Blogosfera Strip i ilustracije

Vijesti iz svijeta stripa

Objava 14. listopada 2017. 0 komentara 109 prikaza
eddy
eddy
Eddy izložba plakat

1989. 2. Nagrada za kaiš - Natječaj Mladosti za strip male forme
1989. 3. Nagrada za tablu - Natječaj Mladosti za strip male forme
1992. Najbolji mladi crtač - Salon stripa Vinkovci
1995. The Russ Manning Promising Newcomer Award.... nagrade su koje su počele stizati na pravu adresu, ali nažalost životni put i karijeru u usponu prekinula je Ona kojoj vrijeme nije bitno i za koju smo svi samo zrnca pijeska u pješčanom satu u Njenim rukama.  Za Patak  je kreirao popularog Salvatorea, strip o malom gubavcu koji stalno gubi dijelove tijela i jedan od njegovih meni najdražih stripova. Istini za volju, radi toga stripa bio sam ljubomoran ali onako prijateljski.... jer ga nisam ja osmislio i nacrtao a taj lik mi je tako leg'o....

Edvin "Eddy" Biuković (Zagreb, 22. lipnja 1969. - Zagreb, 5. prosinca 1999.), jedan od najuspješnijih hrvatskih autora stripa vidi više ovdje i u postu na Blogosferi..

Strip Dokaz, svoj prvijenac, objavio je na osamnaesti rođendan 1987. u Patku. Kratko je radio za Dečje novine a zatim dvije godine povremeno radio za njemački časopis Gespenster. U albumu Citati, objavljenom u dva izdanja, 1993. i 2000.-te godine, objavljene su priče koje je radio s Darkom Macanom. Od 1992-94. u Modroj lasti crtao je strip Koko po romanima Ivana Kušana (2 epizode "Ljubav ili smrt" te "Koko u Parizu" sabrane su 2000. u album Koko). Za fanzin Endem stvorio je novu geg-seriju Funny Comix, pod pseudonimom Pepe Orbito. Od 1993. radio je za američke izdavače, crtajući serije Grendel Tales: Devils & Deaths te Grendel Tales:Devil's Choices (scenarij Darka Macana, album objavljen 1996), X-Wing Rogue Squadron: The Phantom Affair (scenarij Darka Macana, album 1997), Star Wars: The Last Command (scenarij Mikea Barona po romanu Timothya Zahna, album 1999) i Human Target(scenarij Petera Milligana, album 2000), te niz kraćih stripova u izdanjima poput Strange Adventures i Weird War Tales Special. Bavio se i animacijom te ilustracijom. Kao najbolji mladi autor nagrađen je 1992. na vinkovačkom Salonu stripa, a 1995. je dobio nagradu "Russ Manning" kao crtač koji najviše obećava. Umro je u Zagrebu, 5. prosinca 1999, nakon kratke i teške bolesti.

Vrata Klovićevih dvora otvorila su se kako bi svima onima koji su poznavali Eddyja podsjetila na njega, a one koji nisu imali čast poznavati ga, pružiti mogućnost da upoznaju Eddyja kroz njegovu strip ostavštinu.... jer... moramo priznati, Eddy je bio hrvatska zvijezda koja je otišla visoko u punom sjaju, zapažena od svih. Svi ste pozvani.

 

U Osijeku, opet jedan lijep događaj koji svakako treba posjetiti. U suradnji sa Umjetničkom Akademijom u Osijeku Muzej likovnih umjetnosti Osijek predstavlja skupnu izložbu triju autora / ilustratora: Stanislava Marijanovića, Dubravka Matakovića i Dražena Jerabeka.

Citat sa stranice Muzeja likovnih umjetnosti Osijek:
"Silnice i vektori životnih i umjetničkih putanja Dražena Jerabeka, Stanislava Marijanovića i Dubravka Matakovića, poklapaju se u nekoliko točaka – generacijski su bliski, studirali su na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, mlade posvećenike umjetnosti obrazuju u Osijeku te se bave (i) ilustracijom. Ovo „i“ u zagradi odnosi se prvenstveno na Matakovića, koga obično prepoznajemo kao autora stripa, i Marijanovića, koga najčešće doživljavamo kao grafičara. U svakom slučaju, bez dvoumljenja se može reći kako se radi o trojici umjetnika koji su dali vrlo značajan doprinos na području ilustracije, pa su s respektom ugošćeni u Muzeju likovnih umjetnosti.

Kako se ove akademske godine na Umjetničkoj akademiji u Osijeku otvorio Diplomski sveučilišni studij ilustracija, jedinstven u Hrvatskoj i širem okruženju, nastala je još jedna poveznica ovih autora. Naime, na novom su studiju Stanislav Marijanović i Dubravko Mataković nositelji nekih od temeljnih stručnih kolegija, dok Dražen Jerabek uvodi studente Preddiplomskog studija likovne kulture u prve tajne ilustracije i vizualnih komunikacija. Naravno, u spletu brojnih i raznolikih kolegija koje ovaj studij nudi veći je broj autora koji su već imali priliku u drugim prigodama ovdje pokazati svoj rad, slikarski, kiparski, grafičarski, fotografski, multimedijalni… Od mlađih autora, koji će svojim znanjem i talentom oplemeniti Diplomski sveučilišni studij ilustracija te ga obogatiti novim kreativnim tehnologijama i izričajima, s pravom očekujemo to isto.
Vratimo se s Akademije u Muzej. Razložno sterilne izložbene sale i ovaj put su osvjetljene novim prozorima-prizorima. Krenimo za autorima; Jerabek će nas nježnom i sigurnom rukom kao djecu uvesti u brižno odnjegovani svijet bajki, Marijanović će nas suptilnim, duhovitim i lucidnim umjetničkim zrcalom dovesti do prigušene čudovišne psovke, a Matakovićeva stripovska bećarenja odvest će nas do neuralgičnih točaka svijeta oko nas. Slijedimo ih!"

 

 

Marko Dješka ne zna za mrtav hod u stvaranju. Pokrenuo je crowdfunding kampanju na Patreonu gdje od sada sa jako malim donacijama možete konkretno podržati njegov rad na stripu Crna Željka. Strip u najavi je, poznavajući Marka i njegov dosadašnji rad, nešto što i ja želim imati u svojoj skromnoj kolekciji. Marko Dješka, sretno u kampanji, nadajmo se uspješnoj kampanji i strip albumu u punom sjaju!

 

Na privatnoj razini: sa Tatjanom Wilhelm održavam radionicu pod nazivom "Dubrovnik u stripu", od 24.-28.listopada 2017 godine u Osnovnoj školi LAPA, Dubrovnik. Za lipanj iduće godine najava strip radionice u GKVK....

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.