Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera BITIFIT by Marko Lončar

Krioterapija u regeneraciji organizma – sve popularnija metoda za sportaše

Smatra se da krio medicina potječe iz Japana i počela se koristiti 70ih godina prošlog stoljeća, za liječenje reumatskih oboljenja
Objava 03. studenoga 2021. 0 komentara 1424 prikaza
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Prilikom jednog tretmana potroši se i preko 700 kalorija, što svakako pomaže i onima koji su u procesu mršavljenja, a prema nekim istraživanjima, ima pozitivne učinke i na usporavanje učinaka starenja kože

Kada temperature padnu ispod nule, većina nas razmišlja kako se što toplije obući, i zaštititi od hladnoće. Međutim, povremeno izlaganje tijela vrlo niskim temperaturama može imati pozitivan učinak za cijeli organizam, imunitet, brži oporavak tijela, posebice na kosti i mišiće. Stoga ne čudi što posljednjih godina sve više sportaša koristi krioterapiju kao jednu od metoda bržeg oporavka, odnosno kriosaune. 

 Što je to krioterapija?

Treninzi sportaša iznimno su zahtjevni, naporni i iscrpljujući, kako za tijelo, tako i za um. Nije rijetkost da pri vježbanju nastaju mehanička oštećenja, ali i određene upale. Posljedično, imunitet sportaša tako je oslabljen, njegove zalihe energije su iscrpljene, javlja se umor živčanog sustava i sportaš nije u 'punoj snazi' za daljnje treninge. Kako danas sve više napreduje tehnologija, ali i medicinske spoznaje sežu sve dublje, posljednjih godina jača trend krioterapije, inače medicinskog termina poznatog još stoljećima ranije.

Krioterapija je liječenje ledom koje se provodi primjenom leda čijom hladnoćom želimo postići bolju prokrvljenost i duboku vazodilataciju i istovremeno blokirati aferentne živce smanjujući osjet boli. Terapija ledom tako poboljšava stanični metabolizam, sužava krvne žile, usporava cirkulaciju, a kod ozljeda se spriječava nastanak hematoma i bolnih oteklina. Često se primjenjuje u ginekologiji, remumatologiji, fizikalnoj medicini, rehabilitaciji, iako se ne preporučuje s povišenim krvnim tlakom i srčanim bolesnicima. 

Kriosauna – sve popularniji trend kod sportaša

Nije neobično ozlijeđeno koljeno ili gležanj tretirati hladnim oblozima, ali izložiti cijelo tijelo temperaturama nižima od -100 celzijevih stupnjeva zvuči bolno i neizdrživo. Upravo na tom principu funkcioniraju danas sve popularnije kriosaune – kratkotrajni tretmani izlaganja tijela iznimno niskim temperaturama koje se obično kreću u rasponu od -110 do -190 celzijevih stupnjeva. Ove se 'komore' hlade tekućim dušikom u kojeg osoba, u ovom slučaju sportaš 'uronjen' ili stoji u komori s ledom, dok mu je glava iznad tretirane površine ekstremno niskim temperaturama.

Naravno, pod stručnim nadzorom. Bitno je istaknuti da je vrijeme provedeno u kriosaunama, traje od 1-3 minute. Za one skeptične, iako se na prvi pogled može činiti iznimno neugodno zbog izlaganja tijela temperaturama na koje realno nismo naviknuli, nije baš tako. Hladno je, upravo stres koji ekstremno niska temperatura izaziva u tijelu, razlog je terapijskog učinka krio komore. Ta terapija povoljno djeluje na lokomotorni sustav, zbog čega se krio komora preporučuje u rehabilitaciji nakon ozljeda kostiju i zglobova, neki tvrde da se i nakon desetak tretmana simptomi reumatoidnog artritisa povlače.

Također, prilikom tretmana u kriosauni, oslobađa se adrenalin i na neki način ovoliko niska temperatura aktivira centre za preživljavanje i resetira organizam, poboljšava metabolizam, obogaćuje krv kisikom i podiže razinu hemoglobina.. Nije naodmet spomenuti da se prilikom jednog tretmana potroši i preko 700 kalorija, što svakako pomaže i onima koji su u procesu mršavljenja, a prema nekim istraživanjima, ima pozitivne učinke i na usporavanje učinaka starenja kože. Što se pak sportaša tiče, za neke treninge izdržljivosti postoje podaci koji pokazuju kako im se izvedba poboljšala i do 10 posto. 

Smatra se da krio medicina potječe iz Japana i počela se koristiti 70ih godina prošlog stoljeća, za liječenje reumatskih oboljenja. Iz Japana se ova metoda proširila po cijelom svijetu.Kod nas još uvijek treba zaživjeti, iako u rehabilitaciji sve više pronalazi primjenu kod sportaša. Ako se odlučite na ovakve metode rehabilitacije vašeg organizma, važno se i posavjetovati sa stručnjacima. 


 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.