Blogosfera Strip i ilustracije

U samo 24 sata nacrtajte strip od 24 stranice i sjetite se Vukovara i Škabrnje

U dane kada se čitava Hrvatska sjeća žrtava Vukovara i Škabrnje, održava se sedmo 24-satno crtanje stripa! Tema će biti poznata 18.11.2017. u 12,00 sati. Izbor datuma za održavanje je bio 11/12.11.2017. i 18/19.11.2017. godine, ali se svima koji pripremaju manifestaciju svidio drugi termin, jer se u prvom terminu održava Interliber "pa nije zgodno da se poklapa".
Objava 18. studenoga 2017. 1 komentara 324 prikaza
vodotoranj Barinić-Kenguur
vodotoranj Barinić-Kenguur
Vukovarski vodotoranj Barinić-Kenguur, rađen 2013. Od 2006. godine na svaku obljetnicu ovaj stari blogerski par zajedno odrade sliku za podsjetnik.

Datum je nažalost totalna nula. Ove godine me zaboravite, vjerujem i Domagoja Rapčaka - jer 18.11. je datum koji je odlukom hrvatske Vlade od prije mnogo godina određen za klanjanje žrtvama Vukovara i Škabrnje. Sve drugo je neinformiranost, nepoštovanje i neznanje unutar granica RH. U ovom slučaju, tu sam gdje jesam i gdje živim.

Pozdravljam one koji će raditi i zamoliti ću organizatore, pošto su nepovratno uprskali stvar, da na mjestima održavanja manifestacije zapalite svijeću u znak sjećanja na sve žrtve, u oba dana. Također, bilo bi korektno da zadana tema bude "18.11.1991", kako bi ispravili ovu situaciju. 

Dana 18.11.1991. godine ubijeno je preko 80 osoba u Škabrnji. Dana 18.11.1991. godine pao je Vukovar i broj ubijenih na taj dan mjeri se brojkama od više stotina. Dana 19.11. pobijeni su zarobljenici Borova Naselja na više lokacija a dio hrvatskih branitelja odveden je u srpske logore odakle se jedan dio također nikada nije vratio. Dana 20.11. pobijeni su zarobljeni civili, branitelji i ranjenici na Ovčari (izvor: Wikipedija). 

Broj hrvatskih žrtava zbirno u tih nekoliko dana u Škabrnji i Vukovaru zaokružuje se na nekih 2500 osoba.

Linkovi za informiranje o značaju ovog datuma: Vukovar - 24 sata, Večernjakova blogosferaVečernjakova blogosfera, Vukovare pamtimo li te, Škabrnja - wikipedija, općina Škabrnja.

Vukovar - mjesto posebnog pijeteta. Rad dvojca Nenad Nenoos Barinić - Galib Kenguur Birindžić, rađen 2013. godine. Od 2006. godine na svaku obljetnicu ovaj stari blogerski par zajedno odrade sliku za podsjetnik koji se širi društvenim mrežama uz dodatak gif animacije.                
            

 

Vraćam se na Sedmo 24-satno crtanje stripa. 24-satno crtanje stripova, pri čemu svaki sudionik ima cilj nacrtati 24 stranice stripa, vježba je (ili disciplina) koju je smislio Scott McCloud kao test i analizu vlastitih mogućnosti. Crtajući tom brzinom ne dobijaju se, jasno, uvijek produkti profesionalne razine, ali je svakom sudioniku omogućeno da vidi kako radi pod pritiskom i rezultat je nerijetko oslobađajući: spontani, jasni, čisto ispripovijedani stripovi. Vježba je, usto, jednako korisna profesionalcima kao i početnicima ili potpunim amaterima pa ne treba čuditi što su je kroz godine prihvatile i prošle tisuće ljudi, neki i više puta. Premda je 24-satno crtanje stripova vježba koju svatko može i sam provesti kod kuće, crtači su brzo otkrili da je čoporativni mazohizam zabavniji i stimulativniji. Tako danas postoje bar dva dana u godini posvećena ovoj umjetničkoj disciplini. Jedan je krajem siječnja kad se crtanje organizira u Angoulêmeu pred početak festivala, uz internetsko sudjelovanje crtača iz cijeloga svijeta, a drugi je “Svjetski dan 24-satnog crtanja stripa” koji ove godine pada na 2.-3. listopada. Na taj se dan po različitim lokacijama diljem svijeta – od dućana specijaliziranih za stripove do predavaonica po umjetničkim školama – crtači željni kušnje okupljaju u gomilice koje rade kroz noć.... 24-satno crtanje stripa ima za cilj nacrtati, prema zadanoj temi, 24 stranice stripa, unutar 24 sata. To je jedno zanimljivo druženje i prilika mladima da vide kako je biti strip crtač pritisnut deadline-om, prilika da nauče nekoliko trikova od starijih i steknu afirmaciju, s obzirom da su svi radovi skenirani i uploadani u realnom vremenu, te prilika i da oni koji sudjeluju vide kako njihov strip izgleda objavljen na stranici 24-satno crtanje stripa.

Svake godine sam pisao o manifestaciji, pa eto makar jedan link.

 

Strip maraton će se održati 18.11.2017.-19.11.2017., sa napomenom da ove godine ne sudjeluju Rijeka i Pula, na već dobro poznatim lokacijama ZAGREB / OSIJEK / SPLIT:  

Zagreb - Akademija likovnih umjetnosti - Jabukovac 10

Osijek - Umjetnička Akademija, Cara hadrijana 8/b

Split - Srednja umjetnička škola, Fausta Vrančića 17

Prijave su bile do 16.11.2017.

Logo 24-satno crtanje stripa 2017, autor: Maja Duvnjak.

Logo 24-satno crtanje stripa 2017. Osijek, autor: Tea Jurišić, Umjetnička akademija Osijek.