Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera CroatUS

New York, New York

Objava 07. lipnja 2016. 8 komentara 3333 prikaza
Pogled na Manhattan preko rijeke Hudson
Pogled na Manhattan preko rijeke Hudson
Pogled na Manhattan preko rijeke Hudson

Prvi posjet tom uzbudljivom gradu, 2008. godine, ostavio mi je dojam mjesta idealnog za život. Uletjevši nedavno u njega po drugi put, kako bih se tamo na tjedan dana vidjela s obitelji i tako 'presjekla' moj jednogodišnji boravak u SAD, začudila sam se koliko mi se percepcija tog grada promijenila. Dobro, to i nije neko čudo budući da mi je tada, kao trinaestogodišnjakinji, lista životnih prioriteta bila potpuno drugačija. NY je mnogo dinamičniji nego kakvime ga pamtim.

Konstantna promjena i kretanje su ono što sam prvo i najintenzivnije osjetila. Nema trenutka kad je taj grad statičan; ljudi, reklame i vozila neprestano se izmijenjuju. Čak u toj mjeri da svaki put kad napraviš krug oko istog bloka, imaš osjećaj da si zašao u novi grad. No u smislu orijentacije, vrlo je jednostavan za snaći se, jer cijeli grad je građen po mrežnom planu, te su ulice većim djelom nazvane rednim brojevima.

Ono što ovaj grad čini posebno zanimljivim su ljudi. Sasvim mi je jasno zašto je započeta i dalje je aktivna Facebook stranica "Humans of New York"; toliku koncentraciju i količinu osebujnih ljudi (i miševa) na jednom mjestu nisam vidjela nigdje drugdje. Doslovno bih mogla provoditi dane promatrajući i slušajući to more užurbanih ljudi. U centru grada naići ćeš na obične poslovne ljude koji 'hvataju' prvi žuti taksi, na brojne maskote koje opsjedaju turiste i nakon fotkanja s njima ponavljaju "tips!" (napojnice), te na umjetnike koji na različite načine pokušavaju zabilježiti sadašnji trenutak... Vrlo je malena mogućnost da ćeš nabasati na istu osobu dva puta! Sasvim suprotno onome čemu smo mi iz Hrvatske (i okolice) navikli. Čini mi se da tu nikada ne možeš imati osjećaj "doma sam" među poznatim ljudima, u svom susjedstvu i lokalnom kafiću. Zauvijek si stranac koji se pokušava stopiti s tom protočnom masom.

S druge strane, upravo to daje slobodu svakome biti ono što je, i mogućnost za ostvariti se na sve željene načine. Rekla bih da gotovo nitko nema blokade tipa: "Joj, što ako me netko vidi dok ovo radim". Tome sam se izuzetno brzo prilagodila sa svojom obitelji. Satima smo svašta izvodili posred Times Squarea kako bismo imali što bolje fotke, nitko da bi uopće pogledao, a kamoli komentirao, naš 'nastup'. Slično je s oblačenjem, tj. time kako izgledaš. Gotovo je nemoguće nabrojati sve modne izričaje koje smo sretali na ulici – od uličnog svirača u gaćicama, preko svih kvantiteta pierceva i tetovaža, do mladića s bijelim dredlocksima do koljena koji nas je, usputno rečeno, opsluživao kao prodavač u dućanu cipela. Stoga ne čudi da je NY mamac za umjetnike, uživatelje umjetnosti i sve moguće kreativce.

Ako bih ikada živjela u NY, četvrt mog izbora bi definitivno bila Chelsea. To je ipak malo mirniji dio grada koji je izbor za stanovanje mnogih umjetnika. Generalno si u tako hektičnom gradu teško mogu zamisliti život dulji od godine dana, osim ako mi netko ne otkrije način kako sačuvati energiju koja se troši na samo usvajanje sadržaja kojima si u New Yorku bombardiran. Možda je najbolji način za održavanje unutarnje ravnoteže nekoliko puta tjedno posjetiti Central Park, i jednostavno se prepustiti uživanju u prirodi. Ali unatoč tome, treba imati na umu da ćeš uvijek i svugdje biti u nečijem osobnom prostoru, i oni u tvojem. To je vjerojatno ono što najviše iscrpljuje...

Za one koji vole shopping, dobro je znati da dućani na Times Squareu rade do 2 u noći. Meni se, na primjer, posrećilo da u 1 ujutro u dućanu 'Forever 21' slučajno ugledam i kupim cipele kakve već dulje vrijeme planiram nabaviti. Kad smo već kod brojke 21, nekolicina NY detalja se ne doima kao iz 21. stoljeća. Primjerice, dok smo se vozili u busu s Manhattna prema New Jerseyju, tok misli neprestano su nam prekidali uzvici putnika "next stop!". Ti busevi, naime, nemaju zvonce za zaustavljanje, pa ako želiš izaći na sljedećoj stanici, moraš se doslovno derati iz petnih žila. Oni za nijansu tiši se vjerojatno još i danas voze u istom busu.

Savjet za kraj: sve što vam se čini prejeftino ili predobro da bi bilo moguće, treba dobro provjeriti. Evo primjer dućana na koji smo naletili, a sasvim je oblijepljen znakovima "everything is 90% off" (popust 90%). Naravno da je, kad su im inicijalne cijene "pravih kožnih talijanskih" torbi 900$.

Takav primjer me uvijek podsjeti da nikako ne smijem zaboraviti poruku koja se ovdje provlači u pozadini svih reklama – "Kupujući štedite!"

 • Deleted user:

  Zagorski bi se još reklo da frajlica više rajza okolo nek se drži knjige i nauke, kad joj more biti.

 • Avatar Ironman0105
  Ironman0105:

  Zasto kvarite Hrvatsku percepciju USA misljenjima ove nedozrele djevojke? Cak i ime joj je snobovsko, umjesto tipicne zapadnoslavonske Hojke ona je odjednom Hoyka?????

 • ponor:

  Klišej do klišeja. Uh, oh, I'm having too much fun!