Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Put prema sebi

Nemaš razloga za patnju

Objava 02. srpnja 2019. 0 komentara 1641 prikaza
nemaš razloga za patnju
nemaš razloga za patnju
pixaby.com

Život je vrlo jednostavan, no kad ljudimo to kažeš uhvati ih ljutnja i petnim se žilama trude ubijediti te da si neodgovoran i da to nije tako. Pritom svi želimo biti sretni i uživati u životu. Pritom se žalimo kako nam je teško i imamo osjećaj da patimo. Istovremeno onog tko kaže da je život jednostavan nastojimo uvjeriti da se probudi, bude realan i shvati da je život težak! Pa kako možete pomisliti da će vam život uistinu biti jednostavan, ako sebi ne dozvoljavate pomisao da je on uistinu jednostavan?!

Mi smo kreatori svog života i ono što "uzgajamo" u svom umu, to "jedemo", tj. živimo. Ako pokušamo objasniti život iz perspektive poljoprivrednika, onda je njemu uspjeh u životu da ima kvalitetnu ljetinu koju može dobro prodati i pritom kvalitetno jesti i osigurati sve potrebe svoje obitelji i pritom biti u kontaktu sa prirodom. Poljoprivrednik ne želi neka mega putovanja i luksuze, jer želi biti u dodiru sa prirodom, ona mu već sve daje i kroz nju sve dobiva. On ima sve što mu je potrebno i što želi. Zato za nečim drugim izvan toga što ima nema niti potrebe pa radi toliko koliko mu je potrebno da bi živio zadovoljnim životom. Sve dok je zadovoljan svojim izborom da bude poljoprivrednik i usklađen sa njim, njemu je dobro. Čim mu se prestane dopadati da bude poljoprivrednik, on ima problem, jer radi ono što ne želi.

To je glavni ljudski problem. Ne sviđa nam se ono što radimo. I što mi onda radimo kad nam se ne sviđa? Najčešće optužujemo okolnosti, krivimo sebe ili druge, te uđemo u frustraciju jer ne vjerujemo da postoji izlaz. Drugim riječima, ne samo da nam se ne sviđa postojeće, nego nam se ne sviđa i što patimo zbog toga što nam se to ne sviđa. Ne sviđa nam se naša nemoć! Moje je jednostavno pitanje: Pa zašto onda biramo patiti? Zašto onda biramo osjećati se nemoćno? Dobro ste pročitali, nije greška: MI BIRAMO OSJEĆATI SE NEMOĆNO! Ne kažem da svjesno biramo, uglavnom je to nesvjesni mehanizam. Zato i pišem ovaj članak, da vam ga osvijestim. Samo kad ga osvijestite, moći ćete svjesno napraviti najbolji izbor za vas.

Da se vratim na primjer poljoprivrednika na kojem ću objasniti poantu do kraja. Jasno mi je da nam nakon nekog vremena može dosaditi biti poljoprivrednik i da možemo poželjeti biti nešto drugo. To je skroz u redu. Netko može raditi jedan te isti posao čitav život, a netko ne može niti godinu dana. Svi smo različiti i to mogu razumjeti i dobro da je tako.

Ne shvaćam zašto biramo patnju zato što odmah nismo u stanju promijeniti izbor i preko noći od poljoprivrednika postati npr. novinar. Dakle, znamo da to preko noći najčešće nije moguće, da je potrebno neko vrijeme da se poslože okolnosti. Drugim riječima, ne da nije moguće da budemo novinar, nego uglavnom to nije moguće preko noći. Moje iduće pitanje je: Ako nešto nije moguće odmah ili preko noći, je li to razlog da patimo?

Ostajemo i dalje na primjeru. Ako je naš krajnji cilj da uživamo u životu i budemo sretni, zašto ne bismo izabrali užitak i sreću u periodu dok se prekvalificiramo od poljoprivrednika do novinara? Tko nam brani da i u tom periodu transformacije ne uživamo i ne budemo sretni? Netko izvana? Tko je taj koji bira? Dajem li moć nekom drugom da bira za mene ili ću ja radije sam izabrati za sebe? Ja sam izabrala da je moć za moj život u mojim rukama, da nitko ne može odabrati za mene tako dobro kao što ja sama mogu za sebe. Nitko me ne poznaje tako dobro i ne zna što je u meni, kao što to ja znam. Kako onda netko drugi može znati bolje od mene što je za mene dobro?

Kad to shvatite, onda ćete shvatiti da je vaš jedini cilj da budete sretni i da uživate. I dok ste na putu prema tom cilju, zašto biste na tom putu patili? Znate da idete do cilja, odabrali ste ga sami. Odaberite još na tom putu uživati, jer to je jedino što istinski želite.

Da završim tekst. Htjela sam vam reći da je jedini cilj života svim ljudima da budu sretni i da uživaju. Kako u životu jedino imamo samo OVAJ SADAŠNJI TRENUTAK, tko nam brani da uživamo i budemo sretni SAD, ovog trenutka. Kad shvatite da vam ne brani nitko izvan vas, nego vi sami sebi, eeeeee, tada počinjete uživati u životu. Tada ne samo da ste na putu, nego ste i na cilju istovremeno. Podsjetimo se, cilj je uživati i biti sretan. Ako ste to odabrali biti SADA, onda ste na CILJU SADA.

Da sažmem tekst na samo jednu rečenicu: UŽIVAJTE I BUDITE SRETNI SADA!

Evo i jednog video klipa NE ODUSTAJTE OD SVOJE SREĆE!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.