Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera BITIFIT by Marko Lončar

Zamka vaganja - centimetri ili kilogrami?

Nikada nismo ni premladi ni prestari za to i baš uvijek je savršen trenutak za usvajanje dobrih i zdravih navika te za promjenu životnog stila.
Objava 16. ožujka 2019. 2 komentara 4422 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Ako želimo gubiti masne naslage bitno je gubiti centimetre - kilogrami zaista malo toga pokazuju!

Jedna od jako čestih pojava ili bolje reći zabluda koje se pojavljuju kod osoba koje su na bilo kakvoj dijeti - odnosno pokušavaju skinuti višak masnih naslaga - je to što slijepo gledaju i bilježe kilograme na vagi te im vaganje postaje opsesija, a nerijetko se desi kontraefekt kad primijete da se kilogrami ne miču s mjesta ili, još gore - idu gore! 

Zašto se to dešava i koliko su kilogrami zapravo pravi pokazatelj forme?

Prvo što treba pojasniti je kako je sastav tijela jako bitan - koliko imamo mišića, a koliko masti. To možemo odrediti u svakoj bolje opremljenoj ljekarni ili kod svog osobnog trenera (neki od nas već imaju takvu napravu za mjerenje, a oni koji nemaju svakako bi trebali razmisliti o ulaganju u takvo pomagalo jer je neophodno za praćenje napretka klijenata). Treba imati na umu kako su mišići teži od masti te osobe koje su u treningu i paze na prehranu, te imaju veći udio mišića mogu imati više kilograma na vagi, a izgledati puno „mršavije“ odnosno više fit nego netko tko ima višak masnih naslaga, loše se hrani te ne bavi se nikakvom fizičkom aktivnošću.

Jedan od osnovnih indikatora pretilosti je upravo opseg struka: povećani opseg struka, kod žena >80-88 cm, a kod muškaraca >94-102 cm, upućuje na povećanu tjelesnu masu i povećanje rizika od kardiovaskularnih bolesti.  Znači, ako želimo gubiti masne naslage bitno je gubiti centimetre! Kilogrami zaista malo toga pokazuju.

Oni koji se bore s pretilošću u početku, kada promjene prehranu, krenu se baviti nekom fizičkom aktivnošću i piju dovoljno tekućine, mogu na vagi izgubiti značajan broj kilograma, no to je zapravo višak vode. Kasnije se to gubljenje kilograma usporava - nekad vaga može mirovati i tjedan, dva, tri. No onda dolazi i pravo mršavljenje odnosno gubljenje centimetara. Stoga savjet svima na početku svog putovanja - uzmite krojački metar i izmjerite obujam struka, nadlaktica, bokova - to su brojevi koje trebamo pratiti.

Još nešto što je jako bitno za naučiti i razlučiti po ovoj tematici: Ukupna masa osobe podijeljena je na nemasnu masu kostiju, mišića, vezivnog tkiva, krvi i vode, dok masnu masu čine potkožno masno tkivo, visceralno masno tkivo i unutarmišićno masno tkivo.

Potkožno masno tkivo je salo koje se nalazi odmah ispod kože. To je što svi želimo izgubiti i to najviše radi estetike, iako uvelike utječe i na naše zdravlje.

Visceralno masno tkivo je ono koje se nalazi oko naših organa. Jako bitno: ovo masno tkivo je puno opasnije po zdravlje čovjeka u usporedbi s potkožnim masnim tkivom, ali se treningom lakše reducira. To je mast koja okružuje i prožima sve naše unutarnje organe: srce, pluća, jetra, gušterača. Ako na vrijeme ne krenemo raditi na ovom problemu, organizmu prijete  poremećaji hormonskog podrijetla, razvoj varikoznih vena, poremećaj metaboličkih procesa, srčani napad i bolesti srca, dijabetes tipa 2, rak dojke, rak debelog crijeva te Alzheimerova bolest.

Srećom, visceralna masnoća je iznimno osjetljiva na vježbanje, prehranu te promjenu načina života. Bitno je, samostalno ako posjedujete dovoljno znanja ili najbolje s nutricionistom, liječnikom ili osobnim trenerom složiti plan prehrane i treninga, te što je najbitnije - držati ga se! 

Prehrana mora biti zdrava, ujednačena te se sastojati od svih potrebnih nutrijenata. Bitno je imati pet obroka dnevno, a doručak ne preskakati. Tijelo mora imati dovoljno goriva za funkcioniranje te moramo izbjeći zamku gladi kada ćemo posegnuti za bilo čim što nam dođe pod ruku. Neka se obroci temelje na proteinima (malomasno meso, sir, jaja) u kombinaciji sa dobrim, sporim ugljikohidratima iz cjelovitih žitarica te, u manjem omjeru, dobrim mastima (iz orašastih plodova, ribe i sl.). Važno je piti puno tekućine i izbjegavati rafinirane šećere, pekarske proizvode i prazne kalorije.

Trening za početak može biti i samo puno kretanja, hodanja i šetnji dok se organizam ne privikne, a kasnije to može biti i biciklizam, penjanje, te ozbiljni treninzi u teretani ili grupni treninzi pod nadzorom trenera.

Najbitnije je pokrenuti se i ulagati u sebe i svoje zdravlje - estetika je samo nusproizvod. Nikada nismo ni premladi ni prestari za to i baš uvijek je savršen trenutak za usvajanje dobrih i zdravih navika te za promjenu životnog stila. 
 

  • Dusan_Keric:

    Problem je sto ljudi nazalost dolaze do krivih informacija, samim time i grijese...srecom ovakvi clanci i edukacije ce napokon ljudima otvoriti oci...bravo Marko

  • Avatar BITIFIT by Marko Lončar
    BITIFIT by Marko Lončar:

    Hvala na iskrenim te lijepim riječima Dusan_Keric