Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Strip i ilustracije

Završene radionice stripa i filma EDIT - Comics 2014.

Objava 18. listopada 2014. 0 komentara 596 prikaza
Foto: Nenad Barinić
Foto: Nenad Barinić
EDIT - Comics 2014.

Povezanost stripa i filma je velika i bilo je pitanje vremena kada će se kao spoj prezentirati djeci. I desilo se.... odnosno, prethodni vikend završio je radni dio, a u idućem periodu odradit će se dodatne radnje koje čine ovaj projekt.Kao strip crtač ilustrator ispred Udruge ljubitelja stripova StripOs, pred sobom sam imao težak, ali izazovan zadatak - kroz 4-satne radionice osnovnoškolcima trebao sam pred očima otvoriti svijet stripa, odnosno Devete umjetnosti. Za taj sam zadatak osmislio, uz stalni program obuke, originalan pristup crtanja stripa za više polaznika po svom idejnom projektu "Škola stripa kroz radionice stripa", koji nisam koristio na svakoj radionici. Radilo se o sistemu da npr. 10 polaznika radionice zajednički crta jedan strip, svatko po pola table, tako da se na kraju pred nama nađe gotov strip od 5 tabli. Na taj način timski rad je još više dolazio do izražaja. Kroz radionice stripa u Platformi EDIT - Comics, djeca su naučila što je strip, kako nastaje i kako ga crtati, od osnovne ideje, sinopsisa, pisanog scenarija i scenarija sa planiranjem strip tabli, do planiranja strip tabli sa ostavljanjem mjesta za tekst, kadriranjem, smještaja likova i pozadina u prostoru, dinamici, planovima i perspektivama, načinima osmišljavanja likova i plastičnost istih, uz crtanje od faze skice, pune olovke do tuširanja, te komponiranja teksta i strip oblačića. Uz sve to, djeci sam pokazao osnove anatomije, načine crtanja pojedinih likova i objekata u prostoru, važnost sjenčanja, čistoće crteža i drugo. Nadam se da sam na taj način u njima potaknuo još veću ljubav prema stripu i da će dalje usavršavati usvojeno znanje, kako bi u što skorije vrijeme pred nama imali novu generaciju strip crtača.

Suradnička platforma EDIT-Comics provodi se uz financijsku podršku Zaklade „Kultura nova“ u 2014 godini. Nositelj projekta je Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, sa voditeljem projekta Tonijem Šarićem, a partneri su Udruga ljubitelja stripa STRIPOS Osijek, Studio VANIMA Varaždin, GOKUL Zabok, KINOFON Zagreb, ACT Čakovec i Udruga PUŽ Slavonski Brod.

Osnovne aktivnosti EDIT-a su: održavanje edukativnih filmskih i strip radionica – osnove snimanja i montaže, osnove nastajanja stripa; prezentacija stripova za djecu i stručne literature o medijskoj kulturi; razmjena sadržaja sa drugim školama i srodnim organizacijama; senzibiliziranje javnosti (mediji) i uključivanje šire lokalne zajednice u projekt (tiskani materijali, web, TV). .

STRIP RADIONICU organizira i vodi Nenad Barinić iz Vukovara, član udruge STRIPOS i začetnik Škole stripa baš na ovom blogu. I prije ovog projekta, organizirao je i vodio desetke radionica s mlađim uzrastima.

Radionica u sklopu EDIT-a  traje 2 dana i nakon teorijskog uvoda i razgovora o konceptu stripa, polaznici radionice izrađuju strip. Tematski radionice prate povijesne događaje i arheološku baštinu svakog kraja.

FILMSKA RADIONICA organizirana je na 2 načina – klasična filmska radionica i animacija. Klasičnu radionicu vode Filip Meštrović i Anton Papić iz Udruge RARE, a polaznici dobiju osnovne informacije o mediju, tehnici i podršci. Zadatak im je pratiti strip radionicu i dokumentirati u formi TV-priloga rad svojih vršnjaka u strip radionici. Radionice osnove filmske animacije vode Sandra Malenica i Hrvoje Selec iz VANIME Varaždin.

Program radionica je namijenjen učenicima viših razreda osnovnih škola, te je u potpunosti besplatan. Zahvaljujemo se u ime cijele platforme Zakladi Kultura nova, svim školama i institucijama na suradnji, te sudionicima radionica.

Uz radnu atmosferu bilo je i smiješnih situacija, kao kada npr. oni koji znaju put iz Varaždina za Osijek dovezu ekipu na mađarsku granicu....

Bilo je prijateljskih iznenađenja, primjerice kad su moje frendice Jasna i Ema uletile sa tovarom vrelih kroasana za sve učenike, voditelje i posjetitelje.

Bilo je i zanimljivih situacija, kada netko tko dođe na radionicu prvi dan, ne dođe drugi dan, pa voditelj radionice ili netko drugi mora odraditi i daj dio posla.

Svakako bih istaknuo da su djeca svladala osnove stripa i naučili da ni sami ne znaju koliko zapravo znaju crtati, dok im se na neke stvari ne skrene pažnja. Naučili su što je kadriranje, disciplina u crtanju i deadline. Dobro su se zabavili....a filmska ekipa je puno toga zabilježila.

