Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera BITIFIT by Marko Lončar

Kako ne umoriti srce tijekom vježbanja

Uz vježbanje, smanjen unos soli, dobra higijena sna itekako doprinose zdravlju srca, a time i nas samih.
Objava 27. veljače 2021. 0 komentara 2921 prikaza
BITIFIT by Marko Lončar
BITIFIT by Marko Lončar
Kako mjeriti puls i koje su preporučljive vrijednosti

Tuga ga može slomiti, brzo je poput munje, teži od 200 -450 grama, prosječno otkuca sto tisuća dnevno i brže kuca ženama nego muškarcima. Naravno, riječ je o našem najvažnijem organu u tijelu – srcu. Najtrajniji je to mišić koje neprestano radi, ponaša se kao pumpa (svake minute pumpa gotovo  5 litara krvi, a svaki impuls uzrokuje cirkulaciju krvi kroz tijelo i pluća). Kada započinjemo proces treninga, našem srcu potrebno je puno više krvi i kisika. Tijekom vježbanja, uvijek se savjetuje obratiti pozornost na opterećenost organizma. A najbolji pokazatelj koliko nam je trening opterećenje je upravo naše srce, odnosno puls. 

KAKO MJERITI PULS I KOJE SU PREPORUČLJIVE VRIJEDNOSTI?

Za početak, kardio trening odlična je vrsta tjelovježbe ako želimo sagorijeti masne naslage i doprinijeti zdravlju našeg srca. Općenito govoreći, to je bilo koja vježba koja podiže puls srca između 60 i 85 posto maksimalnog broja otkucaja. Paziti na otkucaje srca i naš puls iznimno je važno, a danas je uz pomoć tehnologije lakše nego ikada prije. Pametni satovi, razne aplikacije nude takve mogućnosti, no za slučaj da nemamo ništa od navedenog, nije na odmet znati i izračunati maksimalan broj otkucaja srca. Razina pulsa mora biti viska, no opet ne iznad dopuštene razine.

Neki stručnjaci tvrde kako je najjednostavnija formula za računanje maksimalnog pulsa je uzeti broj 220 i oduzeti ga od broja svojih godina. Dakle, ako ste 20-ogodišnjak, maksimalan broj otkucaja srca trebao bi iznositi okruglih 200. Ipak, ova formula ne uzima spol u obzir i  daje samo okvirnu ocjenu. Za žene se pak preporučuje od broja 226 oduzeti broj godina i na taj način će dobiti okviran iznos gornje granice pulsa. Na temelju ovog izračuna, nakon što znate vaš maksimalan broj otkucaja srca, moći ćete prilagoditi intenzitet treninga vašim godinama, ojačati kardiovaskularni sustav i održavati tijelo zdravim.

Za umjerene treninge, preporučuje se vježbati u rasponu od 50 do 70% maksimalnog broja otkucaja srca. Ako pak više ciljate na sagorijevanje kalorija i mršavljenje, taj se postotak povećava u intenzitetu od 70 do 80%.  Puls se naravno, može izmjeriti i na onaj old-fashion way – položite srednji prst i kažiprst zajedno na lijevu ili desnu stranu grla. Kada osjetite kucanje znači da ste pronašli karotidnu arteriju – to je mjesto na kojem je potrebno mjeriti.

Dovoljno je izmjeriti pul u 15 sekundi i pomnožiti ga sa 4. Ipak, i ova metoda nije dovoljno precizna i svakako treba imati na umu da tijekom vašeg treninga ne morate i nije poželjno doseći maksimalnu razinu broja otkucaja srca. Važno je i napraviti pauze, uzeti vremena za odmor kako bi se i srce oporavilo i ojačalo. 

KAKO TOČNO TRENIRATI SRCE?

Spomenuo sam na početku kako srce pumpa gotovo 5 litara krvi u minuti. Kod sportaša, volumen krvi itekako je povećan. Kardio treninzi, trčanje, fizički rad, dizanje utega, plivanje, brza šetnja – ma sve su to načini na koje se srce trenira i jača. 

Naše srce prosječno otkuca 100 000 puta dnevno te 2,5 milijardi puta tijekom života, stoga je čuvati njegovo zdravlje od iznimne važnosti. Uz vježbanje, smanjen unos soli, dobra higijena sna itekako doprinose zdravlju srca, a time i nas samih. 
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.