Blogosfera Knjigosfera

Skandinavska Sense dijeta trenutačni je veliki hit diljem svijeta

Sense način prehrane: može li dijeta biti lifestyle?
Objava 18. travnja 2019. 0 komentara 790 prikaza
Screenshoot: Sense dijeta
Screenshoot: Sense dijeta
Screenshoot: Sense dijeta

Zašto dijete ne funkcioniraju? Zašto se stalno vraćamo na jo-jo efekt? Zašto se vrtimo u krug s našom prehranom koliko se god trudili usvojiti zdravi obrazac? Zašto i dalje živimo s viškom kilograma? Na ova, ali i mnoga druga pitanja, odgovaraju nam ponovno Skandinavci, odnosno Dankinja Suzy Wengel koja na temelju vlastitog iskustva iznosi novu revolucionarnu metodu uz pomoć koje ćete nepovratno skinuti neželjene kilograme.

Ono što je odmah na početku potrebno naglasiti (te si kontinuirano ponavljati) jest to da Sense dijetu treba smatrati načinom života, lifestyleom, a nikako je zvati samo još jednom dijetom. Tu rješavamo psihološki element cijele priče – naime, radi se o načinu prehrane koji nije restriktivan, koji nam ništa ne brani, te u kojem ne zbrajamo kalorije i važemo hranu, a najmanje bezumno čitamo sve naljepnice i sitna slova na pozadini omiljenih nam prehrambenih proizvoda.

Što je famozna Sense dijeta koja je iz Danske, na oduševljenje mnogih, nedavno stigla u Hrvatsku? Sense dijeta je stil života koji se temelji na ideji da jedete smislenu inačicu hrane koju i inače jedete. Upravo to čini ovu revolucionarnu dijetu lako savladivom i jednostavnom. Također, na taj se način povećava vjerojatnost da ćete dugoročno ostati na ovakvoj vrsti prehrane. Primjerice, ako obožavate špagete bolonjez, jesti ćete ih i dalje, samo ćete pojesti manje špageta, a više umaka bolonjez u koji ste stavili više povrća, i sve zajedno ćete nadopuniti zelenom salatom.

Kako ova dijeta funkcionira? Kao praktične mentalne alate, Suzy nam nudi vrlo zanimljiva rješenja: načelo šake i kutije za obroke. Veličina naših šaka povezana je s građom tijela što nam olakšava da, uz pravilan odabir namirnica, ostanemo u kalorijskom deficitu. Svaki obrok dozvoljava četiri šake hrane koje optimalno kombiniramo u Suzyne kutije. Dakle, jedan obrok predstavlja jednu kutiju te se sastoji od jedne do dvije šake povrća, jedne šake bjelančevina, jedne šake škroba ili voća te dodatno jedne do tri žlice masnoće.

Kroz načelo šake i kutija, Suzy također ruši brojne mitove povezane s dijetama. Prethodno spomenuta veličina šake omogućava da se ovim načinom prehrane koriste i muškarci, a da ne ostanu gladni. Zajutrak ili doručak nisu najbitniji obrok u danu, a ukoliko vam odgovara kasna večera, i nju si možete priuštiti. Tjelovježba nema presudan utjecaj u ovoj dijeti, ali svakako može ubrzati proces. Više malih obroka kroz dan samo znači veće šanse da ćete unijeti previše kalorija u organizam, stoga se Suzy drži principa tri kutije, odnosno tri obroka dnevno (što je protivno mnogim popularnim savjetima da se jede više malih obroka).

Vrlo praktično pisana i organizirana knjiga o Sense načinu prehrane donosi nam, uz Suzyno, i još nekoliko iskustava osoba koje su izgubile od 20 do 60 kilograma. Autorica čitatelja detaljno vodi kroz devetodnevni plan dijete, a navedeni su i recepti, posebno za žene i posebno za muškarce. Uz kazalo namirnica bit ćete u potpunosti sigurni da ste na dobrom putu, a kreirani su i jasni dnevni jelovnici s prikazom kalorija. Ono što inače zna frustrirati ljubitelje kuharica u Hrvatskoj je nedostupnost pojedinih namirnica, no ovdje se toga zaista ne trebate bojati, jer se sve može nabaviti u obližnjoj trgovini.

I za kraj, kako biste zadržali novu težinu, potrebno je kontinuirano se pridržavati načela Sense dijete. Ako malo zastranite, to si možete jednostavno oprostiti ili, kako Suzy kaže, zatvoriti tu kutiju. Ali, kao i sa svime u životu, smisao Sense dijete je u balansu.

Je li zaista tako jednostavna i revolucionarna? Predlažemo da, uz malo dobre volje i uz uistinu vrlo malo truda, provjerite sami. (Egmont Puls, 129,00 kn)

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Još iz bloga Knjigosfera