Blogosfera Knjigosfera

„Javni i tajni život Marilyn Monroe“: nova, fascinantna biografija slavne glumice

Bila je najslavnija žena svijeta. I još uvijek je. Ona je Marilyn Monroe.
Objava 04. srpnja 2019. 0 komentara 111 prikaza
Screenshot: Marilyn Monroe
Screenshot: Marilyn Monroe
Screenshot: Marilyn Monroe

Brojni epiteti pratili su je tijekom njezina života, a bila je, i ostat će, zaista neponovljiva. Marilyn Monroe – predivna, ranjiva, nedostupna, zavodljiva – i u svemu tome bezvremena. Iako je prošlo više od 50 godina od njezine preuranjene smrti, ona ostaje trajna fascinacija svojih vjernih fanova, ali i puno, puno šire publike.

Autor nove biografije na temu života Marilyn Monroe je Charles Casillo, američki scenarist i pisac, a ovo mu je drugo djelo o slavnoj glumici. 1999. godine objavio je 'Marilyine dnevnike', fikciju o nepostojećim izgubljenim dnevnicima koji je pobudio mnoga razmišljanja i premišljanja o njenu životu. 2018. godine izlazi 'Javni i tajni život Marilyn Monroe', biografija utemeljena na brojnim novopronađenim intervjuima te pomno proučenim starim istraživanjima.

Norma Jean Baker predstavlja nam se u ovoj biografiji kroz tri dijela koja prate njezin život. Prvi dio pokriva detaljan presjek njezina djetinjstva tijekom kojeg se osjećala nevjerojatno usamljeno. Seljena od udomitelja do udomitelja pa na kraju u sirotište, Norma Jean odrasla je bez moralnog kompasa i bez majke Gladys koja se borila s mentalnom bolešću, a otac je zauvijek ostao nepoznat. Mnoge situacije s kojima se susreće kasnije imaju korijene upravo u njezinu tužnom i nestalnom djetinjstvu u kojem se bez prestanka osjećala samom.

No, prepuna ambicije koja je prštala iz nje, Norma Jean postaje Marilyn Monroe, a njezin uspon pratimo u drugom dijelu knjige. Od malena je znala što je zapravo htjela, ali i kako to dobiti. Prije doba feminizma, uspješno je prkosila moćnicima iz studija Fox te cjelokupnoj holivudskoj publici koja ju je neprestano podcjenjivala. Možda je zato i ostala utisnuta u vremenu kao obožavana platinasta božica razbarušene plave kose, porculanskog tena, sjajnocrvenih usana i s polusklopljenim očima.

Naizgled, imala je sve. Svi su je željeli, i muškarci i žene. Ali osjećala se usamljeno i to nije uspjela prebroditi čemu svjedoći treći dio biografije koji se bavi raspadom brakova s Joeom DiMaggiom i Arthurom Millerom te silaznom putanjom njene karijere. Vječna kašnjenja na set, slava koja je nadilazila sve glumce s kojima je radila te psihološki problemi koji su sve više uzimali maha činili su je izuzetno krhkom i nestabilnom. Svoje posljednje dane provela je u bunilu izazvanom mentalnim krahom pod utjecajem sedativa, negdje na granici jave i sna – ova je eterična pojava u ljudskome tijelu jedne ljetne noći samo nestala.

'Javni i tajni život' portretira Marilyn kao stvarnu ženu koja stoički ponosno promatra iza javne fasade legendarne glumice kakva je bila. Zanimljivo je pročitati što je stajalo iza svih njezinih životnih situacija i odluka te što ju je dovelo do takvog kraja.

Sam Charles Casillo odlično je napisao na kraju: „Kako je se sjećamo. Haljina joj zauvijek leprša nad ventilacijskim otvorom podzemne željeznice, gola počiva na crvenom plišu, izmiče zboru muškaraca u frakovima dok pjeva odu dijamantima, bježi od napasne gomile na izlasku iz bolnice, zavodljivo prede 'Happy Birthday' 36. američkom predsjedniku i pomalo drogirano na audiosnimci izgovara – 'Mislim da ću se zadovoljiti time što jesam.'” Na nama je da pročitamo ove nove stranice i sami za sebe zaključimo kakva je zapravo bila. Ono što ostaje neprikosnovena istina jest to da je zaista samo jedna i jedina Marilyn Monroe. (Profil, 129 kn)

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Još iz bloga Knjigosfera