Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera BITIFIT by Marko Lončar

Zašto mislim da je dobro ostati doma u ovim danima i tjednima?

Doma sam i bit ću i u narednim tjednima i danima, koliko god bude trebalo, a u nastavku pročitajte moje razloge za to...
Objava 04. travnja 2020. 0 komentara 384 prikaza
BITIFIT by Marko Lončar
BITIFIT by Marko Lončar
Želim zaštititi sve stare i slabijeg imuniteta u svojoj okolini

Tko god me zna, uživo ili preko društvenih mreža, zna kakav je moj životnim ritam. Ustajem u cik zore i izlazim iz stana često čak i prije 6 ujutro, a vraćam se kući najčešće malo prije ponoći. Moji dani su ispunjeni poslom, treninzima, sastancima, ispunjavanjem obaveza prema sponzorima i sličnim aktivnostima i odavno sam prestao brojati koliko mi sati ima radni tjedan. Zašto vam sve ovo pišem? Da bih vam na jednostavan i iskren način opisao koliki mi je šok sad biti kod kuće po cijeli dan. No, doma sam i bit ću i u narednim tjednima i danima, koliko god bude trebalo, a u nastavku pročitajte moje razloge za to: 

Vjerujem stručnjacima koji su donijeli ovu mjeru

Mi smo narod koji je poznat po svojoj „stručnosti: kad se igra nogometno prvenstvo svi su izbornici i znaju kako smo trebali osvojiti prvenstvo, kad je potres stručnjaci iz seizmologije samo izlaze na vidjelo, a sad je svaka druga osoba na internetu epidemiolog. Upravo zbog toga, ograničio sam se samo na informacije koje dolaze iz Stožera civilne zaštite RH – vjerujem stručnjacima koji su na čelu tog stožera, posebno liječnicima koji na vrlo jasan način pojašnjavaju što dobivamo s time ako ostanemo kod kuće i koga sve (uz sebe) štitimo tom odlukom. 

Želim zaštititi sve stare i slabijeg imuniteta u svojoj okolini

Sa svoje 33 godine i preko 20 godina vježbanja i aktivnosti u različitim sportovima ja bih vjerojatno zarazu koronavirusom prebolio bez puno poteškoća. Vjerojatno. No, svjestan sam svih starijih osoba oko sebe ili onih kojima je imunitet oslabljen uslijed različitih kroničnih ili autoimunih bolesti kojima bi zaraza koronavirusom mogla biti kobna. Zbog njih ja želim ostati zdrav. Želim ostati zdrav da im mogu pomoći i umjesto njih otići u trgovinu ili ljekarnu te ih ne ugroziti svojim prisustvom. 

Želim pomoći svojoj domovini da uspije prebroditi ovaj veliki izazov 

Broj oboljelih raste iz dana u dan, a naši medicinski resursi su vrlo ograničeni. Zbog toga, izrazito je važno da, svatko svojim doprinosom, pomognemo sustavu da izdrži rast broja oboljelih. Naime, ako održimo krivulju rasta broja oboljelih relativno vodoravnom (bez naglog rasta) tada bi i naš sustav trebao moći izdržati sve zahtjeve koji će se pred njega postaviti: trebali bismo imati dovoljan broj respiratora i medicinskog osoblja potrebnog za skrb za oboljele. Ako nebrigom i nemarom doprinesemo naglom rastu broja oboljelih naći ćemo se u situaciji (u kojoj je našla Italija) u kojoj neće biti dovoljno respiratora za sve potrebite. A znate što to znači? To znači da se odlučuje tko će, a tko neće imati priliku preživjeti. Ne želimo da itko to doživi, zar ne?

Sve susrete sveo sam na one online, i sve funkcionira!

Time što sam ostao kod kuće nisam prestao raditi sa svojim klijentima, samo sam taj posao preusmjerio na internet: klijentima držim satove online i na taj način ih, u stvarnom vremenu, ispravljam, vodim i usmjeravam. I sve funkcionira. Sve sastanke održavam preko interneta i svi poslovi su se nastavili, sve suradnje postoje i dalje, samo smo se svi trebali malo prilagoditi novonastaloj situaciji. Ali imamo cilj koji je puno viši od svega navedenoga, a to je naše zdravlje. 

Ovo je savršeno vrijeme da malo preispitamo životne prioritete, ali i da vježbamo nesebičnost, pomaganje starijima i nemoćnima. Također, ovo je vrijeme da shvatimo što sve imamo i što sve u trenu možemo izgubiti, a pritom ne mislim na ništa materijalno oko nas. Vrijeme je da budemo maksimalno nesebični i pomognemo svima kojima treba, ali i budemo zahvalni svim liječnicima, medicinskim sestrama, ljekarnicima, ali i gospođama u trgovinama s hranom koji nam u ovo vrijeme život čine lakšim i sigurnijim. 

Zbog svega navedenoga, ostanite doma i na taj način doprinesite zdravlju, ne samo svome, već i svima oko vas. Prvi put (a nadam se i posljednji) jedino što trebamo raditi jest biti doma, siguran sam da smo sposobni vrhunski odraditi ovaj zadatak! 

#ostanidoma
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.