Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera BITIFIT by Marko Lončar

"Od utega ću se prenabildati" i ostali mitovi o prehrani i fitnessu

Ne ustručavajte se povući za rukav trenera u vašoj teretani ili poslati poruku meni ili bilo kome drugome koje pratite na društvenim mrežama ako vam je bilo što nejasno
Objava 13. srpnja 2019. 0 komentara 4215 prikaza
Foto: Marko Lončar
Foto: Marko Lončar
Ne nasjedajte na univerzalne sheme i planove jer nismo svi isti!

Razbijamo najčešće mitove o prehrani i fitnessu

Mnogo puta se desi da neku informaciju čujemo ili pročitamo negdje usput, zvuči nam logično i razumljivo, dolazi od osobe ili izvora koje smatramo pouzdanim, odgovara i nadopunjuje se s nekim informacijama o istoj temi koje smo znali od prije i onda ćemo ju istu takvu prenijeti i dalje. Malo po malo i tako nastanu urbani mitovi.

U svom poslu se često susrećem s nekim zabludama koje čujem od klijenata ili u neobveznim razgovorima sa suradnicima ili poznanicima. Nekada nisu u potpunosti krive no uvijek ima nešto nadodano ili izvađeno iz konteksta te informacija u konačnici nije istinita. Ovaj članak pišem kako bismo razjasnili neke nedoumice, ispravili neke netočne informacije te možda naučili nešto novo. 

1. Vježbanjem s utezima pretvorit ćemo salo odnosno masne naslage u mišiće 

Ovo nikako nije točno, naime salo i mišići su dvije različite vrste tkiva, i salo se nikako, u nijednom trenutku, neće čudesno pretvoriti u mišiće, koliko god se mi nadali. Ono što možemo je dobro isplaniranom kombinacijom adekvatne prehrane i treninga iskoristiti masne naslage za  energiju - unosit ćemo manje kalorija, a fizičkom aktivnošću ih trošiti još više te tako primorati tijelo da posegne u masne naslage kako bi dobilo energiju.  

2. Ako redovito vježbam, mogu jesti bilo što i mršavjet ću

Moram vas razočarati ali ovo nikako nije moguće. Naime, postoji jedna izreka:“ Nije moguće tako dobro i jako vježbati koliko možemo loše jesti.“ To jednostavno znači da dok god nismo izbalansirali i posložili prehranu, treninzi će svakako imati smisla i dobro će utjecati na naše sveukupno zdravlje - no ako nam je cilj smršaviti ili utegnuti se ili povećati mišićnu masu samo treninzima to nećemo uspjeti.

Recimo da želimo izgubiti kilograme - ako nam je kalorijski unos tijekom dana cca. 1000 kalorija više nego bi trebali unositi (a to se lako desi samo s par kolača, sladoleda ili kojom čašom gaziranog pića više) čak i uz odrađeni trening kilogrami neće ići dolje, u najbolju ruku će stagnirati, a velika je mogućnost i da se udebljamo, osim ako se ne radi o nekim zaista ekstremnim vježbama.

Kaže se kako je zdrava i uravnotežena prehrana 70% uspjeha kod mršavljenja - i to nije daleko od istine. Čak bi više uspjeha imali ako se samo držimo određenog plana prehrane koji složi nutricionist ili vaš trener, bez vježbanja, nego obrnuto. Stoga, uozbiljimo se - bitno je uskladiti i posložiti svaki dio ove slagalice kako bi u konačnici dobili pravu sliku koju želimo. 

3. Trbušnjaci se rade u kuhinji

Ova izjava je istinita – naime trbušne mišiće svi, naravno, imamo, no kod nekih su oni „skriveni“ pod slojevima masnoće te onaj, toliko željeni six pack, jednostavno nije vidljiv. Čim sredimo prehranu, unos kalorija bude manji te dolazi od većinski proteina i zdravih masti - salo se topi, a mišići na trbuhu se kreću ocrtavati. Postoje čak i sretnici koji, ako dovoljno „stisnu“ prehranu, dobiju vidljive trbušne mišiće, bez da su napravili ijedan trbušnjak.  A kada smo već spomenuli trbušnjake, razbit ćemo još jedan mit. 

