Cestom leda do kraja svijeta
Hrvoje Jurić

Cestom leda do kraja svijeta

Hrvoje Jurić Više o blogeru
O blogeru

Hrvoje Jurić

Zadnjih nekoliko godina putujem biciklom po cijeloj Europi, kroz projekte koje sam organiziram. 2012. godine radio sam krug oko Europe koji je trajao nešto više od 100 dana i prilikom čega sam prešao oko 6000 km. Od materijala koje sam tada prikupio u vlastitoj nakladi objavio sam knjigu "Marijanov put".

Poslije toga vozio sam do Nordkappa (projekt "Preko Alpa do Nordkappa", 2013.), kroz cijele Alpe (projekt "Break the limits", 2014) i testirao e-bicikl Greyp (projekt "Greyp on Tour", 2014.).

Ove godine završio sam humanitarno putopisni projekt "Zajedno možemo", prilikom čega sam, biciklirajući od Iloka do Savudrije, prikupljao donacije za udrugu Duga, za osobe s posebnim potrebama.

Iako sam već biciklirao do Nordkappa (projekt "Preko Alpa do Nordkappa, 2013.), ovaj pothvat se uvelike razlikuje od prethodnog. Krećem iz Osla i kroz dva mjeseca trebao bih prijeći 2000 km do samog sjevera Norveške.

Razlog zašto krećem iz Osla, a ne iz Đakova, je što bih tada na Nordkapp stigao tek u proljeće i time bih (uglavnom) izbjegao ekstremne uvjete kroz koje ću sada voziti.

Prosječna dnevna kilometraža biti će 50 km, ali i to će uvelike ovisiti o uvjetima na cesti (temperaturi, ledu, vjetru i danjem svjetlu). Cilj je od prikupljenog materijala napraviti foto knjigu i kratak dokumentarac, koji će biti premijerno prikazani na Festivalu putnika u Šibeniku, u svibnju 2016.