Blogosfera Strip i ilustracije

U Vukovaru održane višednevne strip radionice koje su povezale jug i istok Lijepe naše

U Zagrebu održan Comic Con. Od 24.-30.svibnja u Vukovaru održane su strip radionice za djecu polaznike iz Vukovara i Dubrovnika. Njihov napredak u radu od radionica u Dubrovniku u listopadu 2017. godine do danas, mogao se vidjeti na svečanom otvorenju izložbe stripova nastalih na obje radionice. Vukovar, Oranžerija dana 31. svibnja 2018.
Objava 11. lipnja 2018. 0 komentara 256 prikaza
Fotografije: Tatjana Ivegeš Wilhelm
Fotografije: Tatjana Ivegeš Wilhelm
Radionica - plakat

21. međunarodni festival stripa CRŠ Zagreb Comic Con, najveći strip festival u regiji, održan je od 11. do 13. svibnja 2018. u Domu HDLU-a (tzv. "Džamiji") sa svečanim otvorenjem u 20,00 sati. Ugostio je brojne strip autore, ponudio više izložbi i mnoštvo popratnog sadržaja, a u galeriji Bačva za posjetitelje je bio otvoren sajam stripova po prigodnim festivalskim cijenama. 

Održan je i trodnevni protokol crtanja i potpisivanja za publiku, kupovale su se kolekcije stripova, plakata, majica i serigrafija, a svi zaljubljenici u devetu umjetnost imali su priliku kroz izložbe, predavanja, promocije novih izdanja, razgovore s autorima, crtanja za publiku i potpisivanja upoznati zvijezde stripa.

Ovogodišnji gosti bili su: Stan Sakai Horacio Altuna Julio Radilović Jules Matthieu Bonhomme Roland Boschi Mario Alberti Edmond Lee Didier Pasamonik Staff stripa 'Zagor', Bonellijevci Moreno Burattini, Mauro Laurenti, Joevito Nuccio, Alessandro Piccinelli, Tomislav Košta i Nenad Barinić.

 Bogat program sastojao se i od pet velikih izložbi postavljenih za vrijeme trajanja trodnevnog festivala: retrospektivna izložba 'Jules - Kroz minula stoljeća', velika izložba 'Zagor - 50 godina u Hrvatskoj', izložba originalnih radova Stana Sakaija -'Hrvatski stip za djecu',  Krešimira Biuka  te izložba Matthieua Bonhommea s posebnim naglaskom na njegov strip 'Čovjek koji je ubio Lucky Lukea'. 

Normalno da sam i ja iskoristio priliku da se nađem sa prijateljima.... Spiderman nas je zbunjivao skakanjem oko nas pa smo ga otjerali :-).

Više možete pročitati ovdje, a fotografije i ostale informacije na stranicama CRŠ Zagreb Comic Con-a.

 

Sa Tomislavom Košta - crtanje i tribine za publiku.

 

 

Davor Šunk i ja sa legendom stripa Juliom Julesom Radilović.

 

.

 

 

                                                                                Sa Veljkom Krulčić, Davorom Šunk i Helenom Klakočar.

 

VUKOVAR U STRIPU - strip radionice i izložba

Od 24.-30.svibnja u Vukovaru održane su strip radionice za djecu polaznike iz Vukovara i Dubrovnika. Njihov napredak u radu od radionica u Dubrovniku u listopadu 2017. godine do danas, mogao se vidjeti na svečanom otvorenju izložbe stripova nastalih na obje radionice. Izložba je svečano otvorena u Vukovaru, u Gradskom muzeju Vukovar- Galerija Oranžerija dana 31. svibnja 2018. godine u 14 sati. Izložbu su otvorile dogradonačelnica Vukovara Ivana Mujkić te Vjera Šuman u ime Udruge Hrvatska pomaže. Predsjednica udruge gđa Đurđa Adlešič nažalost zbog obaveza nije mogla prisustvovati.

Ovaj projekt obuhvatio je 2 višednevne radionice stripa, iz 2017. i 2018. godine. U organizaciji Udruge za podršku i poticanje zajedništva “Hrvatska pomaže”, a pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, od 24. do 28. listopada 2017. godine u Osnovnoj školi Lapad održala se radionica "Dubrovnik u stripu". Kao dugogodišnji voditelj radionica ovakvog tipa  uz koordinaciju i asistenciju Tatjane Ivegeš Wilhelm u polugodišnjem periodu popratili smo napredak 17 polaznika starosti od 10 do 14 godina iz grada Dubrovnika i grada Vukovara. Domaćini Osnovne škole Lapad ugostili su svoje nove prijatelje, učenike Osnovne škole Dragutin Tadijanović iz Vukovara. 

Zanimljiv je podatak da je na strip radionicama bilo samo dva dječaka. Taj podatak nam govori da je Deveta umjetnost privlačna nježnijem spolu u daleko većem broju nego što je to do sada bila praksa.

