Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Moć životne energije

Kada je gripa u zraku - reagirajte na vrijeme

Objava 25. studenoga 2014. 576 prikaza
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Kada je gripa u zraku - reagirajte na vrijeme
Dobar je osjećaj kada slobodno i punim plućima dišemo ovaj naš zemaljski zrak –pranu – životnu energiju. Tek kada počinjemo osjećati da smo zatvorenog i blokiranog nosa pa pokušavamo disati na usta, javlja se panika od gubitka zraka, energije ili čak strah od gušenja.

Kada dišemo na usta mogućnost infekcije je veća nego kada udišemo na nos, jer on je poput filtera koji ublažava ulazak bakterija i virusa u naše tijelo. Danas postoje mnogobrojni preparati koji pomažu da lakše prodišemo, ali zbog njihovog učestalog uzimanja često dolazi do oštećenja njuha, mirisa, a ponekad i okusa. Stoga je bitno ne pretjerivati u kapanju nosa.

Postoji tehnika disanja pranayama – savršena mentalna i fizička vježba kontrole daha, koja podučava svjesnosti disanja. Ako se redovno prakticira osvježuje um, pozitivno djeluje na pamćenje, jača imunološki sustav, pojačava cirkulaciju svih unutrašnjih organa, poboljšava i stimulira disanje.

Foto: Thinkstock

Sada kada zima lagano kuca na naša vrata i donosi sa sobom navalu bakterija, virusa i raznih drugih iz zraka mutiranih nametnika, pravi je trenutak da krenemo u zaštitu i obranu od sitnih okom nevidljivih napadača. Preporuka je uzimati što veće količine čaja, meda, limuna, bijelog luka. Utopljavanje kapama i šalovima svakako ne zaboraviti.

Kao u mnogim poremećajima psihosomatska tumačenja imaju odgovore i na povećanu sklonost takvim infekcijama.

Svaka infekcija pokazuje konflikt, razračunavanje koje nije na razini svjesnosti. Nismo svjesno primijetili taj konflikt, izbjegavali smo ga ili ga nismo priznali. Uslijed toga tijelo doživljava stres, blokira se i nije spremno za obranu. Postaje propusno za ulazak bakterija, virusa, toksina.

Konflikt koji smo prije izbjegavali riješiti sada se aktivirao pa bjesni i izaziva upalu. Kod akutne upale uvijek je u pitanju akutni problem gdje je potrebno nešto shvatiti. Ako je u pitanju kronična upala, to ukazuje na neriješeni trajni konflikt. Očito se osoba teško odlučuje na rješavanje tog problema zbog toga kako nešto ne bi izgubila. Na taj način dolazi do energetske blokade pa se tijelo osjeća tromo i umorno.

Trebamo pozorno promatrati kako se bolest očituje kako bismo shvatili njeno značenje. Dobro pogledajte što duša može naučiti iz te situacije. Nemojte uzmicati i svjesno prihvatite izazov života.

Groznica ukazuje na psihičko uzbuđenje, gnjev ili bijes koji nisu bili riješeni pa se očituje na tjelesnoj razini. Osvijestite što vas ljuti ili uzrujava jer to je dio vašeg života i govori nešto o vama. Morate prihvatiti ono što vas ljuti kao što prihvaćate lijepe stvari u svom životu.

Prehlada pokazuje da određeni konflikt koji nas je obuzeo želi izaći, odnosno proteći iz nas. Kanali su začepljeni i žele se osloboditi. U procesu prehlade se izlučuju toksini pa smo nakon toga bistriji i svjesniji. U toj fazi je dobro biti u miru i tišini,  proživljavati prihvaćanje, tada ćemo iz toga stanja izaći očišćeni i osnaženi.

Gripa ukazuje na preopterećenje ili kriznu situaciju iz koje se želimo povući, ali si to ne želimo priznati. Pun nam je nos svega i želimo pustiti da sve ide svojim putem. Tada je idealno poslušati unutarnji glas, priuštiti si mir i skupiti snagu za dalje. U tom stanju osvijestiti i prihvatiti svoju životnu situaciju. Sigurno ćemo iz nje izrasti i nešto naučiti.

Nekoliko učinkovitih savjeta da izbjegnemo gripu i prehladu

-Svaka viroza i gripe, lakše se prebrodi ako se reagira s prvim simptomima. Preporučeno je uzimati čaj od ehinacee.

-Izbjegavati šećer i bijelo brašno jer oni stvaraju podobno tlo za razvijanje infekcija u organizmu.

-Preporučuje se topla kupka s đumbirom i morskom soli.

-Ujutro i navečer, nakon tuširanja istrljati cijelo tijelo vrućim ručnikom od stopala prema glavi. Masirati noge, trbuh, ruke, leđa. Vrlo je jednostavno i učinkovito.

-Eterično ulje čajevca je odlično za dezinficiranje prostora – pošpricati kvake, telefone, tastature i sanitarije, kod kuće i na poslu. Preporuča se i pranje podova u prostorijama u kojima  se često boravi, dovoljno je samo par kapi čajevca ukapati u vodu i time osvježiti prostor.

Bioenergetskim tretmanima do boljeg imuniteta

U jesen mi često dolaze osobe na tretmane kako bi popravile imunitet i izbjegle gripe, angine i viroze. Mnogi od njih su svjesni zašto im se ruši otpornost i pojavljuje poremećaj pa zbog toga reagiraju na vrijeme odnosno preventivno.

Poznato je da se bolest pojavljuje kad emocionalni, psihički i duhovni stres postane previše snažan  i na taj način dovede do slabljenja tijela te je povećana sklonost i otvorenost virusima, bakterijama i klicama  koje postoje u atmosferi.

Tretmanom bioenergije nastoje se osloboditi energetske zapreke i poboljšati  tjelesna pokretljivost. Osim što se djeluje na fizičke tegobe, popravlja se i  energetski omotač, odnosno aura koja je spremište energije, potiče se protok energije po nadijima odnosno kanalima kojima je protkano naše tijelo, a ima ih 72000.

Osim toga balansiraju se čakre tj. energetski centri.

Tretmani djeluju vrlo stimulativno, što znači da se podiže tjelesna vitalnost, popravlja se imunitet, potiče se želja za životom, a isto tako  pokreče se poslovna kreativnost.

Često se puta osobe koje dolaze na tretmane bioenergije mijenjaju, postaju pozitivnije, tolerantnije  i strpljivije.

Ravnotežu postignutu tretmanom mnogi uspije zadržati dosta dugi period. Sve  ovisi o tome da li su okruženi osobama koje ih iscrpljuju, koliko stresan  život vode i da li se zdravo hrane