Blogosfera BooGata Žena

Darujete li radi iskupljivanja grijeha ili iz čina ljubavi?

Bitna je duhovna dimenzija darivanja. Duhovna dimenzija darivanja je naša namjera s kojom darujemo.
Objava 19. travnja 2017. 1 komentara 200 prikaza
stencil
stencil
stencil

Koliko ste puta primili lijep i vrijedan dar koji vam nikada nije sjeo i postao drag?  Koliko ste puta u životu pokušali prikriti osjećaj krivnje darivajući osobu prema kojoj krivnju i osjećate?  Našli smo se barem jednom u takvim situacija​ma. Kako je dobro stvari nazivati pravim imenom, želim pokušati osvijetliti što darivanje u svojoj srži jest i kako nam ono služi kao vrlo moćan alat izražavanja bez riječi. 

Što je darivanje? Darivanje je izražavanje svoje želje da nešto darujemo drugoj osobi u obliku dara. Smatram da je dar kao materijalna dimenzija darivanja zapravo nebitan. Bitna je duhovna dimenzija darivanja. Duhovna dimenzija darivanja je naša namjera s kojom darujemo.

Darujemo li s nesebičnom namjerom tada želimo darivanjem uvećati povezanost s drugom osobom. Želimo širiti ljubav i prijateljstvo. Dar u sebi sadrži vibraciju naše namjere. Naša namjera će biti prenesena u ruke osobe koja dar prima. Tada i najmanja sitnica u obliku dara postaje velika i srcu bliska jer ljudi unutarnjim okom vide naše namjere.

Darujemo li sebičnom namjerom tako da nam je dar udica kojom ćemo navesti druge ljude da vuku vodu na naš mlin, dar će odisati našom namjerom. Ako osobi koja je primila dar u tom trenutku odgovara vaša namjera, poteći će voda na vaš mlin. Daru je svejedno koju namjeru mu planiramo utkati, on će biti pokorni sluga svim našim namjerama. Ali kome nije svejedno? Nama.

Kako će dar prenijeti sve naše namjere, tako ćemo i ubirati plodove naših namjera. Zato darivanje ima toliku moć. Moć da širimo ljubav i prijateljstvo. Moć da širimo naše sebične namjere. Koju god moć upotrijebili ona će nam se vratiti kao bumerang jednakom snagom i dotaknuti nam srce. Ponekad će se srce radovati, ponekad će plakati od tuge. Srcu je isto tako svejedno, ali nama nije. Zašto onda darujemo sebičnim namjerama? Najčešće zato što smo zaboravili što darivanje nije,​ a pravimo se da je​?​

Darivanje nije iskupljivanje grijeha. Takvu igru igramo u onim trenucima kada želimo prikriti osjećaj krivnje. Nakon kratkog slatkog doživljaja, takav dar unosi dodatn​u​ neiskrenost među ljude, podsjećajući onoga koji daruje na njegovu krivnju. Onoga koji prima podsjeća na osjećaj da ne zaslužuje imati stabilan npr. partnerski odnos. To je onaj osjećaj koji stalno nešto iznutra mrmlja. Kako on biva sve jači nama je sve teže priznati sebi mogućnost da je osjećaj istinit.  Situacija kada dobiješ cvijeće....umjesto da se veseliš ti osjećaš da ne može biti gore! 

Zato darivanje nije anestezija koja ima zadatak umanjiti krivnju darivatelja i istovremeno obmanuti oči i srce primatelja. Poput dimne zavjese.

Darivanje nije pomoć. Ljudima pomažemo kada se nađu u nekoj teškoj životnoj situaciji jer želimo biti uz njih. Pomažemo točno onime što čovjeku treba, a ne onime što mi mislimo da treba. Pomaganje je jednosmjeran čin. Nećemo nakon što smo pomogli očekivati da će nam se vratiti u nekom drugom obliku od riječi hvala pa sve do materijalnih dobara. Pomognemo i zaboravimo!

Darivanje nije suptilna ucjena. Darujemo li s namjerom suptilne ucjene uvijek ćemo izabrati upravo one ljude koji će na takvu ucjenu i pristajati. Takav dar zahtjeva skupe i vrijedne poklone. Nijedna ucjena nije jeftina. Kako ćemo darivati ljude s jednakim namjerama oni će dar primiti ​i ​vrlo brzo na njega zaboraviti. Točnije, zaboravit će ga čim nađu nekoga tko može darivati skuplje darove, a nama ostaje razočaranje u skladu s namjerom.

Darivanje nije besplatn​o​ davanje. Znate kako se kaže da je besplatno upravo i najskuplje. To je točno. Besplatno dajete uvijek s nekom namjerom. Dobro je biti jasan sam sa sobom u toj namjeri i isto tako iskomunicirati ju s osobom kojoj dajete besplatno. Prodate li sami sebi fintu da ste darivali, a zapravo ste proizvod samo besplatno prodali upast ćete u velika očekivanja. Kako ta osoba vaša očekivanja neće moći ispuniti jer neće niti znati da se iza takvog darivanja krije cijena nema druge nego da se osjećate odbačeno. Takav osjećaj će obuzeti i jednu i drugu stranu u toj vrsti nejasne besplatne prodaje. Slobodno odbijte primiti dar za koji osjećate da ćete njime biti kupljeni.

Koje je rješenje za toliko moćan alat koji se zove darivanje?

Rješenje je u našem znanju s kojom namjerom darujemo i kako u skladu s tom namjerom treba izgledati fizička manifestacija namjere, a to je dar. Kvaliteta dara je nebitna. Dar je samo vjerni poštar koji vašu namjeru prenosi osobi koju darujete. Ne morate ništa izgovoriti. Možete se darom izraziti.

Koristite alat darivanja često i to s vrlo jasnim ljubavnim i prijateljskim namjerama. Obogatit ćete svoj život!

Škola svjesnog življenja®