Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera BITIFIT by Marko Lončar

Je li zdrava prehrana zaista skup(lj)a?

Sve što radite radite za sebe i svoje zdravlje i neka vam to bude najveća motivacija na svijetu.
Objava 25. listopada 2019. 2 komentara 3899 prikaza
BITIFIT by Marko Lončar
BITIFIT by Marko Lončar
Za početak dok se ne uhodate savjet je da se držite jednostavnih obroka, pa makar se i ponavljali.

U razgovoru s ljudima u svojoj okolini, kako poznatima tako i nepoznatima, često čujem: “ Ah lako se zdravo hraniti kada imaš vremena i novaca.“  Pri tome impliciraju kako takav način života, odnosno takav životni stil, zahtjeva puno slobodnog vremena ali i više financija. No ovo je mit koji je najlakše pobiti jer argumenata je zaista mnogo. Naime, ako itko ima opasan nedostatak vremena to sam ja.

Ustajanje u pet ujutro, dvadeset klijenata dnevno, nekoliko snimanja i sastanaka tjedno, minimalno jedan a nekada i dva vlastita treninga u danu itd... Moj radni dan završava najranije oko ponoći, a nekada se i to odulji. No i uz sve to i dalje zagovaram stav kako je moguće držati se zdrave i izbalansirane prehrane. Kako? Dobra organizacija i planiranje, znanje o namirnicama, nutrijentima ali i zamjenskim obrocima te fokus na cilj koji si postavite.

HOĆU LI STIĆI SVE TO ORGANIZIRATI? 
Za početak dok se ne uhodate savjet je da se držite jednostavnih obroka, pa makar se i ponavljali. Primjerice: navečer si ispecite na grill tavi nekoliko pilećih filea, skuhajte rižu i povrće kao prilog te ih podijelite u plastične posude za nekoliko obroka. Uz to uvijek možete kupiti gotovu salatu te imate spreman kvalitetan obrok. Uz sebe uvijek imajte neke brze opcije za međuobrok- to mogu biti orašasti plodovi, proteinske čokoladice bez šećera ili neka voćka. Doslovno ih možete kupiti u svakom dućanu, nositi sa sobom u torbi ili automobilu i držati u ladici na poslu.

Ako nekada ipak niste stigli ili se sjetili pripremiti nešto od navedenoga, brzo rješenje uvijek mogu biti neki od proizvoda koji se nude na tržištu u obliku gotovih proteinskih napitaka. Pekare također više nisu mjesta za zaobilaziti- sve više ih nudi kvalitetne obroke koje možete pojesti doslovno s nogu - gotove salate s piletinom ili tortilje. Već sve ovo nabrojano su zaista brzi, jednostavni a hranjivi obroci uz koje više nemate ama baš nijednu izliku. Ma čak i izleti i odlasci u kojekakve fast food restorane- i tamo imate izbora. Nisu masne i pohane stvari jedino što se tamo nudi- postoje opet razne ukusne salate i tortilje koje neće ugroziti vašu formu a ne morate biti jedina osoba u društvu koja baš ništa neće pojesti. 

KAKO ĆU SVE TO PLATITI? 
Kada se radi o financijama - tu je računica još jednostavnija. Naime kilogram domaće, svježe piletine na placu košta manje od jedne velike pizze a kilogram riže ne moram ni spominjati. Jabuka je doslovno par kuna a pola kilograma badema vam je dovoljno za više od tjedan dana zdravog međuobroka. A tekućina? Najzdravija tekućina na svijetu je- voda a ona je, uglavnom, besplatna. 

Sada kada sve znate - više nemate isprika. Složite si jednostavan plan i zacrtajte ciljeve. Ako i obitelj, partner i vaša bliža okolina i dragi ljudi također sudjeluju u ovome - bit će vam još lakše. Podrška je bitna u svemu, pa tako i u promjeni životnog stila. Imajte na umu kako je najlakše smišljati izlike ali za to vrijeme ste već mogli pojesti jabuku i odraditi trening. Sve što radite radite za sebe i svoje zdravlje i neka vam to bude najveća motivacija na svijetu.