Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Knjigosfera

Knjiga Michelle Obame izvrsna je autobiografija koja će zanimati mnoge

Najbrže prodavana knjiga u Americi u 2018. stigla je i kod nas
Objava 05. lipnja 2019. 0 komentara 308 prikaza
Screenshot: Moja priča
Screenshot: Moja priča
Screenshot: Moja priča

Budimo realistični, Michelle Obama je zvučno ime. Kao bivša prva dama Sjedinjenih Američkih Država i supruga Baracka Obame, njezina prtljaga je nezanemariva. Jednostavno ne možete očekivati biti na vrhu (i to najvišem mogućem) a da vas pritom ne promatraju sve oči – one dobronamjerne, ali i one druge, mračnog sjaja.

Knjiga, „Moja priča“, stigla je na police američkih knjižara u vrijeme kada je vladavina Trumpa već poodmakla, a s njom se i ludilo u svijetu popelo na vrlo zavidne razine. Iako ovo decidirano nije politička knjiga, neizbježno je da će se takvom smatrati. Čitateljima bismo, ipak, savjetovali da se u priču udube sa što manje predrazmišljanja jer će tako dobiti puno više.

Michelle nije samo figura, to je dokazala bezbrojnim djelovanjima i istupima u javnosti, a svojom knjigom dodatno gasi svaku sumnju. Iza ovog teksta stoji karakterna žena, to je nedvojbeno. Njezin je stil pisanja na iznimnoj razini te se, već nakon nekoliko stranica, zapitate kako to da nije spisateljica; ovakav pripovjedački dar rijetko se nalazi. A još rjeđe u politici, puno rjeđe. Za usporedbu, zamislite kako bi, dok čitate „Moju priču“, izgledala priča Melanie Trump. Bez pomoći nekog vrsnog pisca, vjerojatno nikako.

Prvi dio knjige zauzimaju rane godine te godine odrastanja u Chicagu. Tu ćemo saznati gdje je Michelle živjela, kako je učila, kakvim je ljudima bila okružena i koje je utjecaje ponijela sa sobom kao temelj za kasniji život. Imajući roditelje koji su vrlo dobro znali da svoju djecu odgajaju da postanu odgovorni ljudi, Michelle je već od malih nogu postala samostalna u razmišljanju i djelovanju, a to se kasnije itekako isplatilo.

Uz Michelle, koja će vam, ako joj dopustite, ubrzo postati kao bliska prijateljica, čitat ćete o njezinim godinama provedenim na Princetonu gdje je bila jedna od tek nekoliko afroameričkih studenata i gdje se usredotočila na put uspjeha koji je si je zacrtala – naučivši kako ignorirati sve oni koji u nju sumnjaju ili je podcjenjuju.

Mnoge će posebno zanimati kako je upoznala Baracka. To je svakako jedan od fascinantnijih dijelova knjige. To se dogodilo kada je, blizu početka njezina profesionalnog života odvjetnice s prestižnom diplomom zaposlene u vodećem odvjetničkom uredu u Chicagu, bila mentorica mladom stažistu, „jednorogu“, koji će postati ljubav njezina života unatoč njihovim različitim iskustvima i osobnostima.

Budući da je ovo cjelovita, zaokružena priča, u njoj nalazimo i vrlo intimne dijelove njihova zajedničkog života. Teškoće kroz koje su ona i Barack Obama prolazili pokušavajući začeti kao i stres u braku zbog kojeg su krenuli na savjetovanje – proces kroz koji je prepoznala da je sama zaslužna za svoju sreću – pokazuju snagu koja je potrebna za prolazak kroz velike teškoće i slamaju srce. No Michelle se uvijek pobrine da ga ponovno sastavi, kako sebi tako i čitateljima.

S obzirom na to da je politika, nažalost, postala važnim dijelom naše svakodnevice, kad tad smo morali doći i do predsjedničke kampanje. Potankosti o kampanji iz 2008. i o ponovnom prilagođavanju na novo razdoblje života Michelle prepričava s emocijom, ali i odmakom koji stvari stavlja u perspektivu. Zahvaljujući sposobnosti da se približi običnim ljudima i njihovim problemima i frustracijama, postala je pokretačka snaga, ali kako je rasla, suparnici i mrzitelji ubrzo su je počeli ocrnjivati i svoditi na svoja mjerila. Nakon što se oporavila, naučila je iznova pronalaziti svoj glas i iznositi svoje stavove na toj novoj pozornici.

Vjerujemo da je navedeno dovoljno poticajno da knjigu uzmete u ruke, ali neka bude jasno da smo naveli samo djeliće. Michelle je u nekim stvarima vrlo detaljna, ali nikada dosadna – detalji su ovdje da začine priču. Pravi će čitatelj iz ove knjige naučiti mnogo, te sa sobom ponijeti dar tolerancije i vjere u budućnost, znajući da je svijet jako velik i da u njemu žive vrlo različiti ljudi. Kako stvari trenutačno stoje, čini se pomalo nemogućim, ali u tome je velika vrijednost ove knjige koja ulijeva nadu potkovanu razumom. (Planetopija, 159,00 kn)

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Još iz bloga Knjigosfera