Blogosfera Knjigosfera

„Znaš da to želiš“: kratke priče mlade američke genijalke

Kratke priče koje se doista isplati pročitati jer donose nešto novo
Objava 09. srpnja 2019. 0 komentara 302 prikaza
Foto: Twitter/@KRoupenian
Foto: Twitter/@KRoupenian
Foto: Twitter/@KRoupenian

Kristen Roupenian odavno piše priče, ali zvijezda je postala tek nedavno, i to u trenutku. Objavivši svoju neobičnu crticu iz života, „Cat Person“ (koja je dio ove zbirke), u časopisu The New Yorker, preko noći je postala senzacija. Priča se dijelila preko društvenih mreža i tako munjevito postala viralna. Kada je pročitate – ili bilo koju drugu iz ove knjige – nećete dvojiti zašto. Radi se o nevjerojatnom talentu koji se ne libi zaći u mračne kutke moderne psihe.

„Znaš da to želiš“ zbirka je koja se sastoji od dvanaest priča. Svaka od tih priča svijet je za sebe – uvrnut svijet koji poput povećala uvećava one duboke, udaljene, potisnute misli i emocije. Ovog je čitatelja zbirka podsjetila na najbolje epizode distopijske serije Black Mirror, od koje se, opet, uvelike razlikuje. Sličnost je u kliničkom otvaranju rana za koje i ne znamo da su žive u nama.

Spomenuti fenomen „Cat Person“, u nas objavljen pod originalnim naslovom, govori o kratkoj ljubavnoj vezi, a u srcu priče je seksualni odnos koji, kada se dogodi više sliči mučenju nego uživanju. Ipak, ono važno na što ukazuje jest trenutak u kojem se mlada žena nađe kada odjednom gleda u strop nepoznata stana, na krevetu gotovo potpunog neznanca s kojim je u vezu stupila preko poruka, i sada ne može pobjeći od seksualnog odnosa – iako itekako bi. Dijalozi su briljantni, detalji kojima Roupenian ukrasi ove kratke isječke života također. I dok čitanje traje tek nekoliko minuta, o priči ćete razmišljati danima.

Nelagoda koju ćete osjetiti okrećući stranice „Zločestog dečka“, u kojem mladi par koji se dosađuje u svoj perverzan svijet uvlači nevinog mladića, graniči s onom koju izazivaju nadnaravne priče strave i užasa. Roupenian ima oštro oko za stvari i situacije koje većini promiču. Strahovi koji potmulo vrebaju ispod površine egzistencije kod nje postaju osi oko koji se život okreće. „Paziš što glumiš, mala“ opisuje moment u odrastanju djevojčice koji je obilježi u čitavom daljnjem životu. Autorica vješto ističe da se trauma i ne treba dogoditi u vanjskom svijetu – dovoljno je da je zamislimo, i imat će isti efekt. Poput izvrnutog placeba.

Ova zbirka nije ugodna za čitanje. Odnosno, savršeno je napisana, i donijet će užitak ljubiteljima literature, no osjećaji koje pobuđuje pripadaju dijelu spektra koji se odnosi na tjeskobu, zbunjenost, otuđenje i nestalnost svijeta u kojem živimo. Unatoč tome, nikada ne ulazi u preduboko u apstraktnu misao, nego uvijek u nama dodiruje nešto stvarno, esencijalno, nježno.

Ovo su moderne priče koje je napisala osoba koja živi i promatra i osjeća i o nama samima zna puno više od nas. Osoba koja ima opasne ideje, često rubne, ali na papir ih prenosi lakoćom pravog majstora zanata. Trebate li se bojati? Svakako, svakako. (Profil, 99,00 kn)

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Još iz bloga Knjigosfera