Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera BITIFIT by Marko Lončar

Kako se čuvati, ali i ostati fit u vrijeme opasnosti od koronavirusa?

Teretane su zatvorene, ali to ne znači da ćete ležati pred televizorom 0-24. u vlastitom domu možete napraviti super trening bez ijednog rekvizita. Odnosno, u stanu imate niz „rekvizita“ kojim vam mogu pomoći za odraditi trening
Objava 21. ožujka 2020. 0 komentara 2633 prikaza
BITIFIT by Marko Lončar
BITIFIT by Marko Lončar
Nikako nemojte zaboraviti fizičku aktivnost jer su istraživanja dokazala kako osobe koje redovito vježbaju puno rijeđe obolijevaju od pojedinaca koji imaju sjedilački način života.

Iako smo do prije par tjedana mnogi mislili da koronavirus za nas neće predstavljati veliku opasnost, danas svjedočimo situaciji u kojoj nam je život prilično izmijenjen, a stručnjaci nas upozoravaju da najgore tek slijedi. Broj oboljelih raste iz dana u dan, a nadležne institucije svakodnevno objavljuju nove preporuke i pravila koja moramo slijediti kako bismo se zaštitili i maksimalno spriječili širenje ovog novog i nama nepoznatog virusa, COVID-19. 

Kao i svima vama i moj život se promijenio, a u ovom sam blogu s vama odlučio podijeliti neke smjernice za koje smatram da je mudro držati ih se i maksimalno se zaštititi. 

Ne slušajte „rekla-kazala savjete“ već preporuke nadležnih institucija

Sve informacije o koronavirusu, ali i preporukama nadležnih zdravstvenih organizacija potražite na službenim stranicama nacionalnog Stožera civilne zaštite. Nemojte slušati bapske priče i „tetku od susjedove sestre kojoj je sestrična nećakinja od Plenkovićeve tajnice“ koja zna sve o zarazi i preporukama kako se zaštititi. 
Povećajte razinu vlastite higijene

Ovo je vrijeme u kojem su mnogi (napokon) počeli prati ruke. Ne samo u vrijeme koronavirusa, briga o osobnoj higijeni trebala bi biti prioritet u svakom trenutku u životu: redovno perite ruke, posebno prije i nakon odlaska na toalet, te prije obroka, a sad dodatno pojačajte higijenu nakon doticanja svih površina koje mogu miti mjesto širenja zaraze, od ulaznih vrata u zgradu, tipki u liftu, do bankomata koji su doslovno leglo zaraze. 

Izbjegavajte gužve i bliske kontakte s ljudima

Kako kažu preporuke, u zatvorenim prostorima održavajte distancu s drugim ljudima na minimalno 2 metra, a na otvorenom na 1 metar. Na taj način značajno smanjujete rizik od zaraze, ali i štitite druge od zaraze, posebno svoje najbliže koji možda imaju slabiji imunitet od vas. Primjerice, umjesto da se vozite liftom, hodajte stepenicama – dobro je za vašu formu, ali i za sigurnost od zaraze. 

Kupujte hranu pametno

Razmislite, koliko ste bijeloga brašna i suncokretova ulja potrošili u prošla 2 mjeseca? Jeste li sigurni da vam za naredna dva mjeseca zaista treba 30 kila brašna i 15 litara ulja? Ne budite nerazumni, već namirnice kupujte pametno i racionalno. Savjetujem da kupite zamrznutog povrća, fermentiranog povrća u staklenkama, svježe i zamrznuto voće, koju limenku tune, grahorice, par kilograma svježeg mesa koje ćete spremiti u manjima pakiranjima u hladnjak. Nema potrebe da kupujete za mjesece unaprijed. 
Ja sam kupio za par dana unaprijed da smanjim potrebu da svaki dan izlazim u trgovinu, ali jedanput tjedno ću izaći i kupiti ono što mi bude trebalo. 

Vježbajte u vlastitom domu 

Teretane su zatvorene, ali to ne znači da ćete ležati pred televizorom 0-24. u vlastitom domu možete napraviti super trening bez ijednog rekvizita. Odnosno, u stanu imate niz „rekvizita“ kojim vam mogu pomoći za odraditi trening: boce pune vode vam mogu biti bučice, ruksak napunite knjigama i imate dodatnu težinu, a i stolice mogu poslužite kao klupica za izvedbu niza vježbi. 

Pomozite starijim susjedima da ne moraju izlaziti 

Ovo je vrijeme kad svi imamo šansu pokazati humanost. Svi u zgradama ili susjedstvu imamo starije i bolesne osobe za koje bi zaraza koronavirusom mogla biti kobna. Stoga, ponudite im svoju pomoć, odnesite im namirnice koje im trebaju ili im donesite lijekove ako ima trebaju, kako bi izbjegli izlaske i maksimalno se zaštitili od infekcije. 
Pred nama su tjedni u kojima moramo biti strpljivi i oprezni. Slušajte upute i brinite o zdravlju, s koronavirusom to je znak društveno odgovornog ponašanja, ali i humanosti. 
Čuvajte se i ostanite doma!
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.