Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Knjigosfera

„Planina straha“ – psihološki triler koji možda i nije za svakoga, ali odabranima će pružiti mnogo

Jeziva priča o užasu u prekrasnoj prirodi Pirineja
Objava 06. svibnja 2019. 0 komentara 253 prikaza
Screenshot: Planina straha
Screenshot: Planina straha
Screenshot: Planina straha

Ana i Lucía jedanaestogodišnje su djevojčice koje na povratku iz škole, koju pohađaju u svom selu Monteperdid, nestaju bez traga. U brdovitim Pirinejima, koji obiluju divljim krajolicima, to je selo izolirano i okruženo čistom, surovom prirodom. Pronalazak djevojčica je u tom okruženju gotovo nemoguć. Lokalna policija nakon potrage, koja je bila iscrpljujuća i duga, mora odustati. Djevojčice nisu pronađene i selo ostaje obilježeno tragedijom.

Nakon pet godina, kada su rane roditelja pomalo počele zacjeljivati, događa se sumnjiva saobraćajna nesreća – iz auta se spašava jedna od nestalih djevojčica, Ana, izbezumljena i izranjavana. Slučaj nestalih djevojčica ponovno se otvara i mještani ulaze ponovno u istraživačko ludilo. Sada i država reagira te šalje iz Madrida inspektoricu Saru Campos, zajedno s njezinim šefom Santiagom Bainom ne bi li uz pomoć lokalne policije pronašli koji novi trag.

Neobične stvari se događaju, a mještani drže jezik za zubima. Ana govori gdje su bile držane zadnjih pet godina. Međutim, mogla je opisati samo kako je izgledalo; mračna špilja u planinama u kojoj su redovito bile zlostavljane. No, gdje se nalazi i dalje nitko ne zna.

“Planina straha” psihološki je triler koji čitatelja vodi u mračne predjele Pirineja. Agustín Martínez donosi nam uznemiravajuću priču o dvije nestale djevojčice u kojoj se tajne zločina spajaju s misterijem divlje prirode. U sedam poglavlja upoznajemo maleno sela koje biva obilježeno nestankom tih djevojčica te građane i njihovu mračnu pozadinu.

Da nešto nije u redu sa stanovnicima intuitivno osjetimo odmah, međutim odgovor na to o čemu je riječ dobivamo tek postupno. Ovaj težak roman možda i nije za svaku vrst čitatelja jer je emocionalno zahtjevan, ali svakome će čitatelju uspijeti zadržati pažnju do kraja knjige.

Na trenutke možete steći dojam da su pojedine situacije ipak pretjerane, no vješt izričaj Agustína Martíneza zamaskira te istančane „nedostatke“. Ovaj je roman klasično napisan psihološki triler kojem posebnost daje lokacija na kojoj se radnja odvija. Mračni krajolik planine Monte Perdid pospješuje težinu situacije, a iskrivljene priče i međuodnose građana malenog sela Monteperdid ta scena pretvara u suptilnu noćnu moru. U svakom slučaju, ovo je roman za sve ljubitelje trilera i nikako ga ne bi trebalo propustiti. Priča će na kraju krajeva biti adaptirana i za film, što i nije neobično s obzirom na autorovo prethodno iskustvo u pisanju vrlo uspješnih scenarija. Vrlo zanimljiva knjiga pisca koji bi mogao imati svjetlu budućnost. (Znanje, 129,00 kn)

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Još iz bloga Knjigosfera