Blogosfera BooGata Žena

Pun mi kufer tvoje duhovnosti, kaže Ona

Objava 06. srpnja 2016. 9 komentara 3701 prikaza
album
album
fotka: voda

Kaže Ona: "Pun mi kufer tvoje duhovnosti, samo hoću da budeš normalan "

Jeste li se ikada upitali zašto smo toliko opčinjeni svojim pričama i emocijama? Možete li svoju životnu priču ispričati u sadašnjem vremenu? Ne možete. Priča je predmet prošlosti i sadašnje vrijeme joj ne pristaje. Isto kao što se ne možemo s nekim posvađati oko sadašnjeg vremena. Svađamo se samo oko prošlosti ili budućnosti.

Naša nas kultura uči preuzeti odgovornost za sebe i svoje jade, nitko nas ne uči preuzeti odgovornost za svoju sreću i radost. Nije da ne težimo biti odgovorni, nego smo obasuti porukama koje nas uče kako ćemo sve nevolje riješiti kad nabavimo neki proizvod, platimo uslugu ili prihvatimo određenu ideologiju. U međuvremenu nam se dogodi da upiremo prstom u druge ljude i tako samo ostajemo u ulozi žrtve. Sve skupa smo to skloni nazivati duhovnim razvojem.

Duhovni razvoj ne postoji! To je izraz za opravdanje kojim pokrivamo trenutke iza kojih ne stojimo glavom i bradom, a povezani su s koracima koje smo nesigurno učinili, jer smo samo poželjeli ostvariti svoje ciljeve. Kakav duhovni razvoj…..Pa nije duhovnost proizvod kojega se može razvijati, unaprijediti ili prodati. Sve dok mi nastojimo potpomognuti našim uzročno-posljedičnim načinom razmišljanja razviti duhovnost, ona nas čeka i smije nam se. Kako ćete se razvijati u nečemu u čemu se već nalazite i što vas je stvorilo?

Ali, što mi možemo? Možemo spoznavati. Tu leži razlika. Kada nešto spoznajemo nemamo tendenciju uspjehe spoznaje pripisati sebi. Za razliku od razvoja, kada uspjehe u razvoju pripisujemo sebi i svojim sposobnostima. Što više čujemo da nismo odgovorni za svoje situacije, npr. poput djetinjstva, u većem smo iskušenju pričati priče u kojima smo žrtva. Postajemo opčinjeni svojim osjećajima da ih gotovo obožavamo i vjerujemo da su naši osjećaji i misli od silne važnosti. Tu leži pitanje današnjice, zašto nam naši osjećaji kroje živote? Gdje nam je moralna i intelektualna hrabrost? Život izmiče, dok se bavimo s nekim uzvišenim ciljevima. Što ne znači da se ne možemo time baviti, ali znači da život ne bi trebalo prinositi kao žrtvu uzvišenom cilju.

Evo, zgodan primjer iz stvarnosti. Žena je duboko povrijeđena jer je njezin muž nije posjetio u bolnici, nakon kratkog i jednostavnog operativnog zahvata. Njegovo opravdanje bilo je da mu je u bolnici neugodno i da se boji bakterija i sličnih napasnika. Na kraju, kako on mora uvažiti svoje osjećaje, jer odlazak u bolnicu bi podrazumijevao da ide protiv sebe, a to nijedan duhovni razvoj ne potiče, posebice ne njegov. Rezultat je narušen odnos i još jača udubljenost u duhovni razvoj samo kako bi olakšao sebi nelagodu takve odluke i ostalih odluka sličnih kvaliteta.

Ako se pitate: „Jeli taj čovjek sretan i ima li zlatni ključ radosti?“ Odgovorit ću vam: „Nije sretan, a nije niti radostan.“

Da se taj čovjek otvorio svojoj hrabrosti i spoznavao sebe, a razvoj ostavio u ladici, zanemario bi osjećaje i pronašao ljepotu u vlastitoj sposobnosti da sjedi pokraj supruge. Na kraju bi bio zahvalan što ima zdrave noge da pruži fizičku potporu bliskoj osobi. Pozornost mu ne bi odvlačila drama vlastitih osjećaja, kojima pridaje nepotrebno veliku važnost pod krinkom duhovnog razvoja. Ideja da zaslužujemo nešto mnogo bolje i puno više od onoga što imamo, uvlači nas u dosadna pitanja Tko sam i Što sam? Baveći se tim pitanjima, život prolazi i sadašnjost se ne događa, onako kako bismo htjeli. Samo ostajemo u zoni udobnosti. Čekamo dan kada će se život urediti tako da zadovolji sva naša očekivanja savršenstva. Taj dan, dakako, neće doći, a mi ćemo ostati zaglavljeni na obali jezera, zagledani poput Narcisa u vlastiti obraz.

Mi smo ljudi na zadatku osvješćivanja sebe, svojih ljepota i svojih mogućnosti. Nismo na razvoju sebe, jer sebe nismo stvorili, ali zato možemo osvijestiti za što smo sve stvoreni. Razlika je velika. Osvješćivanje podrazumijeva život u zahvalnosti. Razvoj podrazumijeva život u naporu.

Postala sam vrlo oprezna kad je netko posvećen duhovnom razvoju, ali sam oduševljenja kada je netko posvećen spoznaji sebe i oduševljen svojim snagama, sposobnostima i zahvalan što ih ima.

 

 • Avatar @promatrač
  @promatrač:

  New Age tematika koja uvijek počinje i završava tako da pas lovi svoj vlastiti rep.

 • Miške 3:

  Nisam mogao pročitati taj članak više od jednog retka. Još jedno teško preserhavanje.

 • vulgaris:

  Najviše me se dojmio onaj nestvarni primjer iz stvarnosti.