Blogosfera Strip i ilustracije

U Vinkovcima retrospektiva Krešimira Zimonića....i ostalo

Objava 01. studenoga 2016. 0 komentara 202 prikaza
Foto: Nenad Barinić
Foto: Nenad Barinić
Nenad Barinić

U okviru EDIT Comics predstavljanja stripova, animacije i filmova, na kraju prve tri godine platforme u Vinkovcima će biti predstavljeni retrospektivno odabrani radovi Krešimira Zimonića. Jedan od najvažnijih autora u povijesti hrvatske umjetnosti, nagrađivan i utjecajan, zadužio je ne samo vinkovačku kulturu, a ovo je njegovo prvo vinkovačko samostalno predstavljanje. Radove je odabrao sam autor, a ovo je jedinstvena prilika da na jednom mjestu pogledate stripove, ilustracije, pripreme za animirane filmove.

Svečano otvorenje velike samostalne izložbe Krešimira Zimonića zakazano je za dan 10.11. u 18 sati u Galeriji Slavka Kopača u Vinkovcima. O EDIT Comics-u više možete saznati ovdje.

U sklopu EDIT-a, imali smo priliku sjesti, popričati, malo se družiti.....

U izletištu Zlatne Gorice, prelijepo druženje nas par StripOs-a....na fotografiji: Tatjana Wilhelm i Zima.

Krešimir Zimonić rođen je 1956. u Đurđenovcu a osnovnu školu završio je u Vinkovcima. Ilustracije i stripove objavljuje kontinuirano od sredine sedamdesetih godina u više od 50 listova i časopisa. Od 1979. profesionalno radi na animiranom filmu a od 1981. u statusu je samostalnog umjetnika. Autor je ili producent brojnih animiranih filmova. Uz sedam do sada objavljenih vlastitih zbirki stripova ilustrirao je dvadesetak knjiga, autor je brojnih plakata, kataloga i tekstova o stripu i animaciji, izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama, bio je glavni urednik strip magazina Patak i dugogodišnji umjetnički direktor Salona stripa u Vinkovcima.Radio je kao umjetnički producent Zagreb filma, grafičko likovni urednik Modre laste, kao predavač na odjelu za animaciju i nove medije pri Akademiji likovne umjetnosti, a od 2007.do 2011. bio je umjetnički direktor Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu. Za svoj rad primio je više nagrada u zemlji i inozemstvu, između ostalog Nagradu Vladimir Nazor te Odlikovanje Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi. Tijekom dugogodišnje plodne simbioze s listom za mlade "Modra lasta" nastala je Zlatka, lik iznimne popularnosti koji se danas smatra jednim od antologijskih likova hrvatskog stripa.

 

Istoga datuma ali u prijepodnevnim satima, u Bogdanovcima je otvorenje Spomen doma Bogdanovci u sklopu obilježavanja tužne 25-obljetnice okupacije Bogdanovaca 10.11.1991. godine. Poveznica između stripa i ilustracije u Domovinskom ratu postoji odavno, a Spomen dom je zamišljen kao mjesto koje povezuje Domovinski rat i umjetnost. U sklopu doma se nalaze kiparski radovi mladog polaznika Umjetničke akademije u Splitu Dina Vejnovića i zapovjednika Ivana Matkovića-Laste (jedan je rađen po predlošku Nenada Barinića), te paneli na kojima se nalaze ilustracije i strip nizovi istog autora. Spomen dom je osmišljen kao projekt Sportskog moto kluba "Golubica" Vukovar, u koji su ušli zajedno sa članovima Općinskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bogdanovci, koji će tom prilikom Općini Bogdanovci predati ključeve Doma.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.