Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Strip i ilustracije

Strip album "Vukovar: HAŠ" - što je bilo i što će biti dalje

Od prve promocije strip albuma u Vukovaru u sklopu Programa obljetnice sjećanja na žrtvu Vukovara 15.11.2018. godine, bilo je malo promocija ali puno događaja u backgroundu. Strip album "Vukovar: HAŠ" nalazi put do publike, u planu su daljnje promocije, RV se okuplja, pojedini podaci i predmeti dolaze, a čak 2 dokumentarna filma su u fazi montaže i snimanja... Čekao sam da prođe malo vremena od izlaska strip albuma, da vidimo da li ćemo nešto postići u traganju za nestalima....
Objava 26. ožujka 2019. 0 komentara 893 prikaza
Mladen Čupić - Haš
Mladen Čupić - Haš
Mladen Čupić - Haš (foto: Nenad Barinić)

Dugo je vremena proteklo od mog posljednjeg posta, ali to ne mora značiti da nema događaja oko strip albuma, tako da ovaj post posvećujem njemu, a ne ostalim događajima iz svijeta stripa.

Iz skraćenog mišljenja komisije među kojima su i povjesničari ispred Ministarstva hrvatskih branitelja koje je jednim dijelom sufinanciralo tisak: "Komisija je u kompletnom djelu pronašla jednu manju faktografsku pogrešku, ali jednoglasno smatra da je strip album "Vukovar: HAŠ" jedno iznimno djelo koje će svojim pojavljivanjem u javnosti donijeti iznimno svježi i originalni pristup koje o Domovinskom ratu svjedoči kroz priču o prijateljstvu, temeljenoj na stvarnim događanjima i likovima".

Crtanje stripa je djelomično subvencionirano sredstvima Ministarstva kulture RH, strip album je u vlastitoj nakladi tiskan djelomično zahvaljujući Ministarstvu hrvatskih branitelja, Vukovarsko srijemskoj županiji, Gradu Vukovaru, Općini Bogdanovci, Komunalcu Vukovar i Moto klubu Vinkovci kojima se zahvaljujem i ovom prilikom. Ostali podaci o izdanju: format B4 (250 x 353 mm), 130-gramski mat kunstdruck papir na 138 stranica (crno/bijelo i 4 str kolor,), tvrde plastificirane korice, naklada 1000 komada.

Nakon izuzetno posjećene promocije u Vukovaru gdje se priča stripa završava, iduća promocija bila je u Vinkovcima odakle priča kreće, tamo davno prije rata u organizaciji Ogranka matice Hrvatske... Dana 16. siječnja 2019. godine bila je prepuna i dvorana OMH u Vinkovcima.

Nakon ove promocije, strip album se može promovirati i u drugim gradovima gdje nas pozovu.... Za sada u planu - nakon Vinkovaca - Đakovo, Osijek, Zagreb, Virovitica, Bjelovar, Omiš i Split.

 

Promocija Vukovar

Da se vratim malo unazad na mjesto gdje priča završava - u Vukovar. U sklopu Programa obljetnice sjećanja na žrtvu Vukovara 15.11.2018. godine jedini program za taj datum Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom, organizirala je promociju i izložbu stripa u svečanoj dvorani doma Lavoslava Ružičke. Rijetkost je napuniti tu dvoranu, a pogotovo je - prepuniti. U dvoranu stane 300 osoba i svojim prisustvom počastili su ovaj događaj, a među njima bilo je i pomoćnika ministara, dogradonačelnika, bajkera, prijatelja. Posebna čast i zadovoljstvo među svima njima prepoznati i stisnuti ruku svim preživjelim Haševim suborcima sa položaja Grič 6, ali i rodbini poginulih i nestalih suboraca. Neki su prešli i više stotina km u jednom pravcu radi ovoga događaja. Vidio sam da nekima nije bilo teško doći na promociju iz Njemačke, Zagreba, Đakova, Belog Manastira.... nekima nije bilo hladno ni iz Piškorevaca, Vinkovaca i Osijeka doći motorom. I zato - hvala im.

