Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera BooGata Žena

U kakvoj su tajnoj vezi ljubav i korporacije na našim prostorima?

"Da sam barem znala ranije ovo što sada znam ne biste me nikada gledali kako prihvaćam unaprjeđenje" -rekla je ona, ali ne morate i vi.
Objava 23. siječnja 2019. 0 komentara 279 prikaza
www.getstencil.com
www.getstencil.com
igra života

Prava ljubav teško se nalazi zbog mnogo krivotvorina koje se prerušavaju u nju. Naš jezik to i potiče jer riječi "ljubav" i "voljeti" koristimo u nepotrebnim situacijama. Tako s vremenom slušajući jedni druge pokušavamo pronaći osjećaj ljubavi na krivim mjestima. Kažemo da mi "volimo" naše poslove, "volimo" rukometnu ili još bolje nogometnu momčad, pa to svi "vole", "volimo" ići u kino, "volimo" neku hranu i tako mi "volimo". Osim toga naučili smo da je poželjno često koristiti riječ "volim" jer ćemo ostaviti bolji dojam. Ne razmišljamo o posljedicama razbacivanja tom riječju i privikavamo svoj um da se osjećaj ljubavi nalazi u svim " volim" vanjskim oblicima i situacijama. Rezultat takvog pristupa je da tražimo osjećaj ljubavi tamo gdje se on ne nalazi.

Ova vrsta ljubavi u kojoj sve i svašta "volimo" je egocentrična ljubav. Pravilno bi bilo umjesto "volim" koristiti riječ "privržen sam" ili "poistovjećen sam". Naša privrženost, a ne ljubav prema vanjskim objektima ili aktivnostima proizlazi iz samozadovoljstva. Zašto "volimo" svoj auto? posebno ako je neka slavnija marka. "Volimo" ga zbog osjećaja koje u nama izaziva. Jer smo dio svojeg identiteta vezali na taj auto. Što ne znači da nije dobro imati auto kakav želimo, dapače. Samo što nije dobro vezati se uz njega.  Ponekad i značajan dio svojeg samopoštovanja vežemo uz predmete ili okolnosti.

Što se događa kada ostanemo bez nečega što toliko " volimo"? Gubimo onaj dio sebe koji smo vezali. Ako ste vezali samopoštovanje izgubit ćete ga i to na brz i lak način.

Kako se ta veza koristi između zaposlenika i korporacija pa i nekih poduzetnika koji su educirani na temu "kako upravljati ljudima" naravno, da rade više, a platiš ih manje ili jednako?

Zbog svega navedenog u uvodu možemo zaključiti da nam je lako ostati raditi na radnom mjestu koje nas više ne zadovoljava i gdje nismo plaćeni, ako smo svoje samopoštovanje vezali uz radno mjesto. U nekim korporacijama to jako dobro znaju. Dodjeljuju ljudima razne dobrozvučeće titule s kojima ne dolaze veća primanja, više slobode na radnom mjestu ili neradnih dana. Nego, više odgovornosti i obaveza, točnije bolji lanci oko ruku i nogu.

Što zaposlenici shvate tek nakon nekog vremena u kojem su se nauživali neuspjele potrage za osjećajem samopoštovanja., samopoštovanja. Samopoštovanja kojeg su vezali za svoje radno mjesto umjesto za sebe samoga. Za to vrijeme korporacije trljaju ruke jer ste puno i predano radili.

Jesu li sve korporacije takve i postoji li rješenje? Nisu, ali neke jesu, posebno na našim prostorima jer smo im mi omogućili da koriste takve perfidne poslovne politike. Rješenje postoji. Nalazi se u nama samima. Što više koristimo riječ" volim" opisujući tako predmete i aktivnosti to nam više ljubavi nedostaje. Ne glumimo da "volimo" radno mjesto jednako kao i da ga "ne volimo". To se zove osjećaj privrženosti za radno mjesto- ako "volimo" ili manjak privrženosti- ako "ne volimo". To nije ljubav. Radno mjesto nema veze s ljubavlju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.