Blogosfera BooGata Žena

I majmuni imaju mišljenje, koriste li ga za svoje ciljeve?

Objava 01. veljače 2017. 0 komentara 201 prikaza
stencil
stencil
stencil 0
Mnogo je teže manipulirati ljudima koji žive u skladu i slozi, ili držati pod kontrolom ljude koji poštuju pravo na različitost, nego ljude koji se neprekidno svađaju i nameću svoje mišljenje pa njime potiho i svoju volju.

 

Koliko puta ste gubili životno vrijeme tražeći potvrdu da nešto nije ili je tako. Ma, sigurno ima tu nešto i dobro, a to dobro nikako da ispliva i pokaže se dobrim. Poznajemo svi takve vremenske i emocionalne gubitke. Čovjeku se teško nositi s činjenicom da stvari nisu baš onakve kakve mi mislimo da jesu, da naše mišljenje nije važno, a kamoli istinito​, niti služi na dobrobit zajednici u kojoj živimo i stvaramo.

Zapravo ne prepoznajemo da je mišljenje odobrena strategija koja se u društvu koristi kao šuplji metak za gađanje željenog cilja. Ciljevi su ​nam različiti, a srž im je prečesto ista, budimo iskreni nalazi se u zaradi novca.

Još za vrijeme studentskih dana poticali su nas izražavati svoje mišljenje. Sjećam se kako puno puta mišljenje zapravo nisam niti imala ( jer sam imala pametnijeg posla od razmišljanja tko je tko...) ali ga je dobro u nekom trenutku stvoriti pošto ispadneš bezveze ako ga nemaš. Koja izmišljotina, koji gubitak energije! Moraš imati mišljenje, mišljenje u društvu, na društvenim mrežama, na roditeljskom sastanku, o sportu, politici...pa mišljenje tek onako radi mišljenja o nečijem mišljenju.....

Svako mišljenje koje sam tada stvarala pošto tako nalažu pravila, naravno da je bilo uvijek kontra drugih, samo tako si faca. Još si veća faca kada s tim mišljenjem povedeš određene ljude za sobom pa ih lijepo podijeliš od drugih. Oni koji te podržavaju i oni koje te ne podržavaju. Učili smo iz povijesti kako se uspješno vlada: “Podijeli pa vladaj!”

E pa… mišljenje tomu i služi, da mislimo kako dobro mislimo, kako smo u pravu i kako je to sve skupa važno.... jer naravno nikad nećemo reći da imamo lošu namjeru, da ne mislimo na korist “drugima” i da mišljenje koristimo samo za vlastite ciljeve.​ 

Znate kako pjeva Petar Grašo:  A jer ovdi vride stara pravila i tu se dobro zna il imaš dušu il si nula od čovika

Naravno da nikad nula od čovika nismo mi….. nula od čovika su oni drugi. Tako si dozvolimo da nas netko povede za svojim mišljenjem, a nismo niti razumjeli njegovu namjeru. Nakon što smo si dozvolimo biti povedeni, teško je reći ne....

Mišljenje opravdavamo terminom sloboda govora. ​S​lobod​a​ govora ​je nužna​ i ona je sastavni dio naše slobode rada i izražavanja. ​Čovjek koji svjesno koristi slobodu govora svjestan je i odgovornosti koju ta sloboda sa sobom nosi. Tko je slobodan u sebi, slobodu nalazi i u drugome pa već u startu svakome daje slobodu mišljenja, a ukoliko sa suprotnom stranom ima zajednički cilj, tada poseže za dogovorom. 

Izražavanje mišljenja i dogovor nije isto, čisto iz razloga što nemaju zajednički cilj. Dogovor ima konstruktivan cilj, koje bi trebalo imati namjeru da svima bude dobro. Za razliku od pregovora, koje ima namjeru gubitnik-pobjednik. Dok je mišljenje samo mišljenje, a cilj mišljenja ovisi o namjeri kojom je izrečeno.

​Tako nam se događa da u mišljenje ubacimo skrivenu namjeru, a to je potreba da nam netko prizna kako smo u pravu. Sloboda govora ne podrazumijeva potragu za potvrdom, ne podrazumijeva koristiti tuđe izjave kako bismo njima promovirali svoja mišljenja i namjere.

To nije sloboda, nego povratak u neslobodu iz vrlo jednostavnog razloga: Zaboravili smo kako smo svi tu s istim ciljem, ​svi želimo​ biti radosni​, slobodno ostvarivati sebe na svim poljima života. ​Mišljenja nam ometaju zajednički cilj, a to je stvoriti zajednicu u kojoj svatko ostvaruje sebe.

Kontra mišljenjem koje nema za cilj dogovor, dijelimo se i kategoriziramo na ove i na one. ​Na taj način ne ostvarujemo zajedničke ciljeve na dobrobit svima, nego bombastične naslove kojima pucamo u željeni cilj. Metak je šupalj, a radosti tu nema. ​​Svi smo sposobni razlikovati konstruktivno mišljenje koje ima namjeru i svrhu biti na dobrobit zajednici, od mišljenja koje služi podijeliti zajednicu i njome učinkovitije vladati. To su dvije sasvim različite energije, koje svi osjetimo ​i budimo ih svjesni kada nečije mišljenje ne podržavamo, a i kada nam nečije mišljenje godi.

​Ovaj tekst ima namjeru osvijetliti da je uredu ne imati mišljenje, kao što je i uredu izraziti svoje mišljenje. Pitanje je s kojom namjerom izražavamo mišljenja.

Dok slijepo podržavanje ili ne podržavanje tuđih mišljenja koji su sami sebi svrha, vodi do podjele, a time si umanjujemo mogućnost ostvarivanja produktivnih ciljeva. Dozvoljavamo da nas mišljenja dijele pa do dogovora i napretka niti ne dolazimo.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.