Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera BooGata Žena

Kada je teško, ostanite na dnu! Možda je tamo rješenje.

Ta nije čovjek ptica feniks. Simbol borbe i inata. Čovjek je simbol ljubavi i mira.
Objava 01. listopada 2018. 0 komentara 673 prikaza
Foto: Foto: getstencil.com
Foto: Foto: getstencil.com
Nevezan čovjek je slobodan čovjek

Neka te sruši. Neka te baci na pod. Iz pozicije u kojoj si ništa možeš graditi nešto. Kada nemaš više što izgubiti postaješ slobodan. Tajna je u nevezanosti prema onomu što radiš, prema onomu što jesi ili što bi želio postati. Nevezan čovjek je slobodan čovjek. Slobodan je osjetiti onu tanku nit koja u njemu spaja nebo i zemlju. Slobodan je čuti što mu je za činiti, gdje mu je zadatak poći i s kime se susresti. Ne osjeća li čovjek tu nit u sebi i ne zna li s njome komunicirati ostaje u vječnoj potrazi za Samim sobom, tražeći Sebe u drugima.

Iako kažu da svaki puta kada padnete trebali biste se dići i nastaviti dalje, to je put koji vas vodi do novog pada. Nemojte se više dizati, predajte se, odustanite! Ta nije čovjek simbol borbe i inata. Ova civilizacija treba napustiti takvu misao o sebi i postati simbol ljubavi i mira. Ostavite identitet koji se toliko naradio da postane netko i stalno je padao i dizao se na tom putu. Vi spojite nebo i zemlju, pa se nikada nećete morati dići, jer ćete se prisjetiti kako nikada niste niti pali.

Kako pronaći i osjetiti tu tanku nit s kojom povezujete nebo i zemlju?

Držim da je jedna od veličanstvenih životnih tajni živjeti nevezanost. Potraga za životnim smislom, za srećom, za ljubavlju, za zadovoljstvom, za novcem, dovodi nas do beskrajnog umora. Kada uhvatite to što ste tražili, nakon prvog ushita i pomisli da je na pomolu dugo snivana sreća, ostaje u ruci nemir i praznina premazana razočaranjem. Kada se odreknete čovjeka, partnera, djece, bankovnog računa, slave i uspjeha, ostat će vam čisti pogled s kojim možete vidjeti istinu i smisao. Tada je čovjek slobodan ostvarivati sve što je nekada mutnim očima i u mraku nastojao vidjeti. Samo odricanje donijet će vam sreću. Uvijek kada želite nešto dobiti, najprije se toga odreknite- tek tada ćete to imati. To je tajna spajanja neba i zemlje u svakome od nas.

Zašto je tomu tako?

Čovjek je stvoren na sliku Stvoritelja. Njega možete nazvati kako god želite, ali to je onaj koji je veći od vašeg života. Kako ste dio cjeline s njime, dio ste svega već stvorenog, a to znanje nam je predano u sljedećoj poruci. "Zna otac vaš što vam je potrebno i prije negoli ga zatražite " Mt 6,7-15  Što čovjek može zatražiti? Samo ono što osjeća u sebi da mu pripada. Ali, čovjek koji je odvojio nebo od zemlje ne razumije da ono što u sebi osjeća on to već i ima, on to već i jest. Nego je u stalnoj potrazi za time u materijalnom svijetu, izvan sebe.

Koristimo druge ljude kako bi nam pokazali tko mi jesmo, a i oni koriste nas kao svoje ogledalo. U ovome svijetu svatko živi svoju individualnost na težak i naporan način. Ljudi žele ljubiti, a zapravo ljušte duše i tijela onih koje ljube. Žele druge usrećiti, a zapravo cijede iz njih svoja vlastita zadovoljstva. Žele se klanjati istini, a klanjaju se samo sebi i svojim zamislima. Budite mudri i postanite Nitko u svojem umu, da biste bili Sve u svojem srcu.

Želite li živjeti ljubav, ljubav trebate biti. Želite li živjeti blagostanje, prvo trebate biti bogati iznutra. Zato je mudro maknuti se s puta našim nastojanjima da prvo imamo kako bismo netko i nešto postali. Budite nitko i ništa, pa ćete postati sve ono što ste oduvijek željeli biti. Padnete li, ostanite na dnu. Tamo ćete postati mir i ljubav.  Na dnu gdje nema nikoga i ničega, imate priliku susresti se Sami sa sobom. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.