Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Knjigosfera

Najprodavaniji naslovi u knjižarama 2018.

Nasreću, postoje i nezavisni knjižarski lanci, stoga smo se potrudili prikupiti njihove točne podatke o prodaji te ih usporedili s drugim dostupnima.
Objava 14. siječnja 2019. 0 komentara 406 prikaza
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Pexels/knjižnica

Ljubitelje knjiga i čitanja sigurno će zanimati koji su to naslovi poharali top ljestvice najprodavanijih prošle godine. Donosimo prvih deset hitova koji su doslovce nestajali s polica hrvatskih knjižara.
Jeste li se ikada zapitali zašto u Hrvatskoj nema top-liste najprodavanijih knjiga? Odnosno, ako je i ima, postoji pregršt inačica i podaci su toliko 
različiti da na kraju ništa ne znače. Sjetite se nekih emisija, poput „Pola ure kulture“, u kojima se naslov koji je tog tjedna bio najprodavaniji već idućeg izgubi, da bi se ponovno pojavio u nekoj od narednih emisija. Ili su naši čitatelji najčudnija sorta na planetu ili tu nešto nije kako treba.

Postoji nekoliko odgovora na ta pitanja, ali jedan je ključan: većina knjižara u vlasništvu je izdavačkih kuća. Što to znači? To znači da knjižare nemaju ponajprije funkciju trgovine, nego se u njima trebaju prodati naslovi koje objavljuje izdavač u čijem su vlasništvu. Na neki je način u interesu takvih knjižara da u javnost ne puštaju podatke o stvarno stanju jer čitatelji kupuju ono što je popularno. Što ako to nisu njihovi naslovi, već naslovi nekog drugog nakladnika? Zar njih treba reklamirati?

Nasreću, postoje i nezavisni knjižarski lanci, stoga smo se potrudili prikupiti njihove točne podatke o prodaji te ih usporedili s drugim dostupnima. Top-lista vrlo je zanimljiva i pokazuje koliko tržištu knjiga treba da se uskladi s novim izdanjima. Neki se bestseleri prelijevaju s vanjskih tržišta, ali ima mnogo iznenađenja.

Top 10 najprodavanijih naslova u knjižarama 2018.

  1. Priče za laku noć za mlade buntovnice – Elena Favilli i Francesca Cavallo
  2. Danski odgoj djece - Jessica Joelle Alexander i Iben Dissing Sandahl
  3. Ciganin, ali najljepši – Kristian Novak
  4. 12 pravila života – Jordan B. Petterson
  5. Okruženi idiotima – Thomas Erikson
  6. Gregov dnevnik: Nezgoda za nezgodom – Jeff Kinney
  7. Priče za laku noć za mlade buntovnice 2 - Elena Favilli i Francesca Cavallo
  8. Genijalna prijateljica – Elena Ferrante
  9. Macbeth – Jo Nesbo
  10. Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju – Elena Ferrante

Što iz priloženog možemo iščitati? Prvo, najprodavanija knjiga 2018. godine objavljena je krajem 2016. Njezina je popularnost zaslužena jer je u ruke klinaca donijela nešto novo i vrlo pozitivno. Zatim, naslov koji se svidio roditeljima dolazi nam iz Danske koja je u odgoju djece među najprogresivnijim zemljama svijeta – što je vrlo pohvalno. Jedini naslov hrvatskoga autora i dalje je super popularni „Ciganin“. Tako nešto već dugo nismo vidjeli.

Slijede publicistički naslovi: jedan je veliki svjetski bestseler, a drugi veliko iznenađenje. „Okruženi idiotima“ knjiga je švedskog autora koja u Skandinaviji ruši rekorde prodanosti. Čini se da se u nas ljudi lako povezuju s temom. Tu je i još jedan nastavak omiljenog dječjeg serijala, nova otkačena priča o nestašnome Gregu.

Elena Ferrante čvrsto drži dva mjesta na listi, a s obzirom na to da je nedavno objavljen završni dio serijala te je emitirana televizijska serija nastala po „Genijalnoj prijateljici“, očekujemo dodatan uspon te misteriozne autorice. Među trilerima jedini je Nesbo uspio dobiti svoju poziciju jer ga Hrvati jednostavno obožavaju – već godinama.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Još iz bloga Knjigosfera