Blogosfera Strip i ilustracije

U Vinkovcima otvorena "Retrospektiva" Krešimira Zimonića

Objava 12. studenoga 2016. 0 komentara 56 prikaza
zima
zima
zima

Krešimir Zimonić rođen je 1956. u Đurđenovcu a osnovnu školu završio je u Vinkovcima. Ilustracije i stripove objavljuje kontinuirano od sredine sedamdesetih godina u više od 50 listova i časopisa. Od 1979. profesionalno radi na animiranom filmu a od 1981. u statusu je samostalnog umjetnika. Autor je ili producent brojnih animiranih filmova. Uz sedam do sada objavljenih vlastitih zbirki stripova ilustrirao je dvadesetak knjiga, autor je brojnih plakata, kataloga i tekstova o stripu i animaciji, izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama, bio je glavni urednik strip magazina Patak i dugogodišnji umjetnički direktor Salona stripa u Vinkovcima.Radio je kao umjetnički producent Zagreb filma, grafičko likovni urednik Modre laste, kao predavač na odjelu za animaciju i nove medije pri Akademiji likovne umjetnosti, a od 2007.do 2011. bio je umjetnički direktor Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu. Za svoj rad primio je više nagrada u zemlji i inozemstvu, između ostalog Nagradu Vladimir Nazor te Odlikovanje Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi. Tijekom dugogodišnje plodne simbioze s listom za mlade "Modra lasta" nastala je Zlatka, lik iznimne popularnosti koji se danas smatra jednim od antologijskih likova hrvatskog stripa.

 

U okviru EDIT Comics (o EDIT Comics-u više možete saznati ovdje), na kraju prve tri godine platforme, u Vinkovcima su na svečanom otvorenju velike samostalne izložbe predstavljeni retrospektivno odabrani radovi Krešimira Zimonića dana 10.11. u 18 sati u Galeriji Slavka Kopača. Povodom 40 godina umjetničkog rada u hrvatskom stripu, ilustriranju knjiga i animiranom filmu, Krešimir Zimonić je u gradu na Bosutu, u gradu gdje je proveo dio mladosti, postavio retrospektivnu izložbu koju je nazvao jednostavno "Retrospektiva".

 

Jedan od najvažnijih autora u povijesti hrvatske umjetnosti, nagrađivan i utjecajan, zadužio je ne samo vinkovačku kulturu, a ovo je njegovo prvo vinkovačko samostalno predstavljanje. Radove je odabrao sam autor, po svom afinitetu. Kako je sam istaknuo pred publikom, najdraža mu je ona prva faza. Koja je to, morat ćete sami otkriti kada dođete u Galeriju u Vinkovcima. Ovo je jedinstvena prilika da na jednom mjestu pogledate stripove, ilustracije, pripreme za animirane filmove. To svakako preporučujem jer ću i sam otići na miru pregledati redom ama baš sve.

Otvorenje je bilo lagano, lepršavo i prelijepo. Inicijator i producent "Retrospektive", čovjek kojega zanimaju svi oblici urbane umjetnosti, začetnik i direktor DORF-a, Toni Šarić je zaželio sebi, ali i ostalima nazočnima u prepunoj vinkovačkoj Galeriji Slavko Kopač, "da Mataković i Zimonić za moga života dobiju svoju ulicu u Vinkovcima". Vinkovci su grad koji je iznjedrio više poznatih autora stripa, kipara, slikara, glazbenika…. Na otvorenju sam vidio i svoje velike uzore, prijatelje umjetnosti i umjetnike, kao npr. kipara Ivana Križanca, te slikara i nekadašnjeg strip crtača Ivana Lončara-Žana. Bio je tu i svjetski poznati karikaturist, Vinkovčanin, fotograf koji je odnio mnoge nagrade na svjetskim festivalima karikature i strip crtač Antun Smajić-Smajo, koji je upriličio i kraći koncert sa svojim bendom. Da, prolazio je tu i poznati fotograf Merc…. I Gordan Panić….i Vladimir Dimić….i Viktor Lukačević….i Toni Šarić a volio bih da pročitate ovaj njegov tekst koji i mene vrati u doba vinkovačke kulture krajem 80-tih…..tko bi ih sve nabrojao, jer svakako ću nekoga zaboraviti… sijevali su blicevi.

 

Čovjek oko kojega je nastao Salon stripa u Vinkovcima, umjetnički direktor Salona, ima ogroman umjetnički opus. Njega potražite na internetu – popis je stvarno velik. Nagrade su gore u tekstu samo ukratko navedene, tu ih ima kronološki poredanih. Garant sam neku izostavio ali nenamjerno, dojmljive su:

 

 • 1978. Nagrada za strip na natječaju lista "Mladost"
 • Nagrada za strip na natječaju u "Dečjim novinama" ("Luna")
 • 1981. Montreal, Kanada - Nagrada za politički crtež (ilustracija)
 • 1983. Beograd - najbolji animirani film ("Album")
 • Annecy, Francuska - najbolji prvi film ("Album")
 • 1984. Madrid, Španjolska - najbolji animirani film ("Album")
 • Nagrada "7. sekretara SKOJ-a" za film ("Album")
 • Nagrada "Vladimir Nazor" za film (godišnja) ("Album")
 • 1985. Nagrada za najbolji strip, natječaj "Vidici"
 • Nagrada "Gavran" za strip
 • 1987. Gijon, Španjolska - Nagrada filmskih kritičara ("Utakmica")
 • Titograd - Nagrada za najbolju animaciju ("Utakmica")
 • 1988. Zagreb, Svjetski festival animiranog filma - Nagrada za likovnost ("Leptiri")
 • 1989. Beograd - Nagrada za animaciju ("Krug")
 • 1992. Salon stripa Vinkovci - "Grand Prix"
 • Hirošima, Japan - diploma ("Greetings from Croatia")
 • Zagreb, Dani hrvatskog filma - Nagrada "Oktavijan" ("Čakaj me").
 • 2000. Odlikovanje Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

 

 

Kao što sam rekao u kasnijem opuštenom druženju, Zimonić je za sve godine svoga rada postigao da „bezobrazno“ čisto radi ilustracije, stripove, sve….bez obzira kako komplicirano i šrafirano izgledaju. I akvareli su mu „bezobrazni“ – lagani su i topli i savršeno nadopunjuju njegov originalni crtački stil. Obožavam njegov crno-bijeli crtež i nekada mi ih bude žao koloriranih, ali obožavam i taj njegov akvarel.

foto: Glas Slavonije/Gordan Panić. Mataković, Zimonić, Barinić.....

 

Moglo bi se još puno, puno pisati o samozatajnom i jednostavnom Zimi…. Ali vjerujem da puno toga možete spoznati o veličini ovog umjetnika posjetom „Retrospektive“. Iskoristite priliku.

Za Vas posjetio i fotkao, a Gordan Panić me svojim fotoaparatom ovjekovječio:

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.