Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Strip i ilustracije

Vukovarska tragedija kroz izložbu stripa i promociju, i druga aktualna događanja

Objava 08. studenoga 2014. 0 komentara 1251 prikaza
autor Nenad Barinić
autor Nenad Barinić
ilustracija Heroji Vukovara

Studeni je mjesec tužnih obljetnica. Dijelovi grada Vukovara, uslijed okruženja premalog broja branitelja i nedostatka oružja i streljiva, brige za civile i djecu u gradu, u studenome 1991. godine padali su u ruke pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, koji su iz bijesa, nacionalne mržnje i odmazde naplatili danak u krvi. U studenome skoro svaki dan je neka tužna obljetnica.

Grad Vukovar u spomen na žrtvu Vukovara, uz druga događanja, u službeni protokol za obilježavanje obljetnice okupacije uz ostala događanja, uvrstio je postav i otvorenje izložbe ratnog stripa i ilustracija Nenada Barinića, dana 14.11.2014. godine u 18,00 sati u izložbenom prostoru Ružičkine kuće. Biti će izložene originalne table mojih raznih ratnih stripova (Ovčara - krik u noći, Vukovar - Haš, Velepromet i drugi) i ratne ilustracije (Heroji Vukovara itd.). Na otvorenju izložbe biti će predstavljena i dostupna monografija "Domovinski rat u stripu" od strane izdavača, a dio večeri biti će posvećen stripu iz te monografije - "Vukovar - Haš".

Strip je o tragičnoj sudbini moga najboljega prijatelja, vukovarskog branitelja, Vinkovčanina Mladena Čupića - Haša. Za ovu priliku biti će nazočni jedini njegovi preživjeli suborci, a prisutni će imati priliku čuti priču o vinkovačkom rokeru, odnosno bajkeru Hašu i vidjeti pojedine fotografije iz rata te saznati na koji način su fotografije iznesene iz okupiranog Vukovara, a koje su činile dio dokumentacije za izradu stripa. Priča o stripu "Haš" je svakako zanimljiva, a prisutni će vidjeti i pojedine table stripa u izradi - "Velepromet". Ulaz je slobodan i svakako će se isplatiti doći.... branitelji, građani, bajkeri, umjetnici, udruge - 14. 11. u 18,00 sati, Ružičkina kuća u Vukovaru!

 

 

I ove godine, održava se 24-satno crtanje stripova, pri čemu svaki sudionik ima cilj nacrtati 24 stranice stripa. To je disciplina koju je smislio Scott McCloud kao test i analizu vlastitih mogućnosti. U Hrvatskoj se održava u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli. a po drugi u Splitu i Osijeku. Slavonske strip-snage će crtati u galeriji „Kazamat“, ulica Vatroslava Jagića 2 (Tvrđa), Osijek. Udruga ljubitelja stripova – StripOs je organizator slavonskog dijela manifestacije. Stripovi nastali za vrijeme ove manifestacije će se u realnom vremenu objavljivati na službenoj stranici 24satnocrtanjestripa.com, gdje ih se potpuno besplatno može pročitati. Zainteresirani se mogu prijaviti podacima: imenom, prezimenom i prebivalištem na e-mail: prijava@24satnocrtanjestripa.com, ili na facebook stranici '24 satno crtanje stripova'
 Ajmo dalje....ovih dana sam održao predavanje o stripu na poziv zainteresiranih učenika iz OŠ A. Bauera Paje u Vukovaru. Dva školska sata bila su malo, ali nas 20-ak smo se lijepo družili i usput i nešto naučili nacrtati. Fotografije se mogu vidjeti ovdje:

Sljedeći podatak je: pozivamo vas na otvaranje izložbe dječjih stripova EDIT-Comics u Centru znanja Vinkovci 12.11. 2014. godine (srijeda), u 18:30 sati. Radi se o izložbi dječjih stripova nastalih na 7 strip radionica koje su se održale ove godine u 7 gradova, pod vodstvom strip crtača Nenada Barinića u okviru projekta EDIT-Comics, koji je financijski podržala Zaklada Kultura nova. Više detalja možete pročitati ovdjeDORF PRESS SLUŽBA.

Istog dana, ss pola sata razlike i na 50 metara udaljenosti od Centra znanja, odnosno dana 12.11. 2014. godine (srijeda), u 19,00 sati, u izložbenom prostoru Gradskog kazališta "Joza Ivakić", otvorenje je strip izložbe Nenada Barinića. Molim tko je u mogućnosti neka počasti svojim prisustvom otvorenje ili izložbu. 

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.