Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Moć životne energije

Prevladajte ovisnosti

Objava 31. prosinca 2013. 0 komentara 71 prikaza
foto: Thinkstock
foto: Thinkstock
prevladajte ovisnosti

 

“Da je čovjek savršen, ponovimo Platonove riječi, dostatan bi bio samom sebi i ne bi imao potrebe ljubavi. Ima potrebu ljubavi jer je nesavršen i teži za savršenstvom.”

 

Čovjek je nesavršeno biće i upravo zbog težnje za perfekcionizmom zna biti obuzet osjećajima nezadovoljstva, frustracije, ljutnje i još mnogim drugim. To može biti povezano sa poslom, lošim partnerskim odnosima, stresom, zdravljem ili možda svojim izgledom. Svatko će na drugačiji način reagirati na ta nezadovoljstva.

No, ako ih se želite riješiti morate si priznati određene činjenice, prihvatiti svoju nesavršenost i pokušati je što više ublažiti. Jedinstveni način kako bi to uspjeli je donošenje važnih odluka.

To je najljepši dar kojeg si možete pokloniti. Što je vaša odluka snažnija to će stvarnost koju doživljavate postati sve više usklađena s vašim željama. Na taj način utječete na energiju oko sebe i životne situacije se počinju oblikovati u skladu sa tom odlukom.

 

Spoznajte svoje slabosti

Ovih dana svi su okupirani hranom, pićem i svim ostalim zemaljskim užicima. Većina je euforična i uživa u gradskom blještavilu, kupnji poklona i potajno žele da taj osjećaj bezbrižnosti traje što duže.

Ali neki govore: „Sve što je lijepo kratko traje.“ Zatim dolazi vrijeme šutnje, kritičnosti i analize svoga tijela jer ti kilogrami kao da su se preko noći uvukli pod kožu. A zna se dobro za sve su krivi ti mali slatki zalogajčići kojih se bilo teško odreći.

Bliži se početak nove godine i pravo vrijeme za velike odluke: „nema večera, kolača ni pića“. Poznato je kako to nije lako, ali na vaša vrata kucnuo je trenutak istine, vrijeme da se suočite sa sobom, sjednite pred ogledalo, pogledajte se u oči i preispitajte se, uočite svoje slabosti, da li ste ovisnik o slatkom, alkoholu, cigaretama, sedativima ili nekim drugim drogicama. Ako jeste, razradite strategiju i krenite u realizaciju.

Postoje razne teorije o ovisnostima pa neki tumače da su pretile osobe sklone debljanju na podsvjesnoj razini, naime one stvaraju masni štit oko sebe kako bi se zaštitile od udara emocionalnih razočaranja, odnosno na taj način su zaštićene od drugih osoba koje bi ih eventualno mogle povrijediti.

 

Ovisnost o cigaretama

Pluća simboliziraju područje slobode koju pokušavate osvojiti posezanjem za cigaretom, ali se pritom istinske želje zamagle od dima. Imajte hrabrosti ući u komunikaciju sa životom i osvijestiti svoje istinske želje.

Postoje mišljenja da hrana životinjskog podrijetla ima vrlo grubu i agresivnu vibraciju (neki je zovu tamastična hrana) uz koju odlično „paše” cigareta. Pušači često puta nisu svjesni svoje ovisnosti i uvijek imaju opravdanje kako im je cigareta najveći prijatelj te da im ne stvara zdravstvene probleme.

Teško je mijenjati dugogodišnje navike, međutim sve se može, samo je potrebna volja.

Poznat mi je nemali broj ljudi koji su bili strastveni pušači, no zahvaljujući svojoj svjesnosti i volji, uspjeli su pobijediti taj porok. Dakako nakon toga bili su zadovoljni sa sobom jer su shvatili kako na taj način, osim što cijene svoje tijelo, poštuju i svijet oko sebe.

Mali savjet

Mnogi se pitaju kako se odreći tog oralnog užitka.

- promijenite prehrambene navike, jedite više voća, naročito jabuke, pijte puno vode, a izbjegavajte kavu i alkohol

- nakon obroka prošećite i dišite punim plućima

-  izbjegavajte društvo pušača makar prvih tjedana kako ne biste došli u napast

- krenite na neku rekreaciju poput trčanja ili vožnju biciklom

 

Ovisnost o slatkome

Postoji teorija da stalna potreba za slatkim upućuje na to kako vam nedostaje slatkoće u životu, odnosno na nezasitnu glad za ljubavlju. Kod djece je to često znak da se ne osjećaju dovoljno voljenima – dajte im više ljubavi, pažnje i priznanja.

U blizini osobe s tom ovisnosti uvijek se trebaju nalaziti čokolada, kolač ili neka druga slastica. Većini se pojavljuju problemi s kilogramima, kožom ili probavnim smetnjama. Emocionalno se nezadovoljstvo pokušava ukloniti jedenjem slatke hrane.

Ako uklopite u svakodnevni obrok neku cjelovitu žitaricu poput integralne riže, ječam, proso, heljda ili neka druga sigurna sam da će se smanjiti potreba za slatkim jer iste u sebi imaju prirodan šećer.

 

O alkoholizmu

Često iza te ovisnosti stoji osjećaj besmislenosti, nezadovoljstva ili krivnje, ali ih ovisnost o alkoholu još pojačava. Ovdje je najvažnije razviti samopoštovanje i priznati si sve svoje slabosti.

 

Ostale ovisnosti

Ukazuju na potrebu za svijetom bez problema koji ne možemo inače naći. Kod osoba ovisnih o kokainu najčešće se skriva potreba za uspjehom, a time i za ljubavlju. Osobe koje uzimaju magične gljive opravdavaju se da su u potrazi za proširenjem svijesti.

“Važno je spomenuti kako sva ta sredstva razaraju životnu energiju i oštrinu života.”

Bitno je pitati se što zapravo tražite i za čime čeznete. Ovdje su tehnike meditacije vrlo djelotvorne. Najvažnije je krenuti novim i zdravim putem do cilja, ali bez ovisnosti.

 

Spoznaj sebe

 

Sokrat, poznati grčki filozof, često puta je govorio: „Spoznaj sebe” – to ne znači da samo sjediš u tišini i budeš pasivan već se poveži sa sobom i spoznaj svoje vrline, slabosti, želje,  duh i svoje tijelo. Spoznavši to, ti ćeš se razotkriti i pronaći ključ do svog srca i sreće.

 

Čovjekovo srce je poput muzičkog instrumenta koje čeka trenutak da zatitra, a ljubav je proces koji budi tu unutarnju muziku. Sada kada je pronađen ključ otvorite se i dozvolite si ljubav.

Postati ćete skladni, harmonični i doživjeti ćete novu, kvalitetniju dimenziju života.

 

 

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.