Blogosfera Knjigosfera

Remek-djelo poljskog autora epske fantastike – „Posljednja želja“

Što čitati nakon Igre prijestolja i svih nastavaka?
Objava 28. siječnja 2019. 0 komentara 770 prikaza
Screenshot: Posljednja želja
Screenshot: Posljednja želja
Screenshot: Posljednja želja

Često čujem sljedeće pitanje: „Što da čitam nakon Igre prijestolja i svih nastavaka?“ Jednostavan i odlučan odgovor stigao je prije nekoliko mjeseci iz izdavačke kuće Egmont, čija je popularna biblioteka Puls objavila prvu knjigu izvrsnog serijala o vješcu Geraltu iz Rivije.

„Posljednja želja“, suprotno onomu što naslov sugerira, prva je knjiga fantastične sage koja svakim danom postaje sve popularnija u svijetu. „Saga o vješcu“ sastoji se od sedam knjiga, a napisao ih je poljski autor Andrzej Sapkowski. Neobično je što je, iako u Poljskoj (a i brojnim drugim europskim zemljama) kontinuirano prodaje stotine tisuća primjeraka svake godine, taj autor još uvijek nedovoljno poznat.

Šira popularnost izvan granica njegova rodnog kontinenta započela je prilično nesvakidašnje – računalnom igrom nazvanom „The Witcher“. Ta je igra danas, uz nekoliko nastavaka, postala jednom od najprodavanijih i najomiljenijih igara svih vremena. Ono što će posebno veseliti čitatelje jest činjenica da popularnost može zahvaliti vrijednoj ekipi digitalnih genijalaca, ali ponajprije priči po kojoj je osmišljena. Uz savršen predložak (scenarij) dovoljno je, iako ne jednostavno, samo slijediti originalnu priču – i imate hit.

To je prvi dio proboja popularnosti knjiga Sapkowskog. Drugi, možda čak i snažniji, očekujemo najesen jer je Netflix snimio televizijsku seriju za koju se pretpostavlja da bi mogla biti popularnija od spomenute Igre prijestolja. No, neka to ostane samo najava, a što će biti, saznat ćemo uskoro.

A sada se možemo posvetiti samoj knjizi. Prvo što ćete primijetiti jest da se knjiga sastoji od nekoliko priča kojima autor upoznaje čitatelja s izmišljenim svijetom smještenim u neodređeno doba koje podsjeća na Srednji vijek, te ključnim likovima serijala. Naravno, protagonist koji je oskosnica je vještac Geralt.

„Neznanac nije bio star, ali mu je kosa bila gotovo posve bijela. Ispod plašta je nosio iznošen kožni kaftanić, šniran pod vratom i ramenima. Kada je skinuo svoj plašt, svi su primijetili da na remenu iza leđa ima mač. Nije to nimalo čudilo, jer u Wyzimu su gotovo svi hodali s oružjem, ali nitko nije nosio mač na leđima kao luk ili tobolac.“

Nakon takvoga opisa junaka nastaje pravi kaos u gostioni te nam Geralta prikazuje kao vještog ratnika. Ta njegova karakteristika nužna je jer on za život zarađuje uklanjanjem prijetnji nadnaravnih bića koja lovi po selima i šumama. U prvoj se priči suočava s groznom štrigom koja je odnijela živote već nekolicine vještaca, a zatim i brojnim drugim fantazmagoričnim bićima. Premda imaju zasebnu radnju, priče povezuje nit koja stvara temelj za nastavke. Druga knjiga, čija se objava sprema u veljači, također prati Geraltove kratke pustolovine u obliku kraćih priča, a tek od treće knjige nadalje čitat ćemo romane, iako ne onolikog broja stranica uobičajenog za žanr epske fantastike.

Što će vam Sapkowski i njegove knjige pružiti? Bogat svijet opisan još bogatijim jezikom, likove koji iskaču sa stranica kao da su živi, dijaloge stvarnih ljudi koji su često vrlo duhoviti; neobična bića svih vrsta i oblika vrebaju iz mraka te na svjetlost iznose nevolje za ljudski rod. Sve to ovijeno je opasnom magijom čije prakticiranje sa sobom nosi ozbiljne posljedice. Autor ne trati riječi na opise koji nisu nužni za razvoj priče te su njegove knjige uvijek kraće od američkih ili britanskih epskih fantastika. Obavezno štivo i za one koji nisu veliki ljubitelji žanra –  propustite na vlastitu odgovornost. (Egmont, 99, 00 kn)

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Još iz bloga Knjigosfera