Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera BITIFIT by Marko Lončar

Fizička aktivnost u zlatnim godinama

Neaktivna osoba u 60-im godinama ima 10 kilograma manje mišića te 30 kilograma više balasne mase nego u svojim 20-ima.
Objava 13. lipnja 2020. 0 komentara 3750 prikaza
Foto: building-body.com
Foto: building-body.com
Bez obzira bilo to penjanje na Sljeme, fitness, ples ili tek duža šetnja po kvartu, svakodnevno bavljenje nekim oblikom fizičke aktivnosti će nas učiniti zdravijima i sretnijima, neovisno o našim godinama

Iako su posjetitelji teretana uglavnom osobe mlađe životne dobi, sve je više prisutan rastući trend bavljenjem nekim oblikom fizičke aktivnosti i kod osoba u trećoj životnoj dobi; kako kod nas tako i u svijetu. Ne samo da je preporučljivo, nego je i prijeko potrebno da se naši bližnji koji su u nekim godinama počnu baviti nekom aktivnošću jer ona dokazano održava i poboljšava funkcionalne sposobnosti te prevenira te čak i liječi neka akutna stanja. Naime, brojna istraživanja su pokazala kako redovito provođeno tjelesno vježbanje odgađa i usporava smanjenje funkcionalnih sposobnosti. Osim pozitivnih učinaka na fizičko zdravlje, i više je nego vidljiv pozitivan učinak na osjećaj većeg zadovoljstva samim sobom i životom.

Više nego ikada u životu, u 60-im godinama je važno biti aktivan, pokretan, družiti se s vršnjacima i/ili mlađim ljudima – sve to će osobu održati u najboljem mogućem stanju. Već neko vrijeme po medijima se vrti najbolji primjer vitalnosti u poznim godinama, naš najpoznatiji fitness deda Toni, s kojim sam i sam imao čast i priliku odraditi trening. On je najbolji pokazatelj kako su godine zaista samo broj te kako je sve u glavi.

Bez obzira bilo to penjanje na Sljeme, fitness, ples ili tek duža šetnja po kvartu, svakodnevno bavljenje nekim oblikom fizičke aktivnosti će nas učiniti zdravijima i sretnijima, neovisno o našim godinama. Okrenite se oko sebe i potaknite svoje roditelje, bake i susjede na neku aktivnost,predložite  im neku aktivnost i budite im podrška.

Zbog sporijeg metabolizma osobe iznad 60 godina dobivaju oko 7 kilograma balasne mase. To bi značilo kako neaktivna osoba u 60-im godinama ima 10 kilograma manje mišića te 30 kilograma više balasne mase nego u svojim 20-ima. No, isto tako treba uzeti u obzir i činjenicu ako osoba prije nije imala naviku kretanja ili nekog oblika intenzivnijeg vježbanja te provodila uglavnom sjedilački način života. Također, bitno je pripaziti i na moguće bolesti i ozljede kako krivim odabirom aktivnosti i vježbi ne bismo pogoršali stanje.

Kao i kod mlađih osoba, istezanje je temelj svega – bez naglih pokreta i ne štedite vrijeme u ovom dijelu treninga. Aktivnosti koje se posebno preporučuju osobama starije životne dobi su step aerobic, hodanje, plivanje, aerobik u vodi ili biciklizam. Osim navedenih vježbi,  moguće je uvesti i vježbe snage i to 2-3 puta tjedno. Pritom je važno paziti na pravilnu izvedbu vježbi, fokusirati se na ponavljanja, a ne težine te dovoljno odmarati između vježbi, ali i treninga. Kombinacija svega navedenog plus zdrava, uravnotežena prehrana će vam pružiti posebno uživanje u ovim zlatnim godinama.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.