Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera BITIFIT by Marko Lončar

Masne naslage na trbuhu - zašto ih se tako teško riješiti?

Sagorijevanje masti na određenom dijelu tijela je gotovo nemoguća misija
Objava 14. travnja 2021. 2 komentara 6382 prikaza
Foto: BITIFIT by Marko Lončar
Foto: BITIFIT by Marko Lončar
Uz tjelovježbu, valja napomenuti kako je za smanjenje masnih naslaga na trbuhu važno smanjiti i razinu stresa.

Masno tkivo u predjelu trbuha mnogima je problematično područje, ne samo osobama koje imaju višak kilograma. Takozvano salo nije samo pitanje estetske prirode, već zdravlja osobe. Prvenstveno nastaje konzumiranjem one hrane koja je bogata šećerima i prepuna kalorija. Vidljivo potkožno masno tkivo nije toliko opasno, ali ono koje se taloži u unutrašnjosti našeg organizma, obavije naše organe i koje prima jako puno kalorija, takozvano viscelarno masno tkivo je opasno po zdravlje. Može dovesti do visokog krvnog tlaka, dijabetesa, problema sa štitnjačom pa čak i s plodnošću.

Nakupljeni „šlaufići” oko trbuha mogu biti i znak neravnoteže hormona, posebice smanjene proizvodnje estrogena, a povećane razine grelina – hormona koji potiče apetit i zbog kojeg se često i prejedemo. Za masno tkivo na trbuhu odgovorna je i genetika, ali više stres, loša prehrana i tjelesna aktivnost. Ujedno je ovo područje i boljka mnogim ženama kojeg se najčešće žele riješiti preko ljeta i imati barem ravniji, ako ne i ravan trbuh.

PRVI KORAK DO RAVNIJEG TRBUHA – PREHRANA

Kako često volim reći, a nije naodmet stalno ponavljati – tajna u zdravom fit tijelu je 70%prehrana, a 30% vježba. Za masne naslage na trbuhu većinski krivac je prehrana koja obiluje nezdravim masnoćama, šećerima...Ne trebate ih potpuno izbaciti, samo smanjiti njihovu konzumaciju. Kao i industrijski prerađene hrane. Prehrana mora obilovati bjelančevinama (puretina, piletina, svježi sir, jaja, jogurt) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, orašasti plodovi, riba). Treba paziti i na dovoljan unos vode tijekom dana jer premalom količinom organizam nakuplja vodu i stvara nadutost.

TJELOVJEŽBA NAŠA SVAGDAŠNJA

Sagorijevanje masti na određenom dijelu tijela je gotovo nemoguća misija. Tamo gdje su masne naslage veće, u ovom slučaju kod trbuha, i protok krvi je oslabljen i ta masnoća teže odlazi. Iz toga je razloga važnopovećati protok krvi vježbanjem. Nije dovoljno samo vježbati nekoliko puta tjedno, a ostatak vremena ne kretati se uopće ili vrlo malo. Aktivnosti tijekom dana iznimno su bitne, bilo to hodanje do dućana, kućanske aktivnosti ili vožnja biciklom na posao. Što god vam je draže, no i uvođenjem tih pojačanih aktivnosti tijekom dana utječete na smanjenje masnih naslaga.

No ono što, vjerujem, mnoge zanima upravo je vrsta treninga kojom možemo sagorijeti te masne naslage na trbuhu koje nas smetaju. Nisu tu dovoljni samo trbušnjaci, koji usput rečeno – pomažu za razvoj mišića na trbuhu, a ne utječu direktno na smanjenje masnih naslaga na trbuhu.

Trening snage, uz spomenute kardioaktivnosti, od iznimne je važnosti za gubitak masnih naslaga na trbuhu. Što je veći postotak mišićne mase u tijelu, metabolizam je brži i time brže sagorijeva masne naslage. Trening, ako je nižeg intenziteta, treba trajati dulje da se pokrene sagorijevanje masnih stanica. Ako je višeg intenziteta, brže se troši glikogen.

Vježbe koje bi svakako trebalo uvrstiti u trening su – sjedeća rotacija trupa. Sjedeći položaj, izravnati leđa, savinuti koljena i rotirati gornji dio tijela, ruke su ispred i stopala lagano odmaknuta, a kralježnica ravna. Drugi dio – pete prema nebu – trup je na leđima, noge ispružene s ravnim stopalima u zraku,mišići trbuha stegnuti. Lagano dižemo noge u zrak, zdjelica je lagano podignuta i spuštati tijelo prema podu.

Treći dio – na leđima smo, svinutih koljena i dlanova na bedrima. Ruke istegnute i lagano ih povlačimo što bliže koljenima, vratimo na početni položaj i ponovimo.

Četvrti dio – položaj v – sjedeći položaj, koljena svinuta, stopala dodiruju pod , leđa su pod kutom 45 stupnjeva, koljena približavamo prsima, ruke su ispružene ispred nas, listovi paralelni s podom. U tom položaju ispružimo noge i vraćamo ih prema prsima uz ponavljanja.

Ne treba tu zaboraviti ni na plank o kojem sam nedavno pisao i koji odlično djeluje na trbušne mišiće i masne naslage. Škarice, podizanje suprotne noge i suprotne ruke,čučnjevi, sve su to vježbe koje ciljano djeluju na ovo problematično područje.

Uz tjelovježbu, valja napomenuti kako je za smanjenje masnih naslaga na trbuhu važno smanjiti i razinu stresa. Stres aktivira kortizol u nadbubrežnim žlijezdama koji počinje taložiti masnoće na struku i aktivira osjećaj uzrujanosti i napetosti.

Dakle, krivaca za masne naslage na trbuhu je zaista mnogo, ali ovim korisnim savjetima ih itekako možete smanjiti, a time učiniti dobro za svoje tijelo i na kraju krajeva, um!

  • wannabenovinari:

    Nije to baš tako. Ne mora se uopće toliko kretati kao što piše u članku. Dovoljno je da se izbaci ili jako smanji smeće hrana, da se tri puta tjedno naporno odvježba i to je to. Trbuh se topi, taman ... prikaži još! da je bio velik kao trudnički.

  • Avatar southman
    southman:

    Vježbe snage uz visokointenzivan intervalni kardio uz keto ishranu i uspjeh je zagarantiran.