Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Viribus Unitis

Hoće li hrvatska birokracija devastirati pulsku utvrdu Punta Christo?

Nadamo se da se svojim izgledom Punta Christo neće vratiti u izgled s kraja 90-tih godina prošlog stoljeća
Objava 11. siječnja 2022. 1 komentara 1584 prikaza
Foto: Danijel Bartolić
Foto: Danijel Bartolić
Fort Punta Christo

Ključni trenutak u bogatoj povijesti grada Pule pretvaranje je dotad zapuštenog ribarskog mjesta u glavnu ratnu luku Austro-Ugarske Monarhije. Transformacija koja se odigrala u drugoj polovici 19. stoljeća stvorila je grad-tvrđavu poznatu u svjetskim razmjerima i ocrtala obrise grada kakvog danas poznajemo. Dio je to povijesti grada Pule čija je turistička eksploatacija, bez obzira na enorman potencijal, još uvijek u povojima. Dio kolosalnog austrougarskog fortifikacijskog sustava Pule je i obalna utvrda Punta Christo, zacijelo najpoznatija pulska utvrda, koja svoju slavu ne duguje ni gradskim ni državnim vlastima već grupici entuzijasta koji su zasukali rukave i prije 22 godine započeli s čišćenjem utvrde.

Tijekom ta dva desetljeća na utvrdi je učinjen golem posao čišćenja i uređivanja same utvrde i njezine okoline, pa je i sama postala dijelom turističke ponude Pule koju su turisti otkrivali zajedno s Puljanima. Austrougarska ljepotica, biser Štinjana, ubrzo je postala mjestom na kojem su se niz godina održavali međunarodni festivali koji su po broju posjetitelja i turističkoj promidžbi nadmašili i famozni Pulski filmski festival i sve ostale pulske kulturne manifestacije.

Danas je Punta Christo utvrda otvorenih vrata za sve posjetitelje željne uživanja u dijelu hrvatske povijesti i mjesto izleta brojnih pulskih obitelji željnih druženja u prirodi. Generacije djece školske i vrtićke dobi prošle su njezinim hodnicima, otkrivale skrivene detalje njezinih podzemnih prostorija, a mnogima od njih to je bio i prvi susret s povijesnim znamenitostima. O tome svjedoče mnogi njihovi radovi.

Sve je to zasluga grupice Puljana, entuzijasta okupljenih oko Udruge prijatelja obalne utvrde Punta Christo, a koji su prije dva desetljeća odlučili uzeti stvar u svoje ruke sa željom da se spriječi devastacija utvrde. Stara austrougarska utvrda, nekad zapuštena i zarasla, pretvorena je u prvorazrednu turističku atrakciju bez ikakvih europskih fondova i natječaja, a na njezinom uređivanju ni jedan političar nije ugrabio ni jednu kunu! Možemo se našaliti pa reći da je već i to potonje samo po sebi dovoljno da taj projekt uđe u anale suvremene hrvatske povijesti. Svako posječeno stablo s krovišta, svaka očišćena prostorija, svaki kamen sačuvan od krađe, bili su pobjeda za sebe.

No, već je stara hrvatska priča da se lakše izboriti i sa samim vragom nego s hrvatskom birokracijom. Jer kraj birokratske bitke koja je započela prije dva desetljeća još uvijek nije na vidiku. Ni sav trud, ni svi neosporni uspjesi građanske inicijative nisu dovoljni da se stvari pokrenu s mrtve točke. Nikog od nadležnih zapravo nije ni briga. Apel upućen Gradu Puli i Vladi R.H. kojeg potpisuje Dalibor Dabić u ime građana koji su svoje najbolje godine posvetili radu za opće dobro i koji bi trebali poslužiti kao pozitivan primjer očuvanja hrvatske povijesne baštine, a kojima hrvatska birokracija opetovano okreće leđa, zaslužuje da ga prenesem u cijelosti:

„Naših 22 godine života na fortici Punta Christo u Štinjanu ❤

Nadamo se da postoji u ovoj vukojebini zvanoj Grad, Županija, Država Hrvatska, netko tko će prepoznati naš rad zadnje 22 godine i omogućiti nam naš daljnji rad i bavljenje kulturom.

Da, istina je da smo zasukali rukave i očistili ovo velebno zdanje te ga doveli u besprijekorno stanje.

Da, istina je da se 22 godine borimo sa raznom birokracijom i da rješavamo tuđe probleme vezano za vlasništva, politička prepucavanja i razne igrokaze od običnih gradskih činovnika do raznih ministara i ministarstava.

Da, istina je da nas ti razni činovnici stavljaju na blok, ne odgovarajući na telefonske pozive i mailove i tako već 19 mjeseci.

Da, istina je da smo bez financijskih potpora od grada ili države očistili i sredili najdražu nam forticu, naravno uz pomoć prijatelja. ❤ Vlastitim sredstvima!

Nadamo se da projekt “Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno-turistički proizvod” neće dočekati zatvorena vrata Punta Christa.

Ne znam čime smo zaslužili takvo marginaliziranje od strane institucija i sustava.

O našem radu kao pozitivnom primjeru valorizacije i samoodživosti zapuštenih utvrda opisano je u nekoliko knjiga, priručnika, diplomskim radovima, dokumentarnim filmovima, TV prilozima …❤

Nadamo se da se svojim izgledom Punta Christo neće vratiti u izgled s kraja 90-tih godina prošlog stoljeća.“

 

 

  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Rubinet
    Rubinet:

    A što ta Udruga zapravo želi? Spominje se borba protiv birokracije. O čemu se radi ?