Ogroman trud pružili su polaznici iz Zaboka, kvaliteta rada i njihov talent je iznad prosjeka. Lijepo se potrefila situacija u Varaždinu - radionica stripa u vrijeme kada su u tom gradu gostovali Francuzi, uveli smo strip o Obelixu i Asterixu, naučio sam djecu crtati ih, a koincidencija je - na taj datum je rođendan tvorca tih junaka - Goscinija.....

U Čakovcu, nacrtam nekog viteza, misleći dati crtež vjernoj Tatjani koja je uporno fotkala i animirala djecu, uđe Sebastijan u prostoriju, a Tatjana kaže - evo Neno vam nacrtao pa si uramite.... pa sam joj onda rekao da je trebalo biti iznenađenje za nju, ali eto lijepo što je čovjeku poklonila....

Rezime svega je da je održano 7 strip i 7 filmskih radionica u 7 gradova (Vinkovci, Zagreb, Zabok, Varaždin, Slavonski Brod, Osijek i Čakovec), u pripremi je strip album sa radovima nastalima na strip radionicama, snimljeno je 4 reportaže i 3 animirana filma na filmskim radionicama, organizirane su 3 izložbe stripova, organizirana su 3 predstavljanja literature i 7 predstavljanja udruga/programa,promotivne aktivnosti (TV, novine, Internet, radio) i omogućena je razmjena sadržaja sa drugim školama.

Više o projektu na DORF Festival dokumentarnog rock filma i na STRIPOS - Udruga ljubitelja stripa Osijek.

 

Filmovi se nalaze na Youtube kanalu DORF Festival-a: 

7-8.3.2014. VINKOVCI, OŠ JOSIPA KOZARCA

https://www.youtube.com/watch?v=QFziukmqdGs

 

15-16.3.2014 ZAGREB, ARHEOLOŠKI MUZEJ

25-26.4.2014 VARAŽDIN, GRADSKA KNJIŽNICA METEL OŽEGOVIĆ

 

5-6.5.2014. ZABOK, OŠ KSAVER ŠANDOR GJALSKI

 

6-7.6.2014. SLAVONSKI BROD, DOM DRAGUTINA TADIJANOVIĆA

 

4-5.10.2014. OSIJEK, MUZEJ SLAVONIJE

 

11-12.10.2014. ČAKOVEC, ACT KNJIŽNICA TABULA RASA

 

NA RADIONICAMA SU SUDJELOVALI SLIJEDEĆI UČENICI:

STRIP

VINKOVCI

Gabrijel Ulman

Maria Magdalena Terzić

Karla Bošnjak

Vlatka Hodak

Nikolina Brandić

Mateja Tustanovski

Iva Kranjčević

Stjepan Pavlović

Helena Janković

Lorena Žužak

 

ZAGREB

Bruna Faber

David Biruš

Ivan Mihelj

Celestin Mihelj

Luka Bobić

Marko Petrak

Marta Vračar

Antonio Baretić

Marija Knebl

Nikola Miljak

Jan Matić

Jakov Piljek

 

VARAŽDIN

Mia Vrtarić

Vedran Kocijan

Beti Bejuk

Noa Stolnik

Igor Vidović

Emanuel Vukovac

Ivor Canjuga

Karlo Narančić

Ada-Nela Peharda

Jakov Popov

Sara Popov

Eliza Dvorski

Danijel Dvorski

 

ZABOK

Marcela Mak

Anamaria Tršinski

Doris Tkalčević

Helena-Sandra Tkalčević

Laura Jug

Linda Lež

Gabrijel Krušelj

Antun Škrlec

Sandra Benčić

 

SLAVONSKI BROD

Klara Pavlinović

Karla Mihez

Barbara Kauzlarić

Sara Galić

Leona Udovičić

Ina Kauzlarić

Mia Maurović

 

OSIJEK

Lucija Dolinšek

Ana Bula

Rebeka Nađ

Iva Sušilović

Anna Mantovani

Elena Kljaić

Korina Uštar

Renata Barišić

Mislav Šimić

 

ČAKOVEC

Ana Marija Podgorelec

Nensi Andrašec

Ivana Vrbanec

Lucija Pokrivač

Julia Van Hoek

Fran Perčić

 

FILM

VINKOVCI

Fran Čuljak

Emanuel Ulman

 

ZAGREB

Lea Faber

Iva Kuliš

Jelena Jakšić

Ozana Jakšić

Fran Baretić

 

VARAŽDIN

Marija Đuran

Nika Božić

Nika Štok

Katarina Čurilović

Lucija Kekić

Adrian Večerić

Maksim Kiš

Ivan Žabčić

Mia Markušić

Ivan Horak

Ekaterina Kondakova

 

ZABOK

Silvija Petak

Marija Gebert

Viktorija Halambek

Martina Šćukanec

Laura Petak

Anita Kondres

Nika Horvat

Ivana Pavlinić

Lea Kanceljak

Lucija Seljan

Ivana Kanceljak

Iva Hršak

Mihaela Grah

 

SLAVONSKI BROD

Gabriel Babić

Leon Nikolidas Kerdić

Tena Starčević

Teo Lacković

Vilim Blajer

Mihaela Kajmić

Tin Jukić

Rea Lacković

 

OSIJEK

Ema Vlahović

David Gašo

Zvonimir Bognar

Matea Živković

Tina Barinić

 

ČAKOVEC

Karmen Toplek

Dorotea Marciuš

Laura Novak

Lucija Nedeljko

 

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.