Pročitajte i pogledajte fotografije na: https://blog.vecernji.hr/barinic/dubrovnik-u-stripu-strip-radionica-9757 - blog.vecernji.hr

Djeca sa strip radionice u Dubrovniku imaju lijepu uspomenu na ono što su kroz program strip radionice "Dubrovnik u stripu" naučili i u praksi primijenili - svoje prve prave strip imaju u katalog izdanju, a isto pod nazivom "Vukovar u stripu" se priprema tako da će i sa njim obogatiti svoju osobnu autorsku arhivu. Svoje stripove radili su u tehnikama olovke i tuša kombinirano i u tehnici tuša. Kroz strip radionicu spoznali su značaj ideje za nastanak nekog stripa i razradu ideje u sinopsis i scenarij, razradu likova ili objekata kroz skice, kadriranje, strip oblačiće i mnoštvo drugih parametara, bitnih za nastanak stripa. Naučili su i crtati puno bolje nego što su znali do prvog susreta sa voditeljem, koji im je bio na usluzi u svakom trenutku i pojasnio sve što ih je zanimalo. Ogroman vidljivi pomak u kvaliteti izvedbe crtanja stripa rezultat je rada od minimalno 6 sati dnevno svaki dan. Ova mogućnost je znatno doprinijela kvaliteti iz razloga što se strip radionice obično održavaju jedan do dva dana u trajanju 2 ili 2+2 sata dnevno, kada je program znatno oskudniji zbog malo vremena za rad. Vidljivom kvalitetom radova i kompletnim pristupom fazama nastajanja stripa, u odnosu na ono što su djeca znala nacrtati i primijeniti do trenutka dolaska na prvi sat radionice, na završnom satu kada je voditelj pokazao svaki rad i pokazao na svakom radu što su sve primijenili od novostečenih znanja uz ono što su polaznici rekli da su naučili  - svi su bili vidno oduševljeni.  Polaznici strip radionice "Vukovar u stripu" ovakvim pristupom i načinom rada premašili su sva očekivanja i pokazali da je rezultat ovog projekta urodio punim plodom, a mi smo dobili više novih nada hrvatskog stripa.

Roditeljima polaznika ove strip radionice poručujem: budite ponosni na svoju djecu, imao sam priliku sa zadovoljstvom odraditi strip radionicu sa njima, svaki dan su se pokazali poslušni, vrijedni i željni stripovskog znanja, surađivali su maksimalno sa voditeljem i asistentom. I.... do neke nove strip radionice, nastavite na njegovanju dječje ljubavi i interesa prema stripu.

U nastavku prošlogodišnjeg uspješnog projekta radilo se s istim polaznicima, ovaj put u zamijenjenim ulogama- gosti su sada bili domaćini. Učenici Osnovne škole Lapad iz Dubrovnika zajedno s učenicima, domaćinima, iz Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Vukovara upoznali su uz stručno vodstvo Grad Vukovar, obišli njegove znamenitosti kroz razne sadržaje te kroz strip prikazali doživljeno. 

Sve su polaznice i polaznici (12 učenica i 2 učenika) radionice na svečanom otvaranju dobili zahvalnicu za sudjelovanje u projektu. Troje od njih kao osobne poklone voditelja radionice je na poklon dobilo strip albume za trud i godine starosti, a svatko od njih pokoje strip izdanje. Posebno je pohvaljena Ema Kljunak (4 razred) iz OŠ Lapad, jer je pred nju bio stavljen težak zadatak - nacrtala je 3 table stripa! Posjetitelji imali prilike vidjeti Vukovar u stripu, odmah uz prošlogodišnje radove Dubrovnika u stripu gdje se jasno moglo vidjeti da su polaznici radionica u svega pola godine znatno napredovali u kvaliteti crtanja i pisanja scenarija za strip.

Trajni proizvod ovoga projekta bit će otiskani katalog svih stripova s radionice, kao i neprocjenjivo iskustvo koje su dobili polaznici ovih radionica.

Više fotografija možete vidjeti ovdje.

Priloge televizija možete vidjeti na ovim linkovima: Dnevnik VKTV i Dnevnik OSTV.

OSNOVNA ŠKOLA DRAGUTINA TADIJANOVIĆA Vukovar

Ravnateljica: Lidija Miletić

Učiteljica Likovne kulture: Drenka Mayer

 

Učenici:

Luna Uglik, 6.b

Mia Bušić, 7.a

Elena Petrić, 7.b

Kristina Islentijeva, 7.c

Dorian Lazić, 8.a

Klara Božanović, 8.b

Marin Prce, 8.b

 

OSNOVNA ŠKOLA LAPAD Dubrovnik

Ravnateljica: Mirjana Kaznačić

Učiteljica Likovne kulture: Miranda Rako Kuzmanić

Učiteljica razredne nastave: Viktorija Konjevod

 

Učenici:

Ema Kljunak, 4.d

Maura Šoletić, 4.d

Rina Gugić, 6.e

Leona Šuljak, 6.e

Emma Gale, 6.c

Ema Šušić, 7.a

Klaudia Lujić, 8.a


Foto: Tatjana Ivegeš Wilhelm

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.