Blogosfera Knjigosfera

„Vražji okot“ genijalna je moderna interpretacija Shakespeareove poznate drame

Zanima vas Shakespeare na moderan način? Zabavite se uz novi roman iz pera Margaret Atwood
Objava 10. lipnja 2019. 0 komentara 63 prikaza
Screenshot: Vražji okot
Screenshot: Vražji okot
Screenshot: Vražji okot

Kanadska spisateljica Margaret Atwood autorica je brojnih bestselera – Alias Grace, Modrobrada, Penelopeja, Gazela i kosac, a globalno je poznata prvenstveno zahvaljujući revolucionarnoj Sluškinjinoj priči napisanoj (sada već) davne 1988., a koja je doživjela svoju ekranizaciju u obliku istoimene serije. I dok Sluškinjina priča proživljava svoju treću sezonu, Margaret se posvetila projektu Hogarth Shakespeare, svjetskoj interpretaciji slavnih djela velikog barda.

Projekt Hogarth Shakespeare lansiran je 2012. godine u Londonu i New Yorku s idejom da oda počast svim velikim djelima slavnog Engleza. U sklopu projekta brojni poznati autori današnjice pripovijedaju njegove priče na moderan način dodajući im svoj vlastiti pečat. U toj seriji romana, uz Margaret Atwood, nalaze se i Jeanette Winterson, Gillian Flynn, kao i najpopularniji europski pisac detektivskih romana Jo Nesbo sa svojim Macbethom, te mnogi drugi. 'Hommage' Shakespeareu Margaret daje kroz prepričavanje drame Oluja.

Pa tako i ova 'remiksirana' Oluja ima jednako zamršenu radnju i brojne likove. Oni se, naravno, zovu imenima prilagođenim 21. stoljeću, no upleteni su u istu radnju kao i u Shakespearovo vrijeme – osvetu koja nikad ne izlazi iz mode. Umjesto Prospera, Alonza, Sebastijana, Gonzala i Ferdinanda na scenu dolaze Felix, Tony, Sam, Freddie i Lonnie te se i ovdje radi o njihovim međusobnim odnosima – podmetanjima, igrama moći i smišljanju osvete.

Felix je okosnica radnje i glavni lik romana. Otpušten s mjesta direktora kazališta, on se povlači u osamu gdje pomno prati sve što njegovi 'neprijatelji' rade. Društvo mu pravi Miranda, njegova neprežaljena pokojna kćer koju i dalje zamišlja kako s njim stanuje. Ono u čemu je najbolji, a to je režiranje i produciranje predstava na urbani i zabavan način, mu je naprasno oduzeto te jednostavno nema mogućnost prakticiranja svog talenta. Ali ubrzo dolazi prilika. Lokalnom zatvoru je u sklopu edukativnog programa potreban učitelj s kojim bi zatvorenici izvodili kazališne predstave. Felix oduševljeno prihvaća tu priliku, koja se pokazuje izuzetno izazovnom, no ništa manje nego rad s pravim glumcima. A kada sazna da u posjet i reviziju zatvorskog edukativnog programa dolaze i njegovi neprijatelji, Felix suptilno krene smišljati slatku osvetu…

Je li Felix uspio u svom naumu te kakve su poveznice s izvornom Olujom? Je li Margaret i ovo djelo iznijela briljantno? Mogu li se kvalitetno interpretirati stara, klasična djela? Ako niste upoznati s originalnom, ne brinite, jer vas na kraju knjige čeka i kratki sažetak pa se možete nakratko upoznati. Ovih 270 stranica zaista se brzo čita, a vrhunac koji vas očekuje na kraju je ludo zabavan. Umjesto uobičajenih ljetnih romana ovog puta posegnite za nečim 'klasičnim' te jednim udarcem ubijte dvije muhe. (Profil, 99,00 kn).

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Još iz bloga Knjigosfera