Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Knjigosfera

Ljubavna priča o Hrvatici i poznatom hollywoodskom glumcu

Zašto Hrvati ne vole čitati domaće uratke? Dalo bi se tu napraviti jedno pravo stručno istraživanje, no najočitiji razlog proizlazi iz hrvatskog kompleksa da je strano uvijek bolje.
Objava 04. travnja 2019. 0 komentara 1142 prikaza
Foto: Saša Jungić
Foto: Saša Jungić
Roman “Zvijezde među nama” izašao je iz tipkovnice domaće debitantice Sanje Srdić Jungić

Zgodan glumac. Snimanje holivudskog filma. Vrištave obožavateljice. Blistavo more. Romantična priča.

Svi ovi pojmovi zvuče kao sastavnica modernog svjetskog chick-lit bestselera, no u jednome biste ipak bili u krivu. “Svjetski, a naše” bio bi pravi opis romana “Zvijezde među nama” koji je izašao iz tipkovnice ni manje ni više nego domaće debitantice Sanje Srdić Jungić.

Hrvatska književnost po prodaji (a vjerojatno i čitanosti) već je dulje vrijeme u sjeni svjetske, uz povremene iznimke u vidu gotovo megapopularnih autora poput Kristiana Novaka, trenutno pomalo omražene, ali iznimno kupovane Ane Bučević, Davora Rostuhara, Zlatka Dalića, pa čak i tinejdžerice Nike Ilčić. Navedeni su po prodaji u vrhu domaćih autora, a opet je za sve njih, osim Kristiana Novaka, specifično isto – bili su popularni i prije no što su napisali knjigu, stoga je prodaja njihovih knjiga išla nešto lakše nego što to ide „samo“ autoru.

Zašto Hrvati ne vole čitati domaće uratke? Dalo bi se tu napraviti jedno pravo stručno istraživanje, no najočitiji razlog proizlazi iz hrvatskog kompleksa da je strano uvijek bolje. Čitatelji će tako manje tražiti hrvatske autore, izdavači će ih manje izdavati i promovirati, a sami autori će manje pisati. Dodatna otegotna okolnost je što hrvatski autori ne vole pisati u žanrovima. Često su njihovi uratci „na granici“ s trilerom, „na granici“ s ljubavnim romanom, „na granici“ sa self-helpom, a hrvatski je jezik u pisanom obliku dosta tvrd, nemaštovit i neromantičan.

Ipak, u atmosferi u kojoj se iz nekog razloga gura mnijenje da Hrvati ne čitaju (možda čitaju manje od ostalih naroda, ali svakako čitaju), i dalje ima autora koji rade po svom i ne dopuštaju da ih pomalo crna statistika obeshrabri. Jan Bolić, koji je zbog bolesti svoj roman napisao samo jednim prstom, ili Dinko Mihovilović, zagrebački intelektualac i informatičar koji se gotovo preko noći prometnuo u pisca, dobar su primjer mladih autora koji pišu drugačije i od kojih hrvatska književnost ima velika očekivanja i u budućnosti. A odnedavno im se pridružila i Sanja Srdić Jungić.

Kada se spomene hrvatski chick-lit teško da ćete se sjetiti predstavnika tog žanra, barem u posljednjih deset godina. Razlog tome je jednostavan – nije ga ni bilo. Je li to zato što autori bježe od pisanja ljubavnih romana jednako kao čitatelji od domaćih uradaka, zato što nitko dovoljno ne cijeni sam žanr ili zato što nitko nije ni pokušao provesti formu chick-lita u Hrvatskoj također bi bila tema zanimljivog istraživanja. „Zvijezde među nama“ je pak predstavnik žanra u pravom smislu riječi.

Mlada junakinja Nora nezadovoljna svojim životom odlazi na drugi kraj Hrvatske kako bi bila dijelom holivudskog filma snimljenog po popularnom romanu. Ne obazire se pritom na šefa, koji joj nije htio dati godišnji pa je morala dati otkaz na poslu, roditelje ili najbolju prijateljicu koji sumnjaju u njene životne odabire. Ona ima misiju – skupiti što je više moguće iskustva kako bi jednom mogla biti dio neke veće produkcijske kuće. Pa makar i najobičnijim statiranjem, što ju je zapalo po njenom dolasku u Dubrovnik. Ipak, stvari nisu toliko crne. Na setu ima veliku podršku u obliku mladog redatelja Ivora koji joj je iz nekog razloga naklonjen, a da bi stvar bila bolja uskoro im se pridružuje i njena simpatija iz tinejđerskih dana, svjetski poznati glumac Lucas Winter. Iako ima deset godina više no zadnji put kada je obraćala pažnju na njega i slinila pred njegovim posterima, Lucas je poput vina samo još bolji i ljepši.

Kako će zadobiti njegovu pozornost? Nora se time ne zamara. Ta nije ona poput ostalih statistica koje se krevelje na setu i dobacuju mu samo kako bi svrgnuo pogled na njih. Ona i dalje radi svoj posao, no udarac koji slučajno dobiva u glavu odjednom će promijeniti sve. Kada se ustanovi da upravo slavni glumac stoji iza tvrdog štita koji joj je razbio arkadu, započet će neobično prijateljstvo između Lucasa i Nore. Koliko je ono održivo uz obožavateljice koje bi doslovno ubile za pet minuta njegovog društva te hoće li se osim prijateljstva između njih izroditi nešto više pročitajte u chick-lit hitu „Zvijezde među nama“.

Knjiške blogerice prepune su riječi hvale, čak i one koje inače nisu ljubiteljice žanra, a često se naglašava i sposobnost autorice da iz škaljivih situacija napravi komičnu, kao i to da zabavnim dijalozima, ponekom psovkom te vrućim scenama zadrži čitateljevu pažnju do samog kraja romana. Srdić Jungić svoj će prvijenac predstaviti 9.4. u zagrebačkoj knjižari u centru grada, a preostaje vidjeti je li njena knjiga dovoljna da uzdrma pomalo ustajalu hrvatsku književnu scenu (MB Books, 99 kuna).

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Još iz bloga Knjigosfera