4. Trbušnjaci su najbolja vježba za postizanje ravnog trbuha te vidljivog six packa

Postoje mnoge verzije ove vježbe i neke od njih su zaista odlične i nezamjenjive za postizanje lijepog trbuha, no postoji jedna vježba koju ću uvijek odabrati prije trbušnjaka a to je plank ili izdržaj. Zašto upravo ona? Zato što, ako ju izvodimo na ispravan način, istovremeno rade svi mišići trupa – ravni, poprečni i kosi te gluteus (mišići stražnjice). Prije ćemo dobiti vidljive trbušnjake, ali i jači trup. 

5. Žene ne smiju vježbati s utezima jer će se „prenabildati“

Ovo mi je osobno jedna od najsmješnijih stvari koje sam ikada čuo, a čuo sam zaista svašta! Nažalost, ovu izjavu čujem prečesto. Puno puta mi nove klijentice dolaze u strahu od utega i objašnjavaju da one žele smršaviti/utegnuti se/ izdužene, vretenaste mišiće a nikako nabildane, kuglaste mišiće. Ono što moramo imati na umu je:

a) kako je zaista iznimno teško postići veliku mišićnu masu na koju ljudi uglavnom misle kada govore o tome što ne žele, pogotovo ženama, radi drugačijih hormona, te
b) samo utezi nisu ono što će dovesti do takve mišićavosti - potrebna je posebna prehrana, eventualno i određeni suplementi i hrpa drugih sitnica i finesa.

Utezi su naši prijatelji, bez obzira na to što želimo postići i vidjeti u ogledalu, samo ovisi kako ćemo ih koristiti - koliko često, koje vježbe, koje težine, koliko ponavljanja...

6. Najbolje je vježbati ujutro

Najbolje vrijeme za vježbanje je doslovno bilo koje vrijeme - samo je bitno da trening odradimo a ne da ga preskočimo. Naravno, vježbanje ujutro ima svojih pluseva (ubrzava metabolizam, stvara naviku i kontinuitet, bolje će te spavati itd.) no vrijeme za trening si isplanirajte tako da se ne preklapa s drugim obavezama i to će biti savršeno vrijeme, iako možda nije jutro. 

7. No pain no gain

Ovo je jedna od najpopularnijih izjava u vezi fitnessa, a znači pojednostavljeno - bez boli nema napretka. Dobra vijest je - vježbanje ne mora boljeti kako bi postigli neki napredak. Dapače, ako u bilo kojem trenutku treninga osjetite bol - stanite s vježbanjem! Ako se bol pojavljuje i na sljedećim treninzima svakako posjetite liječnika kako bi otklonili mogućnost težih povreda. No ako se radi o nelagodi pri odrađivanju one zadnje serije - tako i treba biti. Nije poanta odraditi sve vježbe i sva ponavljanja lako i bez napora. Ako prvu seriju odrađujete bez nekog posebnog napora - vrijeme je da povećate težine ili broj ponavljanja. 


Ovo su samo neki od mitova koje svakodnevno slušam, pa čak i čitam po portalima. Važno je educirati se te ono što čujemo provjeriti iz više izvora kako bismo imali potpune i točne informacije jer polovičnim ili netočnim možete naškoditi ili otežati sebi ali i drugima ako ih krivo uputite.  

Ne ustručavajte se povući za rukav trenera u vašoj teretani ili poslati poruku meni ili bilo kome drugome koje pratite na društvenim mrežama ako vam je bilo što nejasno - ovdje smo da vas educiramo i naučimo nešto novo te pomognemo da postignete svoj fitness cilj. 
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.