Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera BITIFIT by Marko Lončar

7 jednostavnih savjeta kako da realizirate svoju novogodišnju odluku

Nažalost, tek rijetki uspiju svoju novogodišnju odluku zaista sprovesti u djelo i realizirati svoj zacrtani cilj.
Objava 06. siječnja 2020. 0 komentara 697 prikaza
BITIFIT by Marko Lončar
BITIFIT by Marko Lončar
Neka vaša odluka bude samo VAŠA!

Jeste li krenuli s provedbom svoje novogodišnje odluke? Siguran sam da je mnogo vas s novom 2020. godinom odlučilo krenuti vježbati i/ili krenuti se zdravije hraniti i više brige voditi o svojem zdravlju. No, nažalost, tek rijetki uspiju svoju novogodišnju odluku zaista sprovesti u djelo i realizirati svoj zacrtani cilj. Stoga, u nastavku teksta vam donosim 7 jednostavnih savjeta kako da baš vi uspijete realizirati svoju novogodišnju odluku.

1. Zapišite si negdje svoju odluku!
Iako vam se ovaj savjet možda na prvu čini glupim, niz je studija pokazao da odluke koje imamo zapisane (bez obzira jeste li ih zapisali na papir i zalijepili na zid ili ih imate zapisane u mobitelu ili računalu) imaju puno veće šanse da budu realizirane, od onih koje ste samo izgovorili sami sebi i nigdje ih nemate da vas podsjete i „pozovu na red“ ako zaboravite na njih. 

2. Napravite plan!
Postoje ciljevi i postoje snovi. Razlika među njima je – plan! Ako zaista želite ostvariti svoju novogodišnju odluku, morate napraviti plan kako ćete je realizirati. Prije svega, cilj vam mora biti jasno i specifično određen. Umjesto cilja „Smršavit ću do ljeta“ puno je bolji plan „Do prvog lipnja ću skinuti 10 kilograma, vježbajući triput tjedno u teretani“. Naime, kod ovog cilja imate i određen način na koji ćete ga realizirati, dok je drugi zbog svoje nejasnosti ostao „visjeti u zraku“ i kao takav bi vjerojatno i ostao nikad realiziran. 

3. Napravite dodatni plan za slučaj da posrnete!
Bez obzira koliko ste čvrstoga karaktera, budite svjesni i spremni da ćete vjerojatno u nekom trenutku malo posustati i izgubiti motivaciju. No, ne dižite paniku i ne odustajte od svoga cilja već budite spremni reagirati tako da se vratite na svoj put. Primjerice, ako se držite gore navedenog plana da ćete vježbati triput tjedno i sad ste odjednom propustili cijeli tjedan treninga (razlog nije ni bitan), tada si isplanirajte da ponedjeljak krećete s treningom, kao da se ova pauza nije ni dogodila. Dodatno, tjedan dana pauze sami sebi objasnite kao vrijeme u kojem ste se odmorili i od ponedjeljka krenite još jače na treningu.  

4. Budite odgovorni!
Odgovornost prema sebi i cilju koji ste si postavili je jako važan korak u tome da do cilja zaista i dođete. Nekima će u tome pomoći da javno objave svoju novogodišnju odluku pa će ih od odustanka sprečavati sram pred drugima koji će odustajanje doživjeti kao razočaranje. Drugi će, pak, pronaći prijatelje koji imaju sličan cilj pa će se međusobno motivirati i poticati i u dobrim i u lošim danima. Važno je da svatko za sebe nađe način da bude odgovoran prema svom cilju i ustraje do realizacije. 

5. Neka vaša odluka bude velika!
Novogodišnja odluka mora biti velika! Cilj mora biti velik! Nešto što vam zaista puno znači i što baš jako, jako želite ostvariti. Tek s takvom odlukom bit ćete motivirani da je zaista i ostvarite. Ako vam je cilj izgubiti kilograme, postavite cilj koji je ostvariv, ali ne prelagan. Naime, ako si stavite za cilj da ćete u roku od 6 mjeseci smršavjeti 3 kilograma, tada vam mora biti jasno da vjerojatno do zadnjih mjesec dana nećete ni prstom pomaknuti da cilj ostvarite (a do tad ćete ga uostalom već i zaboraviti). Stoga, moj savjet je da radije postavite cilj koji je jako teško ostvariv, nego onaj koji je prelagan i neće vas dovoljno motivirati da „grizete“ prema realizaciji.

6. Osmislite i niz manjih ciljeva (koji vode prema glavnom)!
Ako je moguće, na putu prema ostvarenju svog velikog cilja, postavite niz malih koji će vam biti kao male pobjede na putu prema velikoj. Mali ciljevi će vas, nakon svakog realiziranog, dodatno motivirati i biti vam potvrda napretka i pozitivnih rezultata. 

7.  Neka vaša odluka bude samo VAŠA!
 Na kraju, nešto što je možda samorazumljivo, a opet mnogi često pogriješe: Novogodišnja odluka moro biti vaša, nešto što vi želite realizirati i ostvariti si. Dakle, nemojte donositi odluku koju netko vama blizak ili drag želi da ostvarite, jer realizacija je samo na vama, a rezultat je nešto što treba biti vaša pobjeda i nagrada za uložen trud. Mislite na sebe, svoje ciljeve i želje i svakim korakom idite naprijed prema realizaciji i vlastitoj sreći. 
Želim vam sve najbolje u novoj godini i da ostvarite sve ciljeve i želje koje ste si zacrtali. 
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.