TV kamere, diktafoni, gužva oko Haševog predratnog RV prsluka izloženog uz originalne table stripa kojega sam tijekom rada na stripu dobio od člana RV-a Krunoslava Kuljaševića - Čokija kod kojeg je bio na čuvanju, činili su dio mase koja ne želi dozvoliti da se zaborave Haš i svi oni čiji su se likovi našli u stripu. Osim dogradonačelnika Marijana Pavličeka i ravnateljice Hrvatskog doma Ivanke Miličić, pozdravila ih je i moja draga prijateljica Tanja Belobrajdić, ujedno i voditeljica događaja.

Tijekom i nakon promocije upućen je apel onima koji znaju nešto ili mogu pomoći da se nađe Haš, Caj i ostali - neka se jave na bilo koji način. Mnogi su pustili suzu, a danima sam slušao reakcije.

Kompletni video promocije možete pogledati ovdje:

Najavu je napravio Glas Slavonije.

- HRT vijesti - video.

- Glas Slavonije

- Magazin.hrt.hr

- T.portal.hr

- lokalni.večernji.hr

- žute čizme

- press.032

Fotografije Tatjane Ivegeš Wilhelm sa promocije:

Hašev RV prsluk uz albume fotografija RV-a i fotografije Haša i preživjelih, smrtno stradalih i nestalih suboraca privukao je uz izložbu veliku pozornost.

 

Među masom bilo je puno onih koji su prije pripadali RV-u, Rokerima Vinkovaca, a samim time i protagonistima u radnji stripa "Vukovar: HAŠ".

 

Pozdravni govor ravnateljice HD-a, gospođe Ivanke Miličić.

 

Pozdravni govor zamjenika gradonačelnika Vukovara, gospodina Marijana Pavličeka.

 

Moderator Tanja Domazot Belobrajdić, srdačan pozdrav autora i Haševog suborca Franje Bubala.

 

Izložene originalne table stripa imale su stalnu publiku. Među njima zamijetili smo i Stjepana Sučića, pomoćnika ministra Ministarstva hrvatskih branitelja, kao i Krunu Šeremeta, ravnatelja Memorijalnog centra Vukovar.

 

Potpisivanje strip albuma počasnom predsjedniku Moto kluba Vinkovci, članu RV-a Zvonku Šitumu - Šitku. Sada mu je nadimak Šile i podosta se promijenio od 1991....

 

...a 1991. izgledao je otprilike ovako (crtež, dio kadra stripa). 

 

Svi su htjeli svoj potpisan primjerak. Za to vrijeme je bio organiziran domjenak.

 

Zagrljen sa prijateljem Mišom Paulenkom, jednim od onih koji su nesebično pružili pomoć prikupljanja dokumentacije u realizaciji strip albuma. Nisu na fotografiji, ali su svojim foto arhivama također pomogli Zvonimir Tanocki i Siniša Duraković.

Postignuto tijekom i nakon promocije u Vukovaru: Hašev prsluk je prešao u moje vlasništvo i imamo trajan eksponat za promocije i izložbe. Djelomično dopunjen popis RV-a. Aktivno pričali o načinima kako doći do lokacije Haševog tijela i tijela ostalih. Utvrđena moguća lokacija i čeka se probno iskopavanje. Dobio dio važne dokumentacije koja se odnosi na okolnosti nestanka Haša i saznali punu dijagnozu ranjavanja.

Promocija u Vinkovcima

Dana 16. siječnja 2019. godine u organizaciji Ogranka matice Hrvatske u Vinkovcima održana je promocija strip albuma "Vukovar: HAŠ". Dvoranu OMH i susjednu prostoriju, kao i hodnik, popunili su svi zainteresirani za priču o Hašu i suborcima. Bilo je tu i predstavnika Matice iseljenika, članova OMH, onih koji proučavaju povijest, pripadnika RV-a, branitelja i prijatelja. O događaju prenosim tekst Novosti.hr , Glas Slavonije, u potpunosti.

