Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Strip i ilustracije

Škola stripa: Kako izgleda tabla stripa od početka do realizacije

Naviknuti da pred sobom u rukama imamo imamo gotov strip, prilikom čitanja rijetko tko se zapita o tome kako je nastala tabla stripa.
Objava 22. siječnja 2018. 0 komentara 4936 prikaza
Foto: Nenad Barinić
Foto: Nenad Barinić
splash 23_24 gray ogled

Konzumenti stripa su usputni, stalni, kolekcionari..... ali ih sve povezuje ljubav prema stripu. Prilikom čitanja najdraže literature, rijetko razmišljaju o načinu nastanka onog što drže u rukama. O tome kako je koji strip nacrtan, kojom tehnikom, koji su detalji najviše razmišljaju oni koji se i bave crtanjem stripova.

Scenarij Haš, 1 strana


Baviti se Devetom umjetnošću kao realizator ideje, koji tu ideju dovede do finalnog oblika kada u ruke čitatelja strip dolazi kao gotov, tiskani proizvod - nije nimalo jednostavan zadatak koji pred sebe stavljaju scenaristi i strip crtači. Na naslovnoj slici je scenarij za prvu tablu stripa "Vukovar: HAŠ", koji je nastao nakon početne ideje i razrade u pisani predložak po kojemu strip crtač kreće sa izradom, odnosno crtanjem strip table. Digresije radi, strip tabla je u objavljenom obliku jedna stranica stripa. Već pri pisanju scenarija osmišljaju se izgledi pojedinih detalja u stripu. Također je uputno paziti da scenarij obuhvaća radnju za broj strip tabli koje su djeljive sa 2, a ako se radi o zasebnom strip projektu koji nije dio nekog magazina sa miješanim sadržajima gdje se može manipulirati brojem tabli sa ostalim sadržajem - broj strana toga stripa radi tiska u konačnoj pripremi mora biti djeljiv sa brojem 4 (radi arka).

Ni početne radnje u crtanju stripa ne idu baš jednostavno. Kao klinac nisam nikada obožavao matematiku, ali doslovce se bez nje u ovom poslu ne može. Prva stvar prije crtanja je utvrđivanje veličine radnog dijela papira za crtanje, koju utvrđuje veličina izdanja u kojoj se strip objavljuje, vodeći računa o marginama. Bez ove pripreme, dobili bi tiskani strip sa previše ili premalo bijelog prostora izvan margina stripa, što estetski gledajući narušava kompletni dojam o nekom stripu ili čak i nečitkost. 

Utvrđivanje radnog prostora za crtanje može se utvrditi služeći se geometrijom, kao što sam 2008. godine pisao na ovom blogu u jednoj od lekcija Škole stripa, ali se može utvrditi i kalkulatorom - čista matematika. Pomnoži se visina i širina izdanja za koji se crta taj strip sa istim brojem (npr. x1,5), a dobijeni broj se izmjeri na prazan crtaći papir.  U praksi bi to izgledalo ovako: strip izdanje dio unutar margina za sadržaj  17x25 cm, veličina na crtaćem papiru: 17 cm x 1,5 i 25 cm x 1,5 jednako je: 25,5 x 37,5 cm.

Analiza scenarija pred sobom; količina teksta za svaki kadar, kao i sve što treba nacrtati i rasporediti u taj kadar - zadatak je strip crtača kako će rasporediti kadrove unutar margina strip table. Slijedi brza skica rasporeda kadrova na tabli, iscrtavanje marginom običnom olovkom na crtaćem papiru a zatim razmjeravanje i ubacivanje kadrova u olovci. Upisuje se tekst olovkom u dijelove kadrova gdje će najmanje smetati slici, ali i biti fukcionalno jer oblačić koji se radi oko teksta mora biti usmjeren prema liku koji ga izgovara. Zatim se radi kroki crtež olovkom u čisti dio kadra, raspoređujući likove i objekte. Nemam skeniranu tablu stripa za koju imam skenove u fazi rada pa stavljam jednu drugu tablu stripa u olovci, kako bi vidjeli tablu stripa u olovci spremnu za tuširanje crnim tušem.

Nakon izrade table stripa olovkom, slijedi izvlačenje linija strip oblačića i linija kadrova (obično u 2 debljine linije). Crtaju se i osnovne linije svih likova i objekata na strip tabli perima, kistovima ili flomasterima. Pažljiviji gledatelj zamijetiti će na slikama u bijelim površinama male znakove "X". Oni mi pri daljnjem tuširanju tj. popunjavanju dijelova crteža crnim tušem, označavaju koje dijelove crteža trebam istuširati skroz u crno. Taj prvi dio posla u tuširanju izgleda ovako:


Vukovar: HAŠ str. 1 osnovni tuš 


Nakon ovoga slijedi popunjavanje crnih površina debljim kistom i crnim tušem. To izgleda ovako:


Vukovar: HAŠ str. 1 osnovni tuš kist


Sada je izgled već zadovoljavajući, kompletniji. Predstoji dorada bijelim tušem i ponovno isticanje nekih detalja i okvira crnim tušem, radi postizanja određenih efekata i dubine.


Vukovar: HAŠ str. 1 osnovni tuš bijelo


Nakon toga, strip tabla izgleda onako kako treba izgledati, spremna za upis teksta koji se nekada upisivao ručno a danas se to radi računalnim putem - ali to može biti neka od idućih tema. Pred vama je prva tabla stripa "Vukovar: HAŠ", a tekst je u scenariju.

Svakako, prilikom hvatanja slijedećeg stripa u ruke, dragi konzumenti, pokušajte razmišljati o svakoj stranici stripa kako je nastala. 

 

Do čitanja, lijep pozdrav

Foto: Nenad BarinićFoto: Foto: Nenad Barinić 1 / 5

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.