Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Strip i ilustracije

Novosti iz svijeta stripa: Stručni skup Strip u knjižnicama u Vinkovcima i drugo

Vinkovci su grad umjetnosti, a među mnogim umjetnicima koji su svojim djelovanjem i ostavštinom zadužili ovaj grad, tu su mnogi autori stripa i ljubitelji okupljeni oko Devete umjetnosti. I tako, evo jedne lijepe vijesti... Da li je ovo nastavak popularnog Salona stripa koji je nekada davno zaživio u Vinkovcima i održao se mnogo puta, a onda se razvodnio na više strip događaja? !?
Objava 26. veljače 2020. 0 komentara 303 prikaza
Strip u knjižnicama - Vinkovci.
Strip u knjižnicama - Vinkovci.
Strip u knjižnicama - Vinkovci u organizaciji Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci.

Iz predstavljanja Vinkovaca, citat: "grad Vinkovci, prijeratno najveće željezničko čvorište jugoistočne Europe i industrijski grad, leži na obalama Bosuta u raskošno plodnoj i šumovitoj ravnici. Grad je bogate povijesne i kulturne baštine, naseljen kontinuirano 8000 godina. Odolijeva potresima civilizacija, ratovima i klimatskim poremećajima. Temelji grada čuvaju tragove pretpovijesti. U njemu su se rodila dva rimska cara: Valens i Valentinijan.

Iz Vinkovaca su i dva sveca: Euzebije i Polion. Iz Vinkovaca su i hrvatski ban Josip Šokčević, kompozitor hrvatske himne Josip Runjanin, povjesničar Ferdo Šišić, UN ekspert Rikard Lang, velikani hrvatske književnosti: M. A. Relković, Ivan i Josip Kozarac, Joza Ivakić, Josip Lovretić, Josip Kosor, Josip Bogner, Dionizije Švagelj i drugi pisci. Uz njih i velikani hrvatske umjetnosti: Vanja Radauš, Albert Kinert, Ivan Domac, Slavko Kopač, Stjepan Jozić, Božidar Kopić, Joza Mataković, Antun Babić, Ivan Križanac, Đurđena Zaluški, Ivan Lončar-Žan , Milan Cimeša, Sava Šumanović, Katarina Žanić Michieli, Jasna Maretić Diminić i mnogi drugi".

Iz drugih grana umjetnosti ili sporta ljude nećemo spominjati, ali ćemo navesti da su također dali i daju svoj doprinos.

Strip-crtači i ilustratori vezani za vinkovačku strip scenu su Dubravko Mataković, Ivan Lončar-Žan, Albert Kinert (da, i on je crtao strip!!!), Krešimir Zimonić-Zima, Nenad Barinić, Adam Čurdinjaković, Zvonimir Perak, Miron Milić, Bruno Marin, Ljubica Heidler, Željko Pahek, Ivan Međugorac, Boris i Željko Racanović, Željko Vujić, Domagoj Rapčak, i drugi autori,  svjetski poznati karikaturist Antun Smajić i karikaturist Perica Strinić. Iz Vinkovaca je i veliki strip fan Toni Šarić, organizator i začetnik DORF festivala i  drugih sadržaja vezanih za strip (RARE, EDIT). Ima tu još ljudi vezanih za strip scenu, ali ne možemo sve nabrajati već im samo zahvaliti na svemu što su učinili za strip.

Vinkovci su grad Devete umjetnosti. Salon stripa je zaživio u ovom gradu 80-tih godina prošlog stoljeća i dok je trajalo, bilo je lijepo, onda se malo razvodnilo pojavom drugih strip manifestacija, jer u Vinkovcima gradski oci nisu željeli ulagati sredstva u održavanje Salona stripa u čijoj su organizaciji sudjelovali mnogi od gore navedenih. Salon je bio ključni strip događaj.

Na linku nailazimo na lijepi podatak, citat: "organizator Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, uz stručnu potporu Komisije za narodne knjižnice HKD-a, organizira Stručni skup Strip u knjižnicama povodom 145 godina Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, koji će se održati u četvrtak i petak, 4. i 5. lipnja 2020. godine.

Strip je marginalizirana umjetnost kojoj treba ustupiti i više vremena i prostora za prezentaciju i popularizaciju. Ovim Skupom želimo pokazati kako je strip jednako vrijedna umjetnost i kako ne koristi samo za zabavu već i za učenje kako kroz školu tako i za cjeloživotno učenje.

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci za veliku 145. obljetnicu postojanja odabrala je temu strip zato što su Vinkovci poznati po strip-autorima (Dubravko Mataković, Krešimir Zimonić, Nenad Barinić, Miron Milić i mnogi drugi) i manifestaciji Salon stripa, koja se održavala dugi niz godina.

Na ovom Skupu s međunarodnim sudjelovanjem najavljeni su, osim domaćih predavača, zanimljivi predavači i gosti iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije itd.

Mjesto održavanja: Vinkovci, Hotel Admiral, Ulica bana Josipa Jelačića 6, 32100 Vinkovci

Vrijeme održavanja: četvrtak i petak, 4. i 5. lipnja 2020. godine".

Na linku možete naći puno više podataka, kao i kako sudjelovati.

Do tada - čekamo sa veseljem!

 

 

Kada navodim Vinkovce, kroz misli mi prolazi mnogo strip izdanja iz toga grada, kao i više strip fanzina.

 

Dok čekamo 04. i 05. 06. 2020., međuvremenu je u  22.06.2020. u osječkom Art clubu Osijeku predstavljen jedan novi strip fanzin uz prateću izložbu. I to ne bilo kakav, već OHOHO fanzin.

Strip-fanzin OHOHO izdavača  Autnomnog kulturnog centra - Attack okupio je odličnu autorsku ekipu (Iztok Sitar, Mihaela Erceg, Klara Rusan KLARXY, Karla Skok, Matija Pisačić, Dragana Kuprešanin, Lea Kralj Jager, Lucija (Šišmiš) Mitar, Stipan Tadić, Korina Hunjak, Ivana Geček, Aleksandar Zograf, Jana Adamović, Marko Dješka i Mislav Rotim) i odredio značajnu tematiku - antifašizam (obzirom na to da je festival OHOHO padao na 22. lipnja, odlučeno je da tema fanzina koji će tom prigodom nastati ima biti antifašizam). 

Kako se navodi na stranici HAS-a (Hrvatski autorski strip), odabir autora predstavlja širok i stilski generacijski spektar. Autori su imali slobodu osobnog tumačenja teme.

Urednik i strip autor Marko Dješka je najavio i slijedeći broj fanzina, za koji je postavljen poziv za sudjelovanje. Ovogodišnja tema će biti slavenski folklor i mitologija, točnije sve od predkršćanske staroslavenske mitologije do folklora. Iako se na stranici HAS-a navodi da se više detalja o temi može saznati na linku, trenutno link ne radi ali vjerujem da će proraditi.

 

Društvo za kulturnu suradnju Francuska alijansa Osijek (Alliance française Osijek) od kraja veljače organizira održavanje radionica osmišljavanja, pisanja i crtanja stripa za djecu od 7 do 15 godina u okviru projekta „Frankofonija u Osijeku 2020”. Znači, od 29.02.2020. možete me vidjeti u Osijeku.

 

Do tada, olovke u ruke i crtajte stripove!

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.