Fotografije Joze Čavara Cupkala sa promocije u Vinkovcima:

Okupljanje prije promocije.

 

Na fotografiji se osim Haševog RV prsluka, vidi i majica kojom prijatelji i suborci žele skrenuti pozornost da se borci Griča 6, Mladen Čupić - Haš i Ivan Senčić - Caj i dalje vode kao nestali ranjenici iz Vukovarske bolnice.

Sa Haševim suborcem Goranom Sertić, koji se kao i ostali suborci, nesebično uključio u prikupljanje podataka i dokumentacije za strim album.

 

Vlado Županić - Zagorac, član predratnog RV-a i Hašev prvi susjed, jedan je od onih koji i danas žele znati istinu i zapaliti svijeću.

 

Postignuto tijekom i nakon promocije u Vinkovcima: pripadnik predratnog RV-a Pihi, samo 4 dana nakon promocije, donio je staru sliku koja je nekada krasila zid Haševe sobe u stanu. Slika se pojavljuje i u stripu, a kada se organizira promocija u Zagrebu (neki pregovori su u tijeku), slika ide u ruke Haševoj sestri kojoj pripada kao obiteljska ostavština.

Kadar iz strip albuma, slika je lijevo.

 

Prijatelj Pihi predaje sliku u moje ruke, a iz mojih ruku ide jedinom živom članu obitelji Čupić - Haševoj sestri koja sve prati i sve pozdravlja uz želju da uspijemo naći našeg prijatelja.

 

Da li je tu kraj?!? Ne. U najavi su i 2 filma o Mladenu Čupiću - Hašu.

U vremenu od 18.-27.03.2019. u produkciji HRT-a, njihova ekipa snimala je priloge za 52-minutni dokumentarni film o nestalima u Domovinskom ratu. O njemu će biti više priče kroz najavu kada završi montaža. Film obuhvaća 4 sudbine kroz 4 priče, a jedna priča pripada Mladenu Čupiću - Hašu i Rokerima Vinkovaca (RV). Za film su crtane zasebne ilustracije, ali će biti ilustriran i kadrovima iz strip albuma "Vukovar: HAŠ". Za potrebe snimanja ovog filma, snimalo se na više lokacija. Ali, sastao se i manji dio RV-a na Sopotu, uz pomoć Moto kluba Vinkovci kao domaćina. Kao nekad, vozili smo se motorima zajedno i sjetili se tih vremena kao i ratnih vremena kada smo isto bili zajedno. A na snimanju, sjetili smo se Haša... Oni članovi RV-a koji su uspjeli doći (radni je dan), za poklon je dobio prišivku RV kakva je nekada bila i koju smiju nositi samo oni koji su pripadali tome vremenu...

Ubrzo, već početkom travnja, kreće i snimanje kraćeg dokumentarnog filma (do 10 minuta) o nestalom Mladenu Čupiću - Hašu u produkciji 24 sata u projektu Nestali u Domovinskom ratu.

Haš - ne zaboravljamo te. Ne zaboravljamo ni ostale. Tu smo.

Fotografije MK Vinkovci sa snimanja filma:

Pihi i Umjetnik. 

Nenad (zvani Umjetnik), Šerpa i Leon.

Druženje manjeg dijela RV-a kao i prije 1991. na Sopotu u Vinkovcima. Stara ekipa, skoro svi su nacrtani i u stripu (s lijeva na desno): Sule, Pihi, Kićo, Hrco, Paza, Leon, Šerpa, Umjetnik i Darko.

 

NAPOMENA: Osim na promocijama, za sada se strip album "Vukovar: HAŠ" može kupiti u Galeriji NAVIS u Vukovaru i u radnji Foto Dragan u Vinkovcima, ili kontaktiranjem autora.

album Vukovar: HAŠFoto: album Vukovar: HAŠ 1 / 31

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.