Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Put prema sebi

Formula za razrješavanje (op)sjena i mijenjanje percepcija

Kad pogled na van prestane biti zanimljiv ili postane zastrašujuć, izvrsna je to prilika da pogledamo tamo gdje jedino možemo naći ono što smo do tada tražili izvan sebe, a to je duboki mir, radost bez vanjskog razloga, suosjećanje, ljubav, vjera i zahvalnost.
Objava 13. travnja 2020. 0 komentara 1345 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Trenutno živimo u zahtjevnim vremenima

Trenutno živimo u zahtjevnim vremenima. S jedne strane korona, s druge ekonomska neizvjesnost i kriza, a mi u sredini. Gdje god  pogledaš izvan sebe, osjetiš nelagodu. I to je izvrsno! Sad sigurno mislite da sam poludjela kad to kažem, a možda se i ljutite na tu izjavu, no ja doista mislim da je to izvrsna prilika da se sjetimo i pogled usmjerimo prema UNUTRA.

Kad pogled na van prestane biti zanimljiv ili postane zastrašujuć, izvrsna je to prilika da pogledamo tamo gdje jedino možemo naći ono što smo do tada tražili izvan sebe, a to je duboki mir, radost bez vanjskog razloga, suosjećanje, ljubav, vjera i zahvalnost.

No, prije nego spoznamo navedno unutar sebe, najčešće trebamo proći kroz proces koji se zove suočavanje sa vlastitim (op)sjenama. Prvi pogled unutar sebe može biti zastrašujuć jer se suočavamo sa onim od čega smo bježali i zbog čega smo svoj pogled uglavnom i usmjeravali na van. To od čega smo bježali nije stvarno, zato se i zove (op)sjena. (Op)sjena koliko god djeluje stvarno, nije stvarna. Ona je mentalna neistina u koju smo povjerovali zato što smo mislili da drugi oko nas koji nas vole i brinu o nama doista znaju tko smo to mi i što je to dobro i ispravno. Op(sjene) nisu suštinska istina, zato i bježimo od njih veći dio života. Od istine se ne bježi, ona ne razdire, nego liječi. Od op(sjena) se ne može pobjeći, koliko god se trudili, jer nije smisao od njih se skrivati, nego se sa njima suočiti kako bismo shvatili da to nije ništa drugo nego iluzija u koju smo povjerovali zato što su nas uvjerili da NISMO DOVOLJNO ........ štogod su oni koji su nam ih usadili ili mi mislili da trebamo biti. Neću se baviti teorijom o tome, jer je namjera ovog teksta prenijeti jedan od načina kako se osloboditi (op)sjena ili pogrešnih percepcija u kojima smo zarobljeni.

Kad shvatite da je sve ono što doživljavate kao ono tko "niste vi" samo projekcija vaše sjene, možete mijenjati svijet tako što ćete PREPOZNATI svoje projekcije. Pazite, nije poanta u tome da prepoznate svoju sjenu, nego svoje projekcije koje su stvorile sjenu. Kad otkrijemo projekciju, možemo je promijeniti, a kad ju promijenimo, sjena postaje vrlo mala ili u potpunosti nestane. Kako zbog pogrešnih projekcija uglavnom igramo igre žrtve ili agresora, njihovim uočavanjem, prestajemo sa tim igrama i imamo priliku postati svjesni kreator svog života.

Kako možemo postati svjesni kreator svog života? Prije svega tako da odlučimo da ćemo početi prepoznavati svoje projekcije. Za to nam često ne treba ništa više od uočavanja naših riječi. Neke od njih su npr. Moj partner je grozan prema meni, Političari su nemoralni, Život je težak, Nema dovoljno za sve, Teško je pronaći/zadržati posao, Teško je zaraditi dovoljno novca, Svijet je pun nemoralnih ljudi,.... Sve su to projekcije, a znamo sa sigurnošću da su projekcije zato što smo u tom scenariju obično žrtva. Dok to ne shvatite,  sve što navodim u nastavku teksta za vas neće imati smisla, jer su vama vaše projekcije stvarne, odnosno duboko u njih vjerujete kao u apsolutnu istinu. Vi još ne razumijete da apsolutna istina nikada ne može biti ništa drugo osim ljubavi, radosti, zajedništva, ljepote, lakoće, sreće, suosjećanja, imanja svega suštinski potrebnog. Ako ovo shvaćate, onda možemo nastaviti korak dalje.

Nakon prepoznavanja svojih projekcija sve što je potrebno je svoju projekciju preobraziti u priču o moći i milosti, tj. napraviti svoju IZJAVU O PUTOVANJU kroz ovaj život u kojoj smo mi svjesni kreator. Izjava o putovanju je naredba našem podsvjesnom umu da se pokrene u smjeru u kojem mi svjesno želimo ići. Ona nije afirmacija, iako može na nju na prvi pogled ličiti i to je važno znati, jer afirmacija nema moć koju ima izjava o putovanju obzirom da ona ne dolazi iz prepoznavanja projekcija, nego iz želje da nešto razriješimo, a da pritom ne znamo najbolji način kako to učiniti.

Evo i praktičnog načina i formule kako da prepoznamo svoju projekciju i izradimo temeljem njezinog prepoznavanja svjesnu izjavu o putovanju. Sve što vam treba je da napišete jedan tekući problem koji vas muči u obliku jednostavne izjave, kao npr. "Sve je toliko užasno da nije ni čudno što nemam snage suočiti se sa novim danom." Naravno, to je samo projekcija (projekcija je sve čime nismo zadovoljni, jer u suštini život je zadovoljstvo i ispunjenje) koju možemo preformulirati temeljem formule "kad radim to i to, događa se ovo". U našem primjeru ovo je primjer prepoznate projekcije "Kad se užasavam novog dana, sve mi ide naopako". Vjerujem da ste shvatili da je ključ u nama i u tome da preuzmemo odgovornost za svoje projekcije, jer smo mnoge od njih sami stvorili ili dozvolili drugima da nam ih nametnu.

Kad prepoznate svoju projekciju, pretvarate je u izjavu o putovanju koja će odraziti vaš svjesni izbor što ćete misliti, vjerovati i raditi, kao i rezultate koje ćete postići, temeljem formule "dok radim tako, ostvarujem ovaj pozitivan rezultat". U našem primjeru izjava o putovanju može glasiti "Kad svakog novog dana ustajem i pozdravljam ga sa zadovoljstvom, život me priziva svojom privlačnošću i sve je dobro".

Kad budete sami sebi priznali svoje projekcije, shvatit ćete da ne biste bili zadovoljni niti da ste mogli promijeniti vanjske okolnosti, za koje mislite da bi vam donijele sreću i zadovoljstvo. Na fizičkom nivou nikad ne možete imati dovoljno onoga što želite jer ništa izvan vas ne može popuniti prazninu unutar vas, barem ne dugoročno. Dok odbijamo sebi priznati svoje projekcije, živimo život na način da pričamo priču žrtve ili agresora. Kad shvatimo da je naš život odraz naših projekcija, onda ih krenemo uočavati i pisati novu priču u kojoj vlada ljubav, kreacija, zahvalnost, radost, zdravlje, milost, zajedništvo, suradnja,.... Ako mi ne vjerujete, to je u redu. Ako sumnjate, dajte si priliku provjeriti bi li to slučajno mogla biti istina. Ne treba vam više od 5 minuta vremena, a možda vam može donijeti jedan potpuno drugačiji pogled na svijet i na vašu ulogu u njemu. Sretno!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.