iz Element neon-a donose i prve gotove panele, one sa žrtvama iz Domovinskog rata. 

 

....oni se raspoređuju u "Tamnoj prostoriji".

 

U "Svijetloj prostoriji" su pripreme za druge panele.

 

Prvo treba utvrditi visine postavljanja.

Timski rad na djelu, jedna greška i ode ukrivo....

 

Ide nekako, ide.... uz toplu kavu navečer oko 22 i nije tako hladno.

 

Sve ostale detalje nisam stavljao, a vjerujte mi da Spomen dom Bogdanovci sadrži puno toga što niste vidjeli ili niste znali..... dođite i pogledajte. Pozivnica vrijedi za sve ljude dobre volje.....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.