Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Knjigosfera

„Izgubljeni čovjek“ još je jedan fenomenalan krimić moderne majstorice žanra

Ovo ljeto donosi nam savršen triler iz mašte izvrsne Jane Harper
Objava 19. lipnja 2019. 0 komentara 170 prikaza
Screenshot: Izgubljeni čovjek
Screenshot: Izgubljeni čovjek
Screenshot: Izgubljeni čovjek

Britanska autorica s australskom adresom, Jane Harper, može se pohvaliti već trećom uspješnicom. Nakon megapopularnog romana „Suša“ te izvanrednih „Sila prirode“, Harper nam donosi svoje novo remek-djelo kriminalističkog romana, „Izgubljeni čovjek“. Radnje ovih triju romana su u potpunosti neovisne, a povezuje ih majstorski ispričana fabula koja je ponovno smještena u zastrašujući krajolik zabačenih dijelova Autralije. „Izgubljeni čovjek“ naizgled je jednostavna detektivska priča s korijenima u dubokoj obiteljskoj povijesti, a tim se pristupom razvijanju radnje Jane Harper počinje isticati kao jedna od najboljih autorica krimića našeg doba.

Zabačeni Queensland u Australiji mjesto je radnje ove napete priče. Okrutan, nemilosrdan krajolik doprinosi fantastičnoj atmosferi na kojoj počiva roman. Ogoljena površina s temperaturama koje dnevno sežu do 40 stupnjeva, veličanstvene pustinjske dine na imanjima koja se protežu do 4.000 četvornih metara, a kojima patrolira tek jedan predstavnik zakona sjecište su unutarnje i vanjske drame. Mogu proći dani i dani, a da se ne vidi nijedan automobil, a kamoli osoba. Usamljeni život sušta je stvarnost za obitelji koje ovdje vode svoja imanja i kojima treba tri sata vožnje do prvog susjeda.

Svjestan surove prirode u kojoj živi, Cameron Bright zaluta u pustinji te ga pronađu mrtvog nekoliko sati kasnije. Camerona pronalaze braća – stariji Nathan, usamljeni farmer s druge strane obiteljskog posjeda te mlađi, zaigrani Bub koji je s njim vodio imanje. Čekajući satima na dolazak lokalnog šerifa, udaljena braća razgovaraju o prethodnim mjesecima tijekom kojih se nisu vidjeli.

Kada šerif, malo prebrzo, donese zaključak da je Cameron još jedna žrtva okrutnog krajolika u kojem se nalaze, Nathan i Bub odlaze kući saopćiti obitelji tužne vijesti. Božić je i još se teže nositi s Cameronovom smrću, no obitelj je na okupu pa barem međusobno razgovaraju. Pojavljuje se splet likova – majka Liz, supruga Ilsa, kćeri Sophie i Lo, voditelj imanja Harry – i odjednom se nalazimo usred neispričane obiteljske drame koja će na kraju donijeti i odgovore o neobičnoj smrti obožavanog srednjeg sina...

Da bi doprinijela autentičnosti priče i atmosferi na kojoj počiva, Jane se i sama odlučila na istraživanje zabačenog australskog krajolika. Stoga je provela određeno vrijeme proučavajući zabačeni dio Australije, mnogima nepoznat i stran, ali savršen za atmosferičnu radnju njezina romana. Janein način pisanja i ovdje zabavlja čitatelja svojom jednostavnom elegancijom te ga zadivljujućom lakoćom drži u neizvjesnosti do samoga kraja. Odlično integrirani dijelovi priče koji se osvrću na mutnu obiteljsku prošlost savršeno se isprepliću s aktualnom radnjom, a detektivski 'tko-je-kriv' dio pripada Nathanu i tajnama obitelji Bright.

Bestseler „Suša“ upravo je u rukama producenata te očekujemo odličnu ekranizaciju s obzirom na to da je uključena i Reese Witherspoon, zaslužna za veliki uspjeh serije „Male laži“. Pripremite se da vam bude napeto i vruće, jer upravo tako ćete se osjećati čitajući ovo krimi-štivo koje će vas na trenutke i slediti. (Profil, 119,00 kn)

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Još iz bloga Knjigosfera