Blogosfera Put prema sebi

Lanci neslobode

"Voda postaje čista tako što teče dalje, a čovjek tako što ide naprijed". Sve čemu smo dali moć izvan ili unutar nas, drži nas neslobodnima i nesretnima. Saznajte gdje zapinjete i što možete učiniti da se oslobodite.
Objava 06. travnja 2018. 0 komentara 674 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Da bismo se oslobodili lanca vezivanja za lijepa prošla iskustva, razmislite o osobama koje ste nekad voljeli, a sada više nisu sa vama ili o osobama sa kojima ste još uvijek povezani, ali vam sa njima više nije onako lijepo kao nekad.

U nama su svi lanci koji nas drže okovanima i spriječavaju da budemo istinski sretni, radosni i slobodni. Mnogo je tih lanaca, a ovdje ću pisati o nekoliko najčešćih i najjačih, kao i o načinima kako ih se osloboditi.

Negativna iskustva i traume koje smo doživjeli u prošlosti i čije ponavljanje nastojimo izbjeći pod svaku cijenu, najčešće tako da ta iskustva pamtimo i da se od njih branimo gradeći oko sebe bedeme sazidane vibracijom straha i otpora. Kako u tome nema ljubavi, već samo osjećaja poput straha, izigranosti,, zamjeranja, iskorištenosti, pogaženosti, ljutnje, bijesa, ogorčenosti, neoprosta,...., tako taj emotivni otrov veže našu energiju unutar nas i često izaziva blokadu u vidu bolesti ili načina života koji odgovara blokiranoj količini negativne energije unutar nas. Samo je ljubav protočna, a u strahu ljubavi nema, pa tako niti protočnosti.

Kako se osloboditi tog lanca? Prije svega, da bismo ga se oslobodili, moramo imati vjeru u svoju dušu i u Boga, kao izvor naše i svih ostalih duša. Moramo imati odnos sa njima baziran na znanju i na povjerenju, da bismo im se mogli prepustiti i dozvoliti im da nas vode kroz život. Mnogi se boje Boga ili su ljuti na njega, zato što ga doživljavaju kao onog koji sudi ili kažnjava i koji im kreira bolna životna iskustva, naslađuje se njihovom sudbinom. Mnogi ga se boje da im ne bi nametnuo križ poput onog koji je Isus trebao nositi, kao i zbog možebitnog asketizma koji će Bog od njih tražiti. Da bismo te strahove otpustili, moramo imati znanje i praktično iskustvo bazirano na znanju tko je to Bog i tko je naša duša. Ovdje neću pisati o tome, jer u mnogim drugim svojim tekstovima, kao i u svojoj knjizi Put prema sebi, sam o tome puno pisala. Ovdje je samo važno znati da bez pomoći svoje duše i Boga, teško da ćemo se osloboditi lanaca neslobode, barem prema mom životnom i terapeutskom iskustvu.

Da bismo se oslobodili lanca prošlosti, trebamo otvoriti komunikaciju sa svojom dušom i Bogom. Zamislite da ste ispred Boga i da mu kažete "Bože, teško je ovo što mi se događa i što mi se događalo, ali duboko vjerujem i od srca prihvaćam da je to bila tvoja volja i da se sve dogodilo za moje najveće i najuzvišenije dobro. Čak iako to dobro ne vidim i ne razumijem, duboko vjerujem i znam da to dobro postoji za mene i da me čeka." Znam da vam ovo može djelovati teško, a možda i nemoguće, jer i samoj mi je tako bilo. Nije jednostavno vjerovati da moja životna nedaća meni služi i da je sve dobro tako kako je. U tome nas spriječava i strah da ukoliko povjerujemo da je to dobro, ostat ćemo u tom stanju. Zato je važno znati, da prihvaćanje tog stanja ne znači i ostanak u njemu, nego samo mir sa sobom i sa Bogom. U trenutku kad ćete doista prihvatiti te riječi i osjećati ih srcem, moći ćete se iz dubine srca i duše pomiriti sa Bogom, povjerovati mu i zahvaliti mu se, te mu dopustiti da vas vodi u nova, drugačija iskustva, bez tereta neugodne prošlosti.

Drugi lanac neslobode su divna i radosna iskustva iz prošlosti. Zvuči neobično da to može biti lanac naše neslobode, međutim, ako bolje razmislite, vidjeti ćete dubok smisao toga. Svi smo imali predivne trenutke sa pojedinim osobama. Sjetimo se prve ljubavi, prvog poljupca, snenih pogleda, prekrasnih riječi, situacija, kad nam se činilo da nam anđeli sviraju, da svijet prestaje postojati, da će nam se srce raspuknuti od silne sreće i užitka. Nisu to samo trenuci zaljubljenosti, nego svi divni trenuci iz prošlosti sa dragim osobama. Divno je što smo ih imali, ali oni mogu biti tamnica unutar našeg srca, jer toliko su bili divni da je nepodnošljivo SADA što više nije tako divno ili što smo osobu sa kojom nam je bilo divno u međuvremnu izgubili, možda nas je ostavila, a možda sa njom više nije tako divno. Taj vapaj za divnim trenucima, žaljenje zato što više nisu takvi,.... drži nas zatočenima i ne omogućava nam kreiranje novih, još divnijih iskustava, kao niti življenje sadašnjeg trenutka. Stoga, prestanimo se hvatati za prošlost. Živimo sadašnji trenutak. "Voda postaje čista tako što teče dalje, a čovjek tako što ide naprijed".

Da bismo se oslobodili lanca vezivanja za lijepa prošla iskustva, razmislite o osobama koje ste nekad voljeli, a sada više nisu sa vama ili o osobama sa kojima ste još uvijek povezani, ali vam sa njima više nije onako lijepo kao nekad. Zamislite jednu od tih osoba ispred sebe i razgovarajte mentalno sa njom. Recite joj "Zahvalan/na sam ti na tome što si ušla u moj život. Bilo nam je predivno. Uvijek ću te voljeti, ali sad moram ići. Ako se vežem za tebe i sva naša lijepa iskustva neću naučiti voljeti sadašnjost, niti ću naučiti voljeti osobe sa kojima sam sada. Bilo je divno sa tobom i osjećam veliku zahvalnost, ali sada moram ići. Zbogom!"

I ova vježba može biti bolna, ali ponavljajte je iz dana u dan, sa različitim osobama, bez pritiska, onoliko koliko možete u svakom danu. Svakog će vam dana biti manje bolno i u jednom trenutku ćete shvatiti da je samo sadašnji trenutak bitan i da u njemu imate priliku kreirati sva svoja iskustva, naprosto tako da potpuno svjesno bivate u sadašnjem trenutku, bez ikakvih očekivanja, planiranja, žaljenja, zatočenosti u lijepim ili ružnim iskustvima. Isprobajte, ako vas vuče. Nemate što izgubiti, samo dobiti promjenu vlastite percepcije i oslobođenje od lanaca koji vas sputavaju da živite sebe i sadašnji trenutak.

Preostale lance neslobode objasnila sam na svom youtube kanalu Bojana Svalina, pa ih možete pogledati na ovom linku, ako vas